'Taş atan çocuklar' düzenlemesi alt komisyona havale edildi

Kamuoyunda 'taş atan çocuklar' olarak bilinen suça itilmiş çocuklara verilecek cezaların düşürülmesini öngören kanun tasarısı ile teklifi birleştirilerek alt komisyona havale ...



Kamuoyunda 'taş atan çocuklar' olarak bilinen suça itilmiş çocuklara verilecek cezaların düşürülmesini öngören kanun tasarısı ile teklifi birleştirilerek alt komisyona havale edildi.

Meclis Adalet Komisyonu, komisyonda bekleyen yasa tasarısı ile AK Partili milletvekillerinin verdiği yasa teklifinin ilk görüşmelerini tamamladı. Alt komisyon da çalışmasını pazartesi akşamına kadar tamamlayacak. Salı günü de komisyon yeniden toplanarak düzenlemeye son şeklini verecek. Taş atan çocuklarla ilgili düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşması öngörülüyor.
18 yaş altı çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanma-larını öngören düzenleme, çocukların cezalarını artırıcı nedenleri ortadan kaldırıyor. Halen cezaevinde 2 bin 506 çocuk yatarken, bunlardan 206'sı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yer alıyor.
MHP'nin düzenlemeye muhalefet ettiği komisyon toplantısında zaman zaman tartışmalar yaşandı. CHP'li Ali Rıza Öztürk, teklifin bir hükümet tasarısı olduğunu iddia ederken, 'sözde milletvekillerinin verdiği yasa teklifi' demesi ortalığı karıştırdı. AK Partili Yılmaz Tunç, 'Milletvekillerine sözde demeye utanmıyor musun?' tepkisi verince tartışma yaşandı. Karşılıklı laf atmalarla süren tartışma, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın toplantıya ara vermesiyle yatıştı. Düzenlemeye ilişkin olarak CHP'li Halil Ünlütepe 'iktidarın sokak eylemlerine teslim olduğunu' savundu.
Aileler Meclis'te kulis yaptı
Taş atan çocuklarla ilgili yasa teklifi Adalet Komisyonu'nda görüşülürken, TMK mağduru çocukların aileleri ve Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları da Meclis'te bulunan partileri ziyaret etti. Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları Aktivisti Mehmet Atak, hükümetin Meclis tatile girmeden TMK mağduru çocuklarla ilgili teklifi gündeme alma sözünü tuttuğunu söyledi. Atak, "Başbakan'ın 'tam çözüm' sözü de vardı. Bunu da hatırlatıyoruz." dedi.

Zaman