Pınarcık katliamının 30 şehidi, ölümlerinin 23. yıl dönümünde anıldı

Mardin'in Ömerli ilçesinde 20 Haziran 1987 tarihinde 16'sı çocuk olmak üzere şehit edilen 30 vatandaş, mezarları başında düzenlenen törenle anıldı.

Mardin'in Ömerli ilçesinde 20 Haziran 1987 tarihinde 16'sı çocuk olmak üzere şehit edilen 30 vatandaş, mezarları başında düzenlenen törenle anıldı.

Ömerli ilçesine bağlı Pınarcık Köyü meydanında gerçekleşen anma törenine Tugay Komutanı Tuğgeneral Selim Mert, Ömerli Kaymakamı Üzeyir Yılmaz, Ömerli Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ, Ömerli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Hatipoğlu, İlçe Müftüsü Abdurrahim Dilek ile birlikte çevre köylerden gelen bin 500 kişi katıldı.

Katliamdan yaralı olarak kurtulan Pınarcık Muhtarı Bedirhan Öztep, katliam anını anlatırken teröristlerin kendilerine önce dağdan ateş açtıklarını, daha sonra çift yönden saldırdıklarını belirterek, mermileri tükenene kadar teröristlerle mücadele ettiklerini söyledi.

Pınarcık katliamında ailesinden 29 kişiyi teröre kurban verdiğini ifade eden Muhtar Öztep, "Terör örgütlerinin yardakçılarına sesleniyorum; artık bu örgüte destek vermeyi bırakın. Eğer onlar bu ülkede yaşamayı kabullenmiyorsa canları cehenneme. Bu yardakçılar unutmasınlar ki, teröre yardım edenler unutmasınlar ki şimdi dağlarda terörle yapılan operasyonlar bir gün kendilerine dönebilir. O zaman pişmanlık da onlara fayda etmez." şeklinde konuştu.

Olayı anlatan Sıdık Öztep ise katliamı unutmadıklarını ve hiçbir zaman unutmayacaklarını, olayın taziyesi için toplandıklarını belirtti. Mardin Geçici Köy Kurucuları Derneği Başkanı Orhan Kandemir ise terörün önüne geçmek için radikal önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Törende terörü lanetleyen vatandaşlardan Şeyhmus Akbulut, terörün kökten çözümü için topyekun bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Akbulut, "Terörün öldürdüğü insanlar da Kürt, vuranlar da. Alın işte buradaki mezarlıkta yatan 30 insanımız da Kürt. Bu insanları öldürerek mi Kürt hakları savunulacak. Yeter artık insanlarımızın ölmemesi için buna dur dememiz lazım." dedi.

TERÖRE HERKES TEPKİ GÖSTERSİN

Törende bir konuşma yapan Kaymakam Üzeyir Yılmaz ise terör örgütüne herkesin her yerde tepki göstermesini istedi. Yılmaz, önceki gün Hakkari'de şehit edilen askerleri de anarak şunları söyledi: "Devlet ve millet düşmanları artık gizlenmeye gerek duymayarak fikirlerini, kin, nefret ve zehirlerini demokrasi ve hukuk düzeni altında apaçık ortaya döküyor. Mazlumların hakkının olmadığı yerde zalimler mazlum görünür. Bölücü terör örgütü yıllarca bu topraklarda kin ve nefret tohumları ekti. Ancak görüyorsunuz gelinen noktada sanki onlar haklıymış, masum insanlar haksızmış gibi muameleye tabi tutulmaktalar. İnsan hakları sadece terör örgütü söz konusu olduğunda gündeme gelmemeli. Şehitlerimizin, masum insanların, çocukların hele hele bebeklerin de yaşama hakkının olduğu unutulmamalıdır."

İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Talipoğlu da "Katliamda acımasız bir şekilde öldürülen 2 yaşındaki çocuklarla birlikte 30 vatandaşımızı devletinin yanında yer alan bir köyde yaşamaları suç muydu ki bu katliamı yaşadılar? Huzurun temini için bir 20 yıl ve bir 40 bin can daha kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Bu nedenle son eli kanlı terör örgütü mensubu da etkisiz hale getirilinceye kadar her ne pahasına olursa olsun, vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin huzuru için mücadeleye kararlılıkla devam edeceğimizi burada bir kez daha belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Daha sonra alanda toplanan vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile PKK terör örgütü tarafından katledilen 30 vatandaşın mezarına karanfil bırakarak terör örgütüne lanet yağdırdı. 30 şehidin mezarı başında toplanan halk Ömerli Müftüsü Abdurrahim Dilek'in okuduğu dualara eşlik etti.