Yargıtay'ın Cihaner kararı tartışılıyor

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile diğer sanıkların Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, 'Ergenekon terör ö

  Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ' nin , Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile diğer sanıkların Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesinde , ' Ergenekon terör örgütüne üye olmak ' suçlamasıyla yargılandığı davayla ilgili kararı hukukçular tarafından tartışılıyor .

Trabzon Barosu Başkanı Avukat Mehmet Şentürk , Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ' nin Cihaner ' i tahliye yetkisinin bulunduğunu , ancak tüm sanıkları tahliye etmesinin yetkisinde olmadığını vurguladı . Yüksek mahkemenin Cihaner ' le ilgili davayı fotokopi üzerinden görmesinin iyi niyetle açıklanamayacağının altını çizen Şentürk , mahkemenin dava dosyasının aslını beklemesi gerektiğinin altını çizdi . Şentürk , fotokopi üzerinden işlem yapılmasının iyi niyetli ve sağlıklı bir düşüncenin ürünü olmadığını dile getirdi .

Yargıtay ' ın , 2802 Hakim ve Savcılar Kanunu ile CMK 250 uyarınca sadece Başsavcı Cihaner ' in dosyasını ayırarak , sadece onun davasının birleştirmesini yapabileceğine işaret eden Şentürk , şöyle dedi : " Yüksek mahkemenin tahliyeye yetkisi var . Bunu sadece Cihaner için yapabilir . Diğer sanıkları tahliye edemez . O konudaki kararı Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi verebilir . Yüksek mahkeme bu konuda yetkisini aşmıştır . "

Dava konularına bakıldığında Başsavcı Cihaner ' le ilgili iki davanın birleştirilmesinin de hata olduğunu savunan Şentürk , iki davanın da ayrı ayrı görülmesi gerektiğini belirtti . Şertürk , Yargıtay 11 . Ceza Dairesi ' nin , Erzurum 2 . Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında suç duyurusunda bulunulmasına kararının da büyük bir hata olduğunu vurguladı .