Türkiye’nin dostluğu kadar düşmanlığı da şiddetli olur! - POLİTİKA

İsrail’e sert cevap vermeye hazırlanan Ankara müthiş bir trafik yaşadı. Hükümet ile askerler toplantı üstüne toplantı yaptı. Obama’nın randevu istediği Erdoğan İsrail hükümetine yüklendi

 

İsrail’e sert cevap vermeye hazırlanan Ankara müthiş bir trafik yaşadı . Hükümet ile askerler toplantı üstüne toplantı yaptı . Obama’nın randevu istediği Erdoğan İsrail hükümetine yüklendi

YAKUP BULUT ANKARA

İsrail komandolarının Mavi Marmara’da 9 barış gönüllüsünü öldürmesinden sonra Ankara dün de müthiş bir trafik yaşadı . Şili’den dönen Başbakan Erdoğan’ın Ankara’ya inmeden önce , uçakta “Son aldığımız kararların ülkemiz için , milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” sözleri tansiyonu yükseltti . Erdoğan’ın Santioga Havaalanı’nda yaptığı açıklamada , dünkü grup toplantısında İsrail’e karşı izlenecek yol haritasını açıklayacağını söy

lemesi dikkatleri 11 . 30’da yapılacak AK Parti Grup Toplantısı’na çekti . Saat 10 . 32’de Esenboğa’ya inen Erdoğan Büyük VIP Salonu’nda 9 bakan ile 15 dakika süren toplantı yaptı . Burada Meclis’e geçerek grup toplantısına katılması beklenen Erdoğan ani bir kararla Başbakanlık’a geçerek Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner , Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile güvenlik toplantısı yaptı .

OBAMA’DAN GÖRÜŞME TALEBİ

Toplantıdan önce Beyaz Saray’dan gelen bir telefonla ABD Başkanı Barack Obama’nın Erdoğan ile görüşme talebinde bulunduğu belirtildi . Erdoğan Obama’ya akşam 20 . 00 için randevu verdi . Bu sırada BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Erdoğan ile telefonla görüştü . Bu gelişmeler üzerine AK Parti Grubu 13 . 00’e ertelendi . Gruba çok sayıda yabancı izleyici katıldı . Hindistan , İran ve Filistin büyükelçileri de toplantıda hazır bulundu . Erdoğan’ın konuşmasının ardından büyükelçiler de uzun süre ayakta alkışladı . Erdoğan’ın grup konuşması ilk kez İngilizce ve Arapça’ya çevrildi . Grup toplantısını Lübnan televizyonu Almanr TV , El Alam TV , Financial Times , Reuters , Çin Haber Ajansı APTN ve El-Cezire temsilcisi de izledi . Erdoğan’ın konuşmasını Euronews 9 dilde yayınladı . 25’i yabancı 43 tv canlı yayınladı .

KOMUTANLARI ÇAĞIRDI

Erdoğan bugün de Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ , kuvvet komutanları ve MGK üyesi bakanlarla saat 11 . 00’de biraraya gelecek . Toplantıda İsrail’e uygulanacak yaptırımlar ele alacak . İsrail ile imzalanan ikili askeri ve savunma işbirliği anlaşmaların da masada olduğu bildirildi .

İNSANLIĞA SESLENİYORUM

Bugün bütün insanlığın vicdanına ve aklına seslenmek istiyorum . Biri Akdeniz’de biri de İskenderun’da iki kanlı saldırı gerçekleşti . Yardım gemileri zorbalıkla kana bulandı . İsrail’in kanlı katliamı her türlü laneti hak etmiş bir katliamdır . Bu silahlı saldırı BM’nin temel felsefesine yapılmıştır . Uluslararası hukukun ve diplomasinin bütün imkanlarını kullanıyoruz . İsrail yönetimi , yaralıları , cenazeleri ve gemide bulunan yardım gönüllülerini bir an önce Türkiye’ye teslim etmelidir . Bu konuda takınılacak olumsuz bir tavır , sorunu daha da derinleştirecektir . İsrail , Gazze’ye yönelik insanlık dışı ambargoyu derhal kaldırmalıdır . Filistin halkına gönderilen yardımlar yerine ulaşmalıdır .

HÜKÜMETİNİZİ DURDURUN

Yaptıklarıyla başbaşa bırakamayız . ‘Her yaptığın yanına kardır’ diyemeyiz . İsrail yönetimi , bunun bedelini ödemek durumunda . İstikrarsızlık yayan bir çıbanbaşı olarak kendisi iyot gibi açığa çıkıyor . Uluslararası toplum , bir an önce müdahale etmelidir . İsrail halkına sesleniyorum . Biz her zaman antisemitizme karşı olduk . Şimdi aynı insani tavrı sergilemek sırası sizde . Hükümetinizin saldırganlığı , İsrail devletini korsanlık , haydutluk yapan konuma düşürmektedir . Yalanla , hileyle , kan dökmekle , masumları katletmekle devlet yönettiğini zanneden pervasız yöneticiler , politikacılar , öncelikle İsrail halkına kötülük yapmaktadır . Öncelikle siz ‘dur’ demelisiniz .

HAYDUTLUK ALÇAKLIK 

Bu saldırı alçakça bir pervasızlıktır . Savaşın da barışın da bir hukuku vardır . Barışta sivillere saldıranlar insanlıktan çıkmış olur . Haydutların , korsanların bile belli ahlak kuralları olur . Hiçbir ahlak kuralına uymayana bu sıfatları yakıştırmak bile iltifat olur . İsrail hükümetinin saldırısı mutlaka cezalandırılmalı . Uluslararası camia soruşturmalı ve hukuki karşılığını vermelidir .

CEMAATE TEŞEKKÜR

Olaylara yönelik haklı ve samimi tepkisini dile getiren Türk Musevi cemaatine teşekkür ediyorum . Musevi vatandaşlarımıza yönelik kimsenin kem gözle bakması söz konusu değildi . Türk Musevi Cemaati Türkiye Hahambaşılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada , “Olayın ülkemizde yarattığı tepkiye katılıyoruz’’ ifadeleri kullanılmıştı .

SAKIN BİZLE AŞIK ATMAYIN  

Türkiye yeni yetme , köksüz bir devlet değildir , bir kabile devleti hiç değildir . Kimse Türkiye ile aşık atmaya , Türkiye’nin sabrını test etmeye kalkmamalıdır . Türkiye’nin dostluğu ne kadar kıymetliyse , düşmanlığı da o kadar şiddetlidir . Türkiye’nin dostluğunu kaybetmek bile başlı başına büyük bir bedeldir . Mesele , Türkiye ile İsrail arasında yaşanan bir mesele değildir . Mesele , İsrail’in , insanlık dışı uygulamalarla kan dökmesidir . İsrail yaptığı haksızlıkları güvenlik ve antisemitizm eleştirileriyle izah etme aymazlığından vazgeçmelidir . İsrail yönetiminin saldırgan tutumları , biryerlerden aldığı güçten kaynaklanıyor .

YALANDAN ARTIK BIKTIK

Artık yalanlarınızdan bıktık . Bugün yeni bir gün , bir milat . Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikardır . Öldürmeyi iyi bildiklerini yüzlerine söylediğimiz İsrailli yöneticiler katliamı ne ölçüde iyi bildiklerini bir kez daha dünyaya göstermişlerdir . Mesele bir şehrin bütün insanlarını toptan yok etmeye dönük katliam girişimidir . Herkes bu hukuksuzluğa göz yumabilir , sinsice destekleyebilir . İsrail , Türkiye’yi başkalarına benzetmek gibi bir hatanın içine düşmesin bedeli ağır olur . Herkes sussa , biz haykırcağız .

Mücadeleye de açılıma da devam

Terörist saldırıda 6 askerimiz şehit oldu , 7 askerimiz de yaralandı . Türkiye ne zaman yükselişe geçse , ne zaman demokratik standartlarını yükseltmeye başlasa bir karanlık el devreye giriyor , sabote etmeye , akim bırakmaya çalışıyor . Terörle mücadeleden asla taviz vermeyeceğiz ama demokratikleşmeyi de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz .



Star Gazete