TÜBİTAK'tan Balyoz' raporu: CD'ler orijinal, ekleme yok

'Balyoz' soruşturmasında ele geçirilen CD ve DVD'lerle ilgili yeni bir bilirkişi raporu hazırlandığı ortaya çıktı. Savcıların daha önceki farklı bilirkişi raporlarındaki çelişkil...

 

' Balyoz ' soruşturmasında ele geçirilen CD ve DVD ' lerle ilgili yeni bir bilirkişi raporu hazırlandığı ortaya çıktı . Savcıların daha önceki farklı bilirkişi raporlarındaki çelişkileri ortadan kaldırmak için hazırlanan raporda , CD ' lerin orijinal olduğu ve oluşturulma tarihinden sonra değişiklik yapıldığına dair bir bulguya rastlanmadığı aktarılıyor .

İstanbul Cumhuriyet savcıları Süleyman Pehlivan , Murat Yönder , Mehmet Ergül ve Ali Haydar tarafından yürütülen ' Balyoz ' soruşturması kapsamında , soruşturma konusu 19 CD üzerinde yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırıldığı öğrenildi . Avukatlara dağıtılan 18 sayfalık yeni rapor 17 Haziran 2010 tarihinde savcılığa ulaştı . Raporda , daha önceki bilirkişi raporlarında farklı bilgiler ve kısmi çelişkiler bulunduğunun anlaşıldığı belirtilerek , farklı bilgilerin izah edilip çelişkilerin sebebinin tespit edilmesi için TÜBİTAK ' tan bilgi ve bilişim sistemleri güvenliği uzmanları Burak Bayoğlu , Ünal Tatar ve Yılmaz Çankaya ' dan oluşan yeni bir bilirkişi heyeti görevlendirildiği hatırlatıldı .
Soruşturma konusu 19 CD ' nin , tespit edilmiş bilirkişilere teslim edildiği ve CD ' lerin usulüne uygun olarak imajlarının alındığı anlatıldı . Tutanakta " Bilirkişilerden istenilen hususlar " başlığında 7 ayrı soruya yer verildi . O sorulardan bazıları ve bilirkişilerin verdiği cevaplar özetle şöyle :
Soru : " Bir CD ' nin orijinalliğinden ne kastedilmektedir? Orijinal ile olmayan CD ne anlama gelir? "
Cevap : " Belirli bir firma tarafından üretilen , üzerinde kullanım ve yasal hakları olan ve bandrol taşıyan CD için orijinal tanımı kullanılır . İncelemek üzere verilen CD ' ler orijinaldir .
Soru : " CD ' lerde son kullanıcı , dokümanların oluşturulduğu tarih , saat bilgisi , dokümanlar üzerinde işlem yapan son yazar bilgisi , en son kaydedilme zamanı gibi kısımlarda geçmişe dönük değişiklikler yapılma ihtimali mevcut mudur? İnceleme konusu CD ' lerde bu tür değişiklikler yapılmış mıdır veya bu tür değişikliklerin yapıldığına ilişkin emareler var mıdır? "
SONRADAN Değişiklik yapılMAMIŞ
Cevap : " Bir CD tekrar yazılabilir özellikte değil ise yazdırılmış olan dosyalarda sonradan değişiklik yapılamaz . Bu 19 adet CD içerisinde tekrar yazdırılma özelliğine sahip CD bulunmamaktadır . İlgili CD ' ler incelendiğinde CD ' lerdeki dosyalara ait son kullanıcı , dokümanların oluşturulduğu tarih , saat bilgisi , dokümanlar üzerinde işlem yapan son yazar bilgisi , en son kaydedilme zamanı , kaç işlem yapıldığı gibi üstverilerde değişiklik yapılması teknik olarak mümkündür . CD ' lerdeki dosyalara ait son kullanıcı , dokümanların oluşturulduğu tarih , saat bilgisi , dokümanlar üzerinde işlem yapan son yazar bilgisi , en son kaydedilme zamanı , kaç işlem yapıldığı gibi üstverilerde değişiklik yapıldığına dair herhangi bir bulguya tarafımızca rastlanmamıştır . İncelenen CD ' lerden 16 No ' lu CD dışındakilerin tek seferde yazıldığı ve üzerine daha sonra herhangi bir ekleme yapılmadığı tespit edilmiştir . "
Soru : " İncelenen dokümanların yüzde 30 ' unun yazıcıya gönderilme tarihleri dosyaların oluşturulma tarihlerinden önceki tarihleri içerdiği , normal olarak dosyanın oluşturulma sırasındaki tarihin yazıcıya gönderme tarihinden daha önceki bir tarihe ilişkin olması gerektiği 11 Mart 2010 tarihli bilirkişi raporunda belirtilmiştir . Bu ne anlama gelmektedir? "
Cevap : " Yazıcıya gönderme tarihinin oluşturma tarihinden eski olması mümkündür . Yazdırılma tarihi oluşturulma tarihinden önceki bir tarih olarak görünen dosyaların farklı kayıt edildiği veya kopyalanarak kullanıldığı değerlendirilmektedir . "
Soru : " Albay bilirkişi Yavuz Fildiş , raporunda ( Eylem planlarının ana metinlerini içeren Balyoz , Suga , Çarşaf , Sakal ve Oraj isimli belgelerin yazıcı çıktısı alma verisi olmaması , bu belgelerin hiçbir zaman yazıcı çıktısı alınmamış olma ihtimalini göstermektedir ) denilmektedir . Bu ne anlama gelmektedir? "
Cevap : " CD ' ye yazılmış olan bir belgenin yazıcı çıktısı alındığında o belgede son yazıcıya gönderilme tarihi oluşmaz . Bu sebeplerle söz konusu belgelerin kesin olarak yazıcı çıktısı alınmamıştır denilemez . "
Raporlar arasında çelişki tespit edilemedi
TÜBİTAK ' ın hazırladığı yeni raporun sonuç bölümünde şu ifadeler kullanılıyor : " Genel değerlendirme olarak , TÜBİTAK ' ta görevli Erdem Alparslan , Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi tarafından hazırlanan raporun ekinde sunulan üstveri bilgilerinin tutarlı olduğu , bu bilgilerin ayrıca diğer bilirkişi incelemelerinde de kaynak olarak kullanıldığı , yanlış olduğuna dair herhangi bir iddia olmadığı görülmüştür . Aynı üstveri bilgileri üzerinde yapılan teknik incelemelerde , sahtecilik şüphesini artırdığı ifade edilen çelişkilerin , teknik olarak bir çelişki göstergesi olmadığı , normal sistem/kullanıcı davranışları dahilince oluşabileceği ve sahtecilik bulgusu olmadığı sonucuna varılmıştır . Bir kısım çelişkilerin ve farklı tespitlerin ise bilirkişilerin farklı uzmanlık alanlarına ( askeri yazım kuralları vb . ) sahip olmasından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır . "


Zaman