İlhan Selçuk'un cenazesi Hacıbektaş'ta toprağa verildi

İstanbul'da tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybeden Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk (85), Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde

İstanbul'da tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybeden Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk (85), Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde ağabeyi Turhan Selçuk'un yanına defnedildi.

Dün akşam saatlerinde İstanbul'dan Hacıbektaş Devlet Hastanesi morguna getirilen İlhan Selçuk'un cenazesi Hacıbektaş Belediyesi'ne ait cenaze aracı ile törenin düzenleneceği Cumhuriyet Meydanı'na getirildi.

Buradaki cenaze törenine, Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, CHP milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Durdu Özpolat, TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlarından Yaşar Okuyan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DSP eski Genel Başkanı Zeki Sezer, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, sanatçılar Tarık Akan ve Rutkay Aziz, Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk, kızkardeşi Ülfet Ertel, Cumhuriyet Gazetesi çalışanları, siyaset, iş ve sanat dünyasının tanınmış simalarının yanı sıra kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Törende konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu İlhan Selçuk'un bilim ve kültürün merkezinde çağın en büyük aydınlanmacılarından biri olduğunu söyledi.

Selmanpakoğlu "İlhan Selçuk'u anlatmak ne zamana nede sayfalara sığmaz; onu okumak, onu dinlemek, onunla sohbet etmek ayrı bir hazdır. O, her konuda kendisini geliştirmiş sabır ve sevecenlikle toplumu aydınlatan bir bilgeydi. O, okuyan, inceleyen, sorgulayan, aklı özgür kılarak değerlendirme yapan bir düşünürdü. O, eleştirel aklı temele koyarak yazan ve anlatan bir gazeteciydi. O, laiklik ve demokrasi aşığı, cumhuriyetin kazanımlarından ödün vermeyen cumhuriyetin çınarı bir Atatürkçü idi." dedi.

Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk'un Hacıbektaş'a gömülmeyi istediğini belirterek bu konudaki vasiyetini şöyle anlattı: "2007 yılında Hacıbektaş'ta "Enel Hak" konulu konferansta 'Biz insanlar olarak baktığımız zaman, yarın ecel gelip de öldüğümüz zaman toprağa salacaklar hepimizi, ben bir istisna değilim. İnşallah Hacıbektaş'ta gömülürüz. O zaman ne oluyor değişmeye başlıyorsunuz, toprak sizi alıyor siz de topraklaşıyorsunuz.' demişti."

Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Miyase Yıldırım ise İlhan Selçuk'un kendisi ve gazete çalışanları için baba mertebesinde olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Alev Coşkun da şunları söyledi: "Biraz gözlerim yaşlı ve boğazım düğümlü. Çünkü Cumhuriyet Gazetesi'nin bir büyük ağabeyini kaybettik. Aydınlanma devrimlerinin en büyük bilgesini kaybettik. Selçuk kardeşler Enel Hakk'a inandıkları için buraya gömülmeyi istediler." diye konuştu.

Daha sonra Alevi Bektaşi inanışlarına göre İlhan Selçuk'a cenaze töreni düzenlendi. Bu çerçevede "Canla canların helalleşmesini" Alevi Bektaşi Dedesi Haydar Soylu yaptırdı. Soylu, törene katılanlardan 3 defa haklarını helal etmelerini istedi.

Helallik alınmasının ardından Turhan için Hakk Meydanı görevi yerine getirilerek sırlandı. Kılınan cenaze namazı sonrasında İlhan Selçuk'un cenazesi, ünlü halk ozanı Âşık Mahsuni Şerif'in mezarı, Hacıbektaş-i Veli, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan ve Âşık Veysel'in de heykellerinin bulunduğu Çilehane mevkiinin Aşıklar Yolu üzerindeki Yıldızlar Mezarlığı'nda ağabeyi Turhan Selçuk'un yanına defnedildi.