Türkiye'nin ağabeyliği, Karadenizli iş adamlarına ihracatın kapısını açtı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM)'nın desteği ile bu

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM)'nın desteği ile bu yıl ikincisini düzenlediği 2010 Türkiye-Dünya Ticaret Zirvesi'ne katılan Samsunlu iş adamları, programdan mutlu döndü.

Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen yabancı iş adamlarının, Türkiye'yi ağabeyleri gibi gördüklerine tanık olduklarını ifade eden iş adamları, 'Ağabey' diye başlayan iş görüşmelerinin kendilerine ihracatın kapılarını açtığını kaydetti.

TUSKON'un Türkiye-Dünya Ticaret Zirvesi organizasyonunda 135 ülkeden 2 bin 300 yabancı iş adamı ile ikili görüşmeler yapma fırsatı bulan Türk sanayicileri ve iş adamları, zirveden amaçlarına ulaşarak döndü. Yurt dışından 23 bakan, 14 bakan yardımcısı, üst düzey bürokratlar ve gazetecilerin de takip ettiği organizasyona Samsun'dan da 15 iş adamı katıldı.

İş adamları, 2 gün boyunca yaptıkları görüşmeleri ve gözlemleri CİHAN'a anlattı. Zirvede 100 milyon dolarlık ticaret anlaşmalarına imza attıklarını belirten iş adamları, organizasyonun, ufuklarını açtığını vurguladı.

Gazal Yatçılık AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Burhan Uyan, zirveye gelen Ortadoğu, Afrika ve Uzak Doğu ülkelerinin Türkiye'yi ağabeyleri olarak gördükleri tespitini dile getirdi. Yabancı iş adamlarıyla görüşme masasına oturduklarında, söze 'Ağabey' ile başladıklarına çok kez şahit olduğunu söyleyen Uyan, "Müthiş bir organizasyon ve sinerji yaşadık. Gördüğüm şeyler beni çok şaşırttı. İlk görüşmemde Arnavutluk'tan ortak yatırım teklifi aldım. Biz batılı ülkelere sanayi ve teknoloji anlamında ne gözle bakıyorsak, az gelişmiş ülkeler de Türkiye'ye öyle bakıyor. Bizi ağabeyleri gibi görüyorlar. Ağabey ile başlayan her sohbet, kısa sürede muhabbete dönüşüyor. Bir bakmışız ki ticaret ve ihracat anlaşmaları yapmışız. Türk iş adamı olarak çok gururlandım. Dünya oradaydı ve gerçek bir pazar vardı. Doyamadığım bir organizasyon oldu. Bundan sonra sürekli katılacağım. Katılanların da sayısının artması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Durapay Mobilya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, zirvenin çok olumlu geçtiğini bildirdi. Bu tür organizasyonların sürekli yaşanması gerektiğinin altını çizen Durmuşoğlu, "İlk defa katıldım. Bundan sonra da katılacağım. Bana en büyük avantajı cesaret kazandırması oldu. Zirve ufukumu ve önümü açtı. 20 ülkenin iş adamlarıyla bayilik ve distribütörlük üzerine görüşme fırsatım oldu. Çok fayda göreceğime inanıyorum." diye konuştu.

Uğur Endüstriyel ve Yapı Kimyasalları AŞ Karadeniz Distribütörü Uğur Kocaoğlu ise TUSKON Ticaret Zirvesi'nin Türk iş adamları için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti.

İş bağlantıları yapmak için zirvenin bulunmaz bir fırsat olduğunun altını çizen Kocaoğlu, ihracat ve ticaret anlaşmaları yapmak isteyen tüm iş adamlarının katılmasını arzu ettiğini bildirdi. KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu ise bu tür çalışmalarla Türkiye'de hedeflenen ihracatın çok üzerinde bir ihracat yapılabileceğini söyledi.

Hacıkerimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu zirvede TUSKON, genel manada Türkiye ihracatına katkı anlamında 7 milyar dolar, Samsun'da da 100 milyon dolar civarındaki ihracat gerçekleştirilebileceği ümidi içerisindeyiz. Görüşmeler yapıldı. Sonuçlar bekleniyor. İşadamlarımız, ticaret yapmak istediği ülkelerle alakalı birinci ağızdan doğru bilgi edinme, sağlıklı bilgi alabilme şansı yakaladı. Bu tip zirvelerde, ülkenize gelen işadamları, ülkemizi yakından tanıma fırsatı buldular. Bu da çok anlamlıydı."