Alaşehir'de Taş Ocağı Tartışmaları

Alaşehir ilçesinde, ormanlık alanda kurulması planlanan taş kırma ve eleme tesisine karşı sivil toplum kuruluşları eylem yapma tehdidinde bulundu.

Kenan Evren Parkı yakınında bulunan orman alanında yapılması düşünülen taş ocağı tartışmalarına çözüm bulunması amacıyla, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan'ın girişimleriyle sivil toplum kuruluşları ve firma yetkilileri bir araya geldi. Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Kaymakam Musa Uslan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri tepkilerini dile getirdi.
Yardımsevenler Derneği Üyesi Selen Türker Öküzcüoğlu yaptığı konuşmada, "İlçemizin mesire alanı olan ve Bahçedere köyü hudutları içerisinde bulunan orman ve tarım arazileri üzerine yapılmaya çalışılan taş ocağına karşı Kaymakamlık, Manisa Orman Bölge Şefliği ve Valilik nezdinde girişimlerde bulunduk" dedi. Mücadeleyi yasal çerçevede yapmak istediklerini anlatan Türker Öküzcüoğlu, şöyle konuştu: "Burası Alaşehir'in akciğerleri konumundadır. Taş ocağının yapılmasıyla Türkiye'nin üzüm ihtiyacını karşılayan
dünya markası sultaniye ve diğer tarım alanları zarar görecektir. Bugüne kadar sivil toplum örgütleri olarak oluşturduğumuz komite ile taş ocağının yapılmaması için yasal yollardan hakkımızı aradık. Bundan sonra gerekirse 2-3 bin kişiyle orada toplanıp tepkimizi farklı şekilde gösterebiliriz. Ama biz öncelikle yasal çerçevede ve uygun koşullarda çözüm üretilmesi taraftarıyız."
CHP Alaşehir İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Şıray da, şunları söyledi: "Yol yapımını üstlenen firma, ihaleyi alırken burada taş ocağı yapmak için ihaleyi almamıştır. Değişik alternatifler değerlendirilebilir. Herşeye rağmen taş ocağı yapılmak istenirse İdare Mahkemesi'ne başvurur çalışmaları durdururuz. 1989 yılında başlayan bu yol yapımında geçmişte nereden kullanılmışsa aynı bölgeden kullanılmasını istiyoruz. Yapılacak çalışmalar Alaşehir ve Alaşehirlilerin aleyhine olacağından bu çalışmanın başka bir
alanda yapılmasını istiyoruz."
Tepkiler karşısında ısrarlı tutumundan vazgeçen Beğen İnşaat Yetkilisi Bayram Ali Beğen, bölgede taş bulmakta zorlanıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bulduğumuz alternatifleri karayolları araştırma görevlilerine sunuyoruz. Onlardan gelen rapor doğrultusunda taş ocağı yapıyoruz. Sunduğumuz alternatifler içerisinden bu bölgeye olur verildi. Bizim için de bir ağacın bir insan kadar değeri var. Biz buraya 2,5 milyon TL yatırım yapacağız. Bu yatırımı burada bırakmam mümkün değil. İşim bittikten
sonra yasa gereği kullandığımız alanı tekrar ağaçlandırmak zorundayız, aksi takdirde çok ağır cezası var. Taş uygun olsa daha ekonomik yerler var niye oralara yapmayalım. Bu taş karayolu için uygun olduğundan, çevreye zarar vermeyeceğimiz için burayı tercih ettik. Sivil toplum örgütlerinin bu kadar tepki gösterecek bir durum olduğuna inanmıyoruz ancak her şeye rağmen bildiğiniz başka yer varsa orada araştırma yapalım."
Toplantıya başkanlık eden Kaymakam Musa Uslan, söz almak isteyen herkese söz verdiklerini belirterek "Anladığım kadarıyla herkes konuya hakim oldu. Ben taş ocağı açılması ya da açılmaması konusunda yetkili değilim. Gelen istekleri değerlendirip ilgili kurumlarla yazışmaların yapılmasını sağlarım. Her iki tarafında kendi açısından haklı olduğu yönleri var. Son kararı yetkili makamlar verecek. Bekleyelim" ifadelerini kullandı.