Kültür Bakanlığı Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu Kars'ta Araştırma Yapacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında 'Türkiye Genelinde Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envarteri' derlenmesi çalışmaları için Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu ile Fotoğraf Sanatçısı İrfan Saatçi Kars'a geldi

Kültür Bakanlığı Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu Kars'ta Araştırma Yapacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında 'Türkiye Genelinde Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envarteri' derlenmesi çalışmaları için Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu ile Fotoğraf Sanatçısı İrfan Saatçi Kars'a geldi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü önderliğinde; Türkiye Genelinde Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri, derlenmesi, tespiti ve değerlendirilmesine yönelik Kars'a gelen Folklor araştırmacısı Tanju Ozanoğlu ile Kameraman ve Fotoğraf sanatçısı İrfan Saatçi gazeteci yazar ve müzisyen Salih Şahin ile 'Anadolu Halk Çalgıları' adlı bir belgesel hazırlayacak.
UNESCO "Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri"nin çıkarılmasını hedefleyen çalışmalarda elde edilen yazılı ve görsel veriler UNESCO'nun Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası Programına sunulacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü ile UNESCO tarafından desteklenen 'Yaşayan İnsan Hazineleri' projesi kapsamında Kars'a gelen Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu, hedeflerinin aşık sazı, tar, yapan ve çalan kişileri bularak bunları gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.
Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu; "UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri çerçevesinde mesleklerinin son icraatçıları olan, çalgı yapımcılarını tanıtmak bunları belgelemek ve desteklemek için Kars'a geldik. Genel Müdürlüğümüzce bu kişileri arşiv altına alacağız ve bu kişileri gelecek kuşaklara aktaracağız" dedi.
BAZI BİLGİLER KAYBOLUYOR
Kültür Ve Turizm bakanlığı Folklor Araştırmacısı Tanju Ozanoğlu, teknolojiyle birlikte gerçek değerlerin kaybolduğunu vurguladı.
Tanju Ozanoğlu; "Bu insanlar zamanla aktarım zorlukları çekiyorlar. Bazı bilgiler kayboluyor. Bu bilgiler kaybolduğu takdirde İnsanlar bu bilgilere Genel Müdürlük arşivinde bu kültürlere geniş bir şekilde ulaşılabilecekler ve bulabilecektirler. Biz tar, aşık sazı yapımı icrası konusunda çalışmaya geldik. Görüyoruz ki Kars'ta 50 yıl dilimleri içinde bu sazı birçok kişi ircaa ederken şimdi bu çalgıyı ircaa eden çalan nerdeyse hiç kalmamış, teknoloji yenilgisiyle çalgılarımız yavaş yavaş kaybolmaktadır. Buradaki amaç bu kaynak kişileri destekleyerek bu kültürün devam etmesi ve kuşaklar arası aktarımın sağlanmasıdır" diye konuştu.
Bu çalışmalarla özellikle Kars'a ait geleneksel Müzikler, Aşık Sazı, Tar, Kopus ve Kemança yapımı ve icrası, Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası kapsamına alınacak ve bu kültürü koruma, yaşatma, geliştirme, tanıtma projesiyle, bu çalışmanın diğer bir ayağı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlayacağı "Anadolu Halk Çalgıları",Multimedia, CD, ve kataloglarda yer alacak.
Proje ile Kars kültürünün, yöreye ait yok olmaya yüz tutmuş çalgı yapımı, icrası ve bunları temsil eden mahalli sanatçılar ortaya çıkarılacak.Bu kapsamda mahalli sanatçı ve yapımcı Salih Şahin, geleneksel Müzikler, Aşık Sazı, Tar, Kopus ve Kamança yapımı ve icrası bilgiler verdi. Şahin'in bilgi birikim ve deneyimleri belgesel haline getirilecek. Salih şahin'in çalışmaları video ve fotoğraflarla belgelenerek Kültür Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge arşivine alınacak.