Adıyamanlı doktorlar Afrika'da 500 ameliyat yaptı

Adıyaman Sağlık Gönüllüleri Derneği üyesi doktorlar, Senegal'e gönüllü sağlık hizmeti götürdü. Türk doktorlar, bu ülkede 500 ameliyat gerçekleştirdi.

  Adıyaman Sağlık Gönüllüleri Derneği üyesi doktorlar , Senegal ' e gönüllü sağlık hizmeti götürdü . Türk doktorlar , bu ülkede 500 ameliyat gerçekleştirdi .

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı ' nın ( TİKA ) desteklediği proje kapsamında , Adıyaman ' dan Senegal ' e giden ikisi uzman , üçü aile hekimi beş doktor , Elazığ ' daki HAYATDER ve Sivas ' taki ANSADER işbirliği ile 10 gün boyunca sağlık taramaları ve çeşitli ameliyatlar yaptı .

Senegal ' deki faaliyetleri hakkında bilgi veren Adıyaman Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı Dr . Ercan Uluçay , " 5 doktor , Senegal ' de genel sağlık taramaları , sünnet ve çeşitli cerrahi operasyonlar yaptı . Toplam 20 kişiden oluşan ekip ; yarık dudak-damak , parotisde pleomorfik adenom , parotis tümörleri , kulaktan yabancı cisim çıkarılması , toansillektomi , tonsil taşı çıkarımı , açık ve laparoskopik kolesistektomiler , umblikal herni , pediyatrik inguinal herni , hipospadias olmak üzere toplam 500 civarında ameliyat yaptı . Ayrıca ekibimiz 60 çocuğun sünnetini gerçekleştirdi " dedi .

Dernek olarak Mayıs Ayı başında bir diğer Afrika ülkesi olan Moritanya ' ya da dört kişilik bir uzman hekim ekibi gönderdiklerini söyleyen Uluçay , toplamda dokuz hekimin Adıyaman ' dan Afrika ' ya gidebilmiş olmasının da Adıyaman adına gurur verici olduğunu vurguladı . Uluçay , " Çoğunluğu çok fakir olan Senegal halkının sağlık alanında ihtiyaçlarının olduğunu üzülerek tespit ettik . Ülkemiz adına Senegal halkına sağlık alanında nasıl yardım edebileceğimizi düşündük . Konuyla ilgili olarak Senegal ' de kurulu bulunan Türk Okulu Yavuz Selim Koleji ile irtibata geçildi ; böylece faaliyetimizi başarıyla yapmış olduk . Senegal halkının Türk insanına ve Türk doktorlarına çok güvendiğini de söylemeliyim . Programa gönüllü olarak katılan arkadaşlarımız muhtaç insanlara hizmet etmekten dolayı çok memnun kaldılar " diye konuştu .

Yapılan yardım faaliyetlerinin Türkiye ' nin ve Adıyaman ' ın tanıtımı adına ciddi katkılar sağladığını belirten Uluçay , " Program süresince ameliyatlar dışında yaklaşık 5 bin hastanın muayenesi gerçekleştirilerek ilaçları verilmiştir . Bu hastalar yakınlarıyla birlikte düşünüldüğünde Senegal genelinde hatırı sayılır derecede insana ulaşıldığını söylemek mümkündür . Bu faaliyetin Senegal ' de zaten var olan Türkiye sevgisini pekiştirdiğine inanıyorum . Yapılan faaliyetlerin Senegal resmi makamlarınca da hüsnükabul görmüş olması ayrı bir iftihar vesilesidir . Programın gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı sayın Valimiz Ramazan Sodan ' a , İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr . M . Emin Taş ' a ve bütün gönüllülerimize teşekkür ederim " şeklinde konuştu .

Dr . Uluçay , Moritanya ve Senegal ' den sonra , yedi kişilik bir ekibin de yakında Gambiya ' ya gideceğini ; desteklerin devamı halinde yurtdışı faaliyetlerinin artarak devam edeceğini ifade etti .