Dört Piyano, bir Şef'ten muhteşem konser

İKSEV tarafından düzenlenen İzmir Festivali, Dört Piyano, Bir Şef” konseriyle başladı.


Mehmet KURT

İZMİR-Bu yıl 25'nci kuruluş yılını kutlayan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen 24'ncü İzmir Festivali ‘Dört Piyano, Bir Şef” konseriyle start aldı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleşen ve kariyerleri boyunca ödüle doymayan Alexander Ghindin, David Lively, Janis Vakarelis ve Cyprien Katsaris'den oluşan 4 piyanoluk bu orkestrayı sıra dışı projelere imza atan Rus Şef Alexander Polishchuk yönetti.

İzmirli dinleyicilerin soluksuz dinlediği konserde, sihirli parmakların sahibi sekiz yetenekli el, Wagner'den Debussy'e dehaların piyano için yazılmış seçkin eserlerini seslendirdi. Eczacıbaşı Holding'in katkılarıyla dört piyano dehasını aynı sahnede buluşturan muhteşem program, belleklere kazınacak bir finalle; Ravel'in Bolero'suyla sona erdi.

Konser öncesi düzenlenen ve Ege Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Candeğer Yılmaz, konsoloslar, işadamları, İzmir cemiyet hayatının tanınmış isimleri ve çok sayıda sanatseverin katıldığı kokteyl'de festivalin oluşmasına katkıda bulunan sanatseverlere plaket verilerek teşekkür edildi. Konser öncesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ne gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun plaketlerini İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper verdi.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eczacıbaşı Holding ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın ana sponsorluğunda, Polonya Cumhuriyeti İstanbul başkonsolosluğu, İzmir İtalyan Konsolosluğu, İzmir Goethe Enstitüsü ve Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile düzenlenen festivalin açılış konuşmasını yapan İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, ,İzmir’in 8 bin yıllık birikime sahip tarihi bir kent olduğunu belirterek, “İzmir efsanelere, destanlara konu olmuş, çeşitli kültürleri binlerce yıl kucaklamış bir kent. Tarihi mirasımızı hiç bıkmadan yine yeniden ama farklı etkinliklerle ve sanatla yaşamak için, tarihe sanatla can vermek için İzmir Festivali diyoruz” dedi.

Bundan 25 yıl önce İzmir'e layık bir sanat hareketi nasıl başlatılır diye yola çıktıklarını vurgulayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Rahmetli Eczacıbaşı, Burhan Özfatura, Güman Kızıltan ve diğer arkadaşlarımızla sanat hareketi için yola çıkmıştık. Şimdi bakıyorum sahnede 4 tane piyano var. O zaman bir tane bile yoktu. Sizler destek oldunuz bugünlere gelindi. Gerçekten kültürün ve sanatın en yakıştığı il İzmir. Bir saat evvel Ankara'dan geldim. Sırf bu güzel sanat olayında sizlerle birlikte bulunayım diye. Ankara'nın stresinden, sanatın huzuruna kavuşmuş oldum. Bu huzurumuz hep devam etsin. Çok değerli dostum Ahmed Adnan Saygun’un adını taşıyan bu güzel ortamda tüm sanat etkinliklerinde bir arada olmak dileğiyle” diye konuştu.
İzmir Valisi Cahit Kıraç, İKSEV'in 25'nci, Uluslararası İzmir Festivali'nin 24'ncü yılı nedeniyle bir araya gelindiğini belirterek “Bu kültür sanat etkinliği İzmir’e çok yakışıyor. İzmirliler de bu sanat etkinliği ile geçmişini, kültürünü ve varlığını bir kez daha hatırlıyor. Bu festival cennet vatanımızın en güzel parçalarını ilçeleriyle, beldeleriyle, mavileriyle ve bütün yönleriyle hem sanat dünyasına hem de dünyaya bu vesile ile tanıtılmasına da ön ayak oluyor. Türkiye'nin önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yaptığı için İzmir’i kutluyorum. Bu festival ve kültür sanat etkinliğinin var olması için İzmirlilerin de sahip çıkması konusunda hiçbir kuşkumuz yoktur” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise destekleriyle ve katkılarıyla festivali ne kadar coşkulu ve ne kadar katılımcı izlerse İzmir'in tanıtımının ve İzmir'in sanat ve kültür cephesinin o kadar desteklenmiş olunacağına dikkat çekti. Hep birlikte tüm sanat etkinliklerimizde buluşmak umut ve dileğimle Filiz Eczacıbaşı Sarper başta olmak üzere tüm katkı koyanlara teşekkür ediyorum” dedi. (dha)




Radikal