Türk Dil Bayramı Etkinlikleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Anayasanın dilinin net olmadığını söyleyerek, ''Eğer dil noktasında bir besmele çekeceksek Anayasadan başlamak gerekir" dedi

Türk Dil Bayramı Etkinlikleri
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Anayasanın dilinin net olmadığını söyleyerek, ''Eğer dil noktasında bir besmele çekeceksek Anayasadan başlamak gerekir" dedi.
Karaman'da kutlanan 733. Türk Dil Bayramı etkinlikleri Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Dilimiz Kimliğimizdir" konulu panel ve ödül töreni ile sona erdi. Panel öncesi bir selamlama konuşması yapan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Dil Bayramı kapsamında iki gündür Karaman'da bir dizi etkinlikler yaptıklarını söyledi. Üzücü terör olayları sebebiyle bazı eğlenceye yönelik etkinliklerin iptal edildiğini ifade eden Uğurlu,
''Bu yüzden bilimsel yönü ağır basan etkinliklerimizi devam ettirdik. Türk Dil Kütüphanesini açtık. Bu bir başlangıçtı. Şimdi bu kütüphanenin daha iyi bir ortamda gelişebilmesi için yeni yer yapacağız. Yaklaşık 1 ay içinde Orhun Anıtlarının kopyalarını Karaman'a dikeceğiz. Burada bugün kamuoyu iki önemli hadiseye şahitlik edecek. Birincisi AK Parti Genel Başkan Yardımcımız ve Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem beyefendi bizlere Kimliğimiz Türkçemiz konulu bir konuşma yapacak. Arkasından bu yıl ilk defa başlattığımız bundan sonra da arttırarak devam ettireceğimiz Türkçe'nin Nobel'i niteliğinde Türkçe için emek vermiş, ter akıtmış, kişi veya kurumlara bir ödül vereceğiz. Bu ödül uluslararası standartlara uygun yönetmeliği olan bir ödül olacak" dedi.
DİLİMİZ DÜNYANIN EN ESKİ DİLLERİNDEN BİRİSİ
Daha sonra kürsüye çıkan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Kimliğimiz Türkçemiz konulu sunumunu yaptı. Türkçemiz açısından Karamanoğlu Mehmetbey'in fermanı çok önemli diyen Erdem, tarihte bu ve buna benzer birçok hadise olduğunu söyledi. Karaman'ın farkının bu şuuru devam ettirmesi, dünya ve ülke gündemine taşıması olduğunu ifade eden Erdem, "Biz geçmişte Meclis'te Türk dilinin sorunlarının araştırılıp çözülmesi için bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı 13 Mayıs'ta başlattık çünkü 13 Mayıs Türk dili için önemli bir tarih. Karaman 50 senedir bu tarihte Dil Bayramı kutluyor" dedi. Türk Milletinin binlerce yıllık bir tarihi ve geçmişi olduğunu ifade eden Erdem, ''Bakın Avustralyalılar her sene Çanakkale'ye gelip, ayinler, kutlamalar yapıyorlar. Neden? Çünkü bir dünleri yok. Dünü olmayanlar dünü oluşturmaya çalışıyor. Millet olabilmek için kendilerine bir tarih oluşturmaya çalışıyorlar. Bir dilleri yok. Bizim çok eski bir tarihimiz var. Dilimiz dünyanın en eski dillerinden biri. 5 bin yıl öncede Türkçe vardı, bugün de var. Dünya dilleri dediğimiz birçok dilin bin sene öncesine gittiniz mi o dili göremezsiniz. Fakat bin yıl önce Türkçe bir devlet diliydi. Bizim varlık sebebimiz dilimizdir. Dilimize ne kadar sahip çıktığımız bugün için tartışılır. Geçmişimize kızarız. Özellikle Osmanlıların dilimizi hor kullandığı gibi bir düşünce hakim. Ben buna karşıyım. Eğer Osmanlılar Türkçeyi resmi dil olarak kabul etmeseydi, sahip çıkmasaydı bu gün karşımızda Türkçe diye bir dil olmazdı. Dilimiz olmasaydı biz olamazdık" şeklinde konuştu.
BİRÇOK SIKINTIYI DİLİMİZİ İYİ KULLANAMADIĞIMIZDAN YAŞIYORUZ
Yaşadığımız birçok sıkıntının dilimizi iyi kullanamadığımızdan olduğunu da kaydeden Erdem, ''Bugün aile içi şiddetin de, sokaktaki şiddetin de en önemli sebebi dilin iyi kullanılamamasıdır. Kendini ifade edemeyen insanlar aciz insanlardır. Dile hakim olamayan şiddete hakim olur. Eğer bugün bir takım sıkıntılarımız varsa emin olun bu sıkıntılar Türkçeye hakim olamamaktan oluyor. Ben çoğu zaman söylüyorum. Kelimelerin Türkçe olması dili Türkçe yapmıyor. Mesela bizim Anayasamız Türkçe değil. İddialı bir söz. Kelimelerin Türkçe olması önemli değil, anlaşılmıyor. Halbuki Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası Türk edebiyatının şaheseri olmalı. Örnek gösterilmesi lazım. Anayasa dili diye herkesin atıfta bulunması lazım. Milletvekilleri yemin ederken karıştırıyorlar, siz de kızıyorsunuz. Suç milletvekilinin değil ki. Türkçesi olmayan, anlaşılmayan yan yana konulmuş kelimeler. Ondan sonra Anayasa üzerinden kavgalar başlıyor. Niye, bir kere Anayasanın dili net değil. Hukuk dili net değil. Eğer bir besmele çekeceksek dil noktasında Anayasadan başlamak gerekir" diye konuştu.
Daha sonra ödül törenine geçildi. Ödül verilmesinden önce konuşan Başkan Uğurlu, "Karaman Türk Dil Bayramı Uluslararası Türkoloji Merkezi Büyük Ödül Komitesi 2010 yılı ödülünün Misalli Büyük Türkçe Lügati'ne verilmesini kararlaştırmıştır. Eserin içinde 95 bin kelime ve 100 bin misal bulunmaktadır. Türkçe sözlük çalışmalarında şimdiye kadar misal sunma özelliğine değer verilmediğinden eser, bu yönü ile de ayrı bir önem taşımaktadır. Sözlüğün hazırlanması sürecinde 400 müellifin, 1000'den fazla eseri taranmış ve buralardan seçilen örneklerle eser 34 yılda tamamlanmıştır. Misalli Büyük Türkçe Lügati'nin hazırlanmasında ülkemizin en önemli şair ve dilcilerinin görev alması ayrı bir değer taşımaktadır. Bu sebeple Karaman Vilayeti ve Belediyesi olarak, Uluslararası Türkoloji Merkezi 2010 Yılı Ödülünü bu muhteşem çalışma sebebiyle, merhume Başkan İlhan Ayverdi'nin şahsında Kubbealtı Akademi Vakfı'na sunmakla, bir hakkın teslimini yaptığına inanmaktadır. Ödül olarak; Karaman Beyliği dönemine ait üzerinde Oğuz boylarının altı köşeli yıldızı ile Karamanoğulları'nın Ongun'u da olan kutsal kuşun yer aldığı para sembolize edilerek 10 bin TL değerinde 150 gram altın belirlenmiştir" dedi.
Daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Karaman Valisi Süleyman Kahraman ile Belediye Başkanı Kamil Uğurlu birlikte ödülü Vakıf Başkanı Sinan Uluant'a verdi.