Karaman'da Türk Dil Bayramı Etkinlikleri

733. Türk Dil Bayramı kutlamaları çerçevesinde Ankara Üniversitesi, Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ''Anadolu'da Türkçenin Yükselişi'' konulu panel Karaman'da yapıldı.

Karaman'da Türk Dil Bayramı Etkinlikleri
Piri Reis Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Yılmaz Kurt, Prof. Dr. Halil İbrahim Usta, Doç. Dr. Paşa Yavuzarslan ve Dr. Murat Küçük katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, "Türk diliyle ilgili olarak tarihte yaptığı işlevle Karaman'a Türkçe'nin başkenti unvanı verilmiştir. Bu unvanın sadece söylemde kalmaması için yapılan çalışmalarla altının doldurulması gerekir. Türkçe'nin başkenti olmak, Türkçe araştırma merkezi olmakla mümkündür. Dün ilk adımı atılan Türkçe Bilim Kütüphanesi, Türkçe'ye ilişkin bütün kaynakları çatısı altında toparlayıp araştırmacıların hizmetine sunmalıdır. Türkçe'nin bilhassa şaheserleri, mümkünse orijinalleri, yoksa tıpkı basımları acilen burada toplanmalıdır" dedi.
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ise Karaman'ın Türkçe'nin başkenti unvanının altını doldurmak için gerekli bilgi ve birikime sahip olduğunu belirterek, ''Bunun için çalışmalarımız var. Bugün burada yaptığımız bu bilimsel panel ve bundan sonra yapacağımız bilimsel çalışmalar hedeflerimize ışık olacaktır" şeklinde konuştu.
Panelde konuşan Prof. Dr. Hamza Zülfikar, beylikler döneminde Anadolu'da Türkçenin canlanması konusunda bilgi verdi. Anadolu'nun fethinden yaklaşık bir yüzyıl sonra dildeki yabancılığa, dilde yapılan ihmale kimsenin dikkat etmediği, kimsenin bu durumu umursamadığı bir dönemde bir Türkmen beyi bütün olumsuzlukları, tehlikeleri göğüsleyerek Türk dili adına baş kaldırıyor diyen Zülfikar, ''Bu Türkmen beyi sarayın dikkatini mevcut duruma çekiyor. Bu karşı çıkış yalnızca sarayda, ticari ve sosyal hayatta kullanılan Farsça'ya karşı değil; Türkçe eserlerin bulunmamasına, şairin edibin körelmiş olmasına, eserlerin Arapça, Farsça yazılmış olmasınadır. Türk dili açısından sevindirici durum ise 1277'de Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'den yana yaptığı çıkış Anadolu'da bir fikir cereyanının doğmasına, yayılmasına yol açmış, bir uyanışın kıvılcımı olmuştur" dedi.
Daha sonra sırası ile Prof. Dr. Yılmaz Kurt, "Osmanlı'da Bey ve Beylik Anlayışı", Prof. Dr. Halil İbrahim Usta, "Sosyal Hayatın Gelişimi Bakımından Dil Etkileşimleri", Doç. Dr. Paşa Yavuzarslan "Beylikler Döneminde Türkçe'nin Gelişiminde Çevirinin Rolü", Dr. Murat Küçük, "Beylikler Döneminde Kaleme Alınan Türkçe Eserler" konularında sunumlarını yaptılar.
Paneli Karaman Valisi Süleyman Kahraman, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Kalınsaz, daire müdürleri ve vatandaşlar izledi.