'Festivalin ertelenmesi acıyı değil, Filistin'in sesini azaltır'

Filistin'e özel bir bölümün de yer aldığı ve barış mesajları verilmesi planlanan 17. Altın Koza Film Festivali'nin ertelenmesine sinema dünyasından büyük tepki geldi. SİYAD, ...

 

Filistin ' e özel bir bölümün de yer aldığı ve barış mesajları verilmesi planlanan 17 . Altın Koza Film Festivali ' nin ertelenmesine sinema dünyasından büyük tepki geldi . SİYAD , Yeni Sinema Hareketi ve SİYAD ' ın açıklamalarında , festivalin ' eğlence ' anlamına gelmediği , ertelemenin Altın Koza ' ya itibar kaybettireceği vurgulandı .

Bu yıl 7-13 Haziran tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 17 . Altın Koza Film Festivali ' nin ani bir kararla ertelenmesinin yankıları sürüyor . Kararı alan Adana Büyükşehir Belediyesi , İskenderun ' da yaşanan terör saldırısı ve İsrail askerlerinin Gazze ' ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı baskını gerekçe olarak göstermişti . Ancak , önceki gün kararın açıklamasında geçen " İnsanlar kan ağlarken biz eğlenemeyiz " ifadesi olaya farklı bir boyut kazandırdı . Altın Koza gibi muhalif geçmişe sahip bir festivalin güncel ve sosyal olaylara etkisi olmayan bir ' eğlence ' etkinliği olarak nitelendirilmesi sinema dünyasından eleştirileri de beraberinde getirdi .
SİYAD : Erteleme talihsizliktir
Sinema Yazarları Derneği ( SİYAD ) , internet sitesindeki açıklamasında erteleme kararını ' talihsizlik ' olarak değerlendirdi : " Bu trajedilerin boyutu tartışılmaz , her ikisi de lanetlenmesi gereken saldırılar , ancak belediyenin ' İnsanlar kan ağlarken , biz eğlenemeyiz . ' cümlesiyle festivali erteleme kararını açıklaması gerçek bir talihsizliktir . Belli ki sanatın , sinemanın bir dayanışma biçimi olduğu akıllarına gelmemiş . Ayrıca film festivallerini sadece ' eğlence ' aracı olarak gören bu zihniyet kabul edilemez . " SİYAD ' ın açıklamasında festivalin programında ' Filistin : Barışa Hasret ' adlı özel bir bölüm olduğu ve Filistinli yönetmen ve eleştirmenlerin katılacağı bilgisi de yer alıyor .
Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran SİYAD Başkanı Murat Özer , " Daha yakın zamanda Cannes ' da Cafer Penahi ' nin durumuyla ilgili protestolar ve dayanışmalarla elde edilen olumlu sonuçlar tazeliğini korurken böyle bir kararı savunmak anlamsız . " dedi . Özer , Altın Koza ' nın prestijiyle ilgili sinema dünyasında oluşan tedirginliği de " Bu erteleme kararının ucunda iptal gözüküyor . " ifadeleriyle dile getirdi .
Sinema yazarı ve FIPRESCI Başkan Yardımcısı Alin Taşçıyan kararı " Filistin ' e bir darbe de Altın Koza ' dan başlıklı açıklamasıyla eleştirdi ve Filistin ' in yaşadığı acılarla ilgili filmlerin bulunduğu festivalin ertelenmesinin Altın Koza ' nın geleceğini tehlikeye sokacağı endişesini dile getirdi . Aralarında Alin Taşçıyan , Ahmet Boyacıoğlu ve Esin Küçüktepepınar ' ın da bulunduğu festival ekibinin dünkü basın açıklaması tartışmayı daha da alevlendirecek gibi görünüyor : ' Aylardır festivali ertelemek için sığınacak gerekçe arayan Belediye ' nin imdadına İsrail yetişti ' . Festival ekibi , belediye yetkililerinin ' Konserler iptal , filmlere devam ' teklifini de reddettiği bilgisini veriyor . Yaşanacak prestij kaybı düşünüldüğünde erteleme kararının ' iptal ' anlamına geleceği endişesi festival ekibinin basın açıklamasına da yansıdı .
Yeni Sinema Hareketi de tepkisini , bir bildiriyle dile getirdi . ' Adana Büyükşehir Belediyesi ' ne Açık Mektup ' başlıklı bildiride , aralarında bu yılki festivalin jüri başkanı Reha Erdem ' in de bulunduğu 54 sanatçının imzası var . Sanatçılar , erteleme kararından vazgeçilmesini ve festivalin planlanan tarihlerde yapılmasını talep ediyor .

' Ticari değil , insani bakıyoruz '
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz , Seyhan Otel ' de konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında , sinema dünyasının kararı anlayışla karşılaması gerektiğini söyledi . Festivalde prestij kaybının olmayacağını dile getiren Aldırmaz , SİYAD adına konuşan Oktay Bugay ' ın ' Erteleme kararı son derece belirsiz , ortaya çıkan zarar nasıl karşılanacak? ' sorusu üzerine toplantıyı sonlandırdı . Salondan ayrıldıktan sonra geri gelen Aldırmaz , " Bu bir iptal değil , erteleme kararıdır . Biz olaya ticari değil insani açıdan bakıyoruz . " dedi .

Zaman