Afyonkarahisar, jeotermal kaynaklarda kaplıca uygulamalarında örnek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, Afyonkarahisar'ın jeotermal kaynaklarda kaplıca uygulamalarında örnek bir il oldu

  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli , Afyonkarahisar ' ın jeotermal kaynaklarda kaplıca uygulamalarında örnek bir il olduğunu söyledi . Benli , Türkiye ' de mermer ve jeotermal dendiğinde ilk olarak akla Afyonkarahisar ' ın geldiğini kaydetti .

Afyon Kocatepe Üniversitesi ' nin ( AKÜ ) , Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi ( AYTAM ) ve İstanbul Afyonkarahisarlı Sanayici ve İşadamları Derneği ( AFSİAD ) ' nin katkılarıyla düzenlediği ve 2 gün sürecek " 4 . Kent Kurultayı " , AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezi ( AKM ) ' nde başladı .

Kurultayın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Benli , jeotermal kaynağın yenilenebilir , temiz , ucuz ve çevre dostu olmasının yanında aynı zamanda yerli bir enerji kaynağı olduğunu belirtti .

Bugün için Türkiye ' de jeotermalden elektrik üretimi , konut ısıtmacılığı , seracılık ve termal turizm alanlarında uygulamalar bulunduğunu dile getiren Benli , ancak zengin kaynak potansiyeli dikkate alındığında bu uygulamaların arzu edilen düzeyde olduğunu söylemenin mümkün olmadığını kaydetti .

2010 yılında Maden Tetkik ve Arama ( MTA ) Genel Müdürlüğü tarafından keşfedilen yeni jeotermal saha olan İhsaniye ilçesi Bozhöyük sahasının ihale edildiğini ve yatırıma sunulduğunu aktaran Benli , MTA ' nın 2010 ve 2011 yıllarında da Afyon ' a ait yeni jeotermal sahalarda çalışmalarına devam edeceğini bildirdi .

Benli , Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ( OECD ) ülkeleri içerisinde Türkiye ' nin geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke durumunda olduğunu da değindi .

1990–2008 döneminde Türkiye ' de birincil enerji talebi artış hızının aynı dönemde dünya ortalamasının 3 katı olarak yüzde 4 , 2 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Benli , bu nedenle Türkiye ' nin , 2000 yılından bu yana geçen dönemde enerjide dünyada Çin ' den son en fazla talep artışına sahip ikinci büyük ekonomi konumunda olduğunu bildirdi .

Afyonkarahisar Valisi Halik İmga da bu güne kadar her kurultayda şehrin ekonomik , sosyal ve kültürel gelişiminin hızlandırılması için çaba sarf edildiğini söyledi .

Kent kurultaylarının , şehrin ekonomik , sosyal ve kültürel gelişiminin yanında 2 önemli fonksiyonu daha yerine getirdiğini düşündüğünü dile getiren İmga , " Birincisi , şehrin sorunları ve yerel yönetimlerin bu sorunlara ilişkin çözümlerinin tartışılmasına ilgililerin katılımını sağlayarak yerel demokrasi bilincini güçlendirmeye katkı sağlamaktadır . İkincisi , kent kurultaylarında tartışılan sorunlar ve sunulan gelişim yönü yerel yönetimlerin kararlarını , önceliklerini ve faaliyetlerini daha verimle alanlara yönetmektedir . Böylece faaliyetler için kamuoyu desteği de sağlanmaktadır . " dedi .