Bursa Hukuk Platformu: 'Yargı siyasallaşıyor' diye bağıranların yargıyı nasıl siyasallaştırdıklarını gördük

Bursalı avukatlar, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketini esastan inceleyecek olmasına tepki gösterdi.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ı

Bursalı avukatlar, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketini esastan inceleyecek olmasına tepki gösterdi.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın yüksek yargı üyesiyle yaptığı görüşmelere de tepki gösteren avukatlar, "Yargı siyasallaşıyor diye bağıranların, yargıyı nasıl siyasallaştırdığını esefle görmekteyiz." dedi.

Bursa Adliye Sarayı önünde toplanan Bursa Hukuk Platformu adına açıklama yapan Avukat Veysel Aşkın, Anayasa değişiklik paketinin Yüksek Mahkeme tarafından esas üzerinden değerlendirilemeyeceğini savundu. Aşkın, çok sayıda avukatın da katıldığı basın açıklamasında, Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nun Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı görüşmeleri de eleştirdi. Aşkın, bu konunun üzerinin kapatılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Yargının yıpratılmamasının öncelikleri arasında yer aldığını kaydeden platform sözcüsü Avukat Aşkın, şunları söyledi: "Yargı tarafsız ve bağımsız, her türlü şahsi ve siyasi mülahazaların dışında kalmalı. Ancak Anayasa'ya uygunluk, hukuka uygunluk ve hukuka saygının bu kadar ayaklar altına alındığı bir dönemde, böyle bir anormalliğe karşı alınabilecek tavır karşısında tabi ki söyleyeceklerimiz var. Anayasa Mahkemesi üyesi bir şahısla, eski bir adalet bakanının telefon görüşmesinde söylenenler, yargıda gerçek siyasallaşmanın nasıl olduğunu ortaya koymaktadır. Bu cüret nereden gelmektedir? Bu konuşmaları ve tarafları görünce, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Anayasa'ya açıkça aykırı davranarak verdiği kararları düşününce, yargı siyasallaşıyor diye bağıranların yargıyı nasıl siyasallaştırdığını esefle görmekteyiz. Hukuka uygunluktan ziyade siyasi ve şahsi ilişki ve irtibatların şekline göre karar verebilme ihtimalini düşünmek hukuk adına bizleri endişelendirmektedir. Bu gördüklerimiz bizi eksik de olsa darbe anayasasından kısmen uzaklaştıracak, Anayasa değişikliğiyle alakalı karar verecek Anayasa Mahkemesi hakkındaki endişelerimizi artırmaktadır."

Platform Sözcüsü Aşkın, kamuoyuna yansıyan telefon görüşmesinde Anayasa değişikliğini esastan incelemeye yetkili olmadığını söyleyen Anayasa Mahkemesi üyesine, Seyfi Oktay'ın Anayasa'yı ihlal ederek, karar vermeleri yönünde telkinde bulunmasının, önümüzdeki günlerde ne kadar etkili olacağını göreceklerini kaydetti.

İnceleme aşamasındaki bir dava için siyasi bir parti adına kendisine telkinde bulunulan üye veya üyelerin vereceği kararları hangi ölçülere göre değerlendireceklerinin kamuoyunda merak edildiğini vurgulayan Aşkın, kararın hukuk ve anayasa ölçeğinde mi yoksa telkinler ve siyasi-ideolojik yaklaşımlara göre mi değerlendirileceğini büyük bir heyecanla beklediklerini söyledi.

Aşkın, gerek yargıyı töhmet altında bırakan, gerekse itibarını sarsan bu ve benzeri telkinler ortalıkta dolaşırken, hukukun üstünlüğünden ve demokrasiden bahsedilemeyeceğini anlattı. Aşkın, öncelikli olarak yasama ve yürütmenin kendi görevini yapmak zorunda olduğunu hatırlattı. Avukat Veysel Aşkın, şunları kaydetti:

"Yasama organı, millet tarafından, milletin hukukunu korumakla görevlendirilmiş ise milletin verdiği vekaleti kötüye kullanmayacak ve savsaklamayacaktır. Milletin aldığı yetkiyi sadece milletin öncelikleri ve hukukunu korumak için kullanacaktır. Bu konuda olmayan bir yetkiyi nasıl kullanamazsa var olan bir yetkiyi de ben kullanmamaya karar verdim diyemez. Yasama organı, bu sefer millet lehine hukuk çizgisi içinde bir çözüm bulmasını ümit ediyor. Herkesin hukuka uygun davranmasını sağlayacak bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Bu yasayı yapan ve uygulayanların hukuka uygun davrandığı günleri görebilme ümidiyle geleceğin Türkiye'sinde bu gibi tartışmaları umarım geride bırakırız."

Bursa Hukuk Platformu Sözcüsü Avukat Veysel Aşkın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, paketin iptali yönündeki muhtemel bir kararı uyulamaya sokmamasını istedi. Aşkın, "Hükümet, böylesi bir kararı Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere göndermemeli. Yasama, bu işe bir çözül bulmalı." dedi.