Cep Telefonu Ve Kaza Riski

Trafikte sürücülerin hareket halindeyken cep telefonuyla konuşmaları sırasında bazı tehlikeleri hiç farketmedikleri tespit edildi.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü tarafnıdan başlatılan, "Trafikte Çözüme Siz de Ortak Olun" projesi kapsamında "Cep Telefonu ve Kaza Riski" konulu kampanya başlatıldı. Yapılan araştırmalarda, cep telefonu kullanımı sırasında sürücülerin daha fazla hata yaptıkları, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varmadıkları ya da önlem almakta geç kaldıkları bildirildi. Cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği belirtildi. Buna göre, sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabilecekleri tespit edildi. Yine İngiltere de yapılan bir araştırmada saatte 110 km. hızla giden bir aracın sürücüsünün aniden durması gerektiğinde, fren yapma mesafesinin normal durumda 31 metre, alkollü ise 35 metre, kulaklı cep telefonuyla konuşuyorsa 39 metre, cep telefonunu elinde tutarak konuşuyorsa 45 metre olduğu tespit edilmiş. Bu araştırmalara göre, sürücülerin araç kullanırken cep telefonuyla konuşmaları sonucu dikkatleri dağılıyor. Sürücüler daha fazla çevresel uyaranı gözden kaçırarak normal sürücülere göre kaza yapma riskleri de artıyor. Bu ciddi durum karşısında gerekli tedbirleri almak amacıyla çalışma yapan Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü kampanya başlattı. Balıkesir Emniyet Müdürü Ömer Aydın, "Öncelikle vatandaşlarımızı bilgilendirme çalışmalarında en iyi verimi almak amacıyla il merkez ve ilçelerimizde trafik biriminde görev yapan tüm personelimize 'Polis-Halkla İlişkiler ve İletişim' konusunda İl Emniyet Müdürlüğümüz Emniyet Hekimliğinde görevli psikolog tarafından seminer verilmiş, Belediye Başkanlığının işbirliği ile ilimizin giriş noktalarında bulunan elektronik bilgilendirme levhalarında 'Balıkesirli Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanmıyor' sloganının kampanya süresince yayınlanması sağlandı. İl merkezinde vatandaşın yoğun olarak bulunduğu cadde ve sokaklar ile ticari amaçlı yolcu taşıyan araçlara afişler asılıp şehrin muhtelif yerlerinde bulunan kahvehanelere trafik personelimiz tarafından gidilerek vatandaşlarımız bilgilendirilmiştir" dedi.
14-27 Haziran tarihleri arasındaki kampanyada şimdi kadar 600 vatandaşa bire bir ulaşılıp eğitim verildiği belirtildi. Yine kampanya çerçevesinde İzmir ve Edremit yolları, Milli Kuvvetler Caddesi, Salih Tozan Caddesi, Eski Kepsut Caddesi ve Sındırgı Caddeleri üzerinde yapılan eğitim amaçlı uygulamalarda bin 900 sürücünün bilgilendirilerek el broşürü dağıtıldığı bildirildi. "Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanımı ve Kaza Riski" konulu kampanya çalışmalarının planlı ve etkin şekilde sürdürüldüğü kaydedildi.