'Yoksulluğu bitirme zirvesi'nde 4 bin 500 işadamı buluştu

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nde yerli ve yabancı 4 bin 500 işadamını İstanbul'da bir araya getirdi. Zi...

 

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ( TUSKON ) , Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü ' nde yerli ve yabancı 4 bin 500 işadamını İstanbul ' da bir araya getirdi .

Zirvenin açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral , önemli mesajlar verdi . Meral , " Komşusu açken tok yatan bizden değildir , düsturu ile dünyadaki terör ve şiddetin üstesinden gelelim . " dedi . Dış Ticaret ' ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise Türkiye ' nin , komşularıyla sorunsuz bir dış politika yürüttüğünü anlattı . Bu kapsamda da birçok ülkeyle vizelerin kaldırıldığını belirten Çağlayan , buna rağmen Avrupa Birliği ' nin Türk işadamlarına yönelik vize uygulamasını eleştirdi .
İşadamlarına çağrı : Terör ve yoksulluğu birlikte bitirelim
Dış Ticaret Müsteşarlığı ' nın koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ' nin ( TİM ) desteğiyle gerçekleştirilen ' Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010 ' , İstanbul Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi ' nde görkemli bir törenle başladı . Yerli ve yabancı binlerce işadamı ve çok sayıda bakanın katıldığı toplantı ' dünya medeniyetler ittifakı ' na ev sahipliği yaptı . Açılışta konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral , toplantının yüksek hacimli ticari bağlantıların yanı sıra birçok yeni yatırım kararına da vesile olacağını söyledi . Dünyanın önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğine işaret eden Meral , bu süreçte etkinliğini en fazla artıran ve kapasitesini geliştirmekte olan ülkelerin kazanacağını dile getirdi . Dünya Ticaret Köprüleri ' nin çok daha önemli sonuçlara gebe olduğunu kaydeden TUSKON Başkanı , " Sadece hızlı büyüyen ülkeler değil az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sesini duyabilen , duyurabilen , bu ülkelerle empati yapabilen ülkeler , geleceğin mimarı olacak . " dedi . Meral , 2010 yılının Türkiye için önemli bir yeri olduğunu , iş dünyası olarak bu yıl sonunda yüzde 7 ' lik bir büyüme öngördüklerini kaydetti . Ticarette kısa vadeli değil , uzun süreli ortaklıklar gerektiğini anlatan Meral , şöyle konuştu : " Bu sayede insanlara daha fazla iş daha fazla aş verilecek . Gelin dünya ülkeleri olarak ortaklığımızı artıralım . Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir , düsturuyla dünyadaki terörün ve şiddetin üstesinden gelelim . "
TÜRKİYE ' NİN EKSENİ DÜNYAYA KAYIYOR
Dış Ticaret ' ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında , Türkiye ' nin yüzünü Batı ' dan Doğu ' ya döndüğü yönündeki eleştirilere tepki gösterdi . TUSKON ' un Ticaret Köprüsü ' nü buna örnek gösteren Çağlayan , " Salona bakın , işte Türkiye ' nin ekseni budur . Bu , dünya eksenidir . Eksen kaymasına en iyi cevap 40 ülkeden resmi temsilcinin katılımıdır . 135 ülkenin toplantılara iştirakidir . " ifadelerini kullandı . Türkiye ' nin komşularıyla sorunsuz bir dış politika yürüttüğünü anlatan bakan , bu kapsamda da birçok ülkeyle vizelerin kaldırıldığını kaydetti . Buna rağmen Avrupa Birliği ' nin Türk işadamlarına yönelik vize uygulamasını sert sözlerle eleştiren Çağlayan , " Uygulamayı kınıyorum . Malların serbest dolaştığı bir ortamda birlik çifte standart oluşturarak Türk işadamlarını vize problemleriyle karşı karşıya bırakmaktadır . " şeklinde konuştu . Bugün açıklanan işsizlik rakamlarına da değinen Çağlayan , yeni istihdamlara katkı sağlayan TUSKON ve TİM ' e teşekkür ederken , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ' ni ( TOBB ) ise üstü kapalı eleştirdi .
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise salondaki görüntüyü Birleşmiş Milletler ' in ( BM ) ekonomi toplantılarına benzetti . Dünyanın 135 farklı ülkesinden binlerce işadamını Türkiye ' ye getirmenin büyük bir başarı olduğunu kaydeden Büyükekşi , dünyada sağlanacak kalıcı barışların dünya ticaret köprüleriyle sağlanacağını kaydetti . Yapılan organizasyonla Türkiye ' nin dış ticaretine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan TİM Başkanı , konuşmasını şöyle sürdürdü : " Türkiye , ' barış ve refahı ' kendine misyon edinmiş bir ülke . Bu çerçevede komşularıyla sorunlarını sıfıra indirme hedefini yerine getiriyor . Vizeler bir bir kaldırılıyor . Dünyaya barış konusunda örnek bir ülke olmayı hedefliyoruz . Barış adası olmak istiyoruz . Türkiye , Doğu ile Batı ' nın ortasında Doğuludan daha Doğulu ve Batılıdan daha Batılı bir konumda . " Yüzlerce Türk işadamının dünyanın birçok bölgesinde yatırım ve ticaret faaliyetleri yürüttüğünü ifade eden Büyükekşi , Batı ' nın dış ticaret içindeki payının büyük olmasına rağmen Afrika ' nın önemi , Asya ' nın gücü ve zenginliğinin farkında olduklarını vurguladı .
Mehmet Büyükekşi , Türkiye dış ticaretinin liberalleşmeye gittiği için rekabetçi gücünü artırdığını belirterek , " Bugün çok iyi bir noktadayız . Avrupa ' ya satış yapıyoruz . Sanayisini geliştirmek dünyaya açılmak isteyenler için önemli bir potansiyeliz . İşbirliği potansiyelinin geliştirilmesi sürekli iletişim ve diyalogdan geçiyor . Köprünün direkleri sağlam , derin , binlerce insanın emeği ve katkısı söz konusu . Toplantıyı organize edenlere teşekkürü bir borç bilirim . " dedi .
Avrupa Halklar Partisi Başkanı Wilfried Martens ise Türkiye ve AB ' nin ekonomik bağlarının daha da güçlendirilmesi için çaba göstermesinin sonucunda siyasi işbirliğine dönüşeceğini ifade etti . Avrupa ' nın Türkiye ile ekonomik entegrasyonu desteklediğini açıklayan Martens , Türkiye ' nin 10 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olacağını belirtti . Türkiye ' nin krizden başarıyla çıktığını ve son 10 yıldır ekonomisini başarıyla reforme ettiğini söyleyen Belçika eski Başbakanı , " Türkiye , birçok Avrupa politika yapıcısına örnek teşkil ediyor . " şeklinde konuştu . AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Martens , bu konuda oluşan bazı yanlış anlamaların ortadan kaldırılması için iletişimin artırılmasını istedi . Martens , ekonomik açıklığın ekonomik başarıyı getirdiğine , ancak daha ileriye dönük siyasi amaçlar bulunduğuna işaret ederek , " Türkiye ve AB ' nin ekonomik bağlarının daha da güçlendirilmesi için çaba göstermesi , nihayetinde siyasi işbirliğine dönüşecektir . " dedi .
TİCARETİ 100 MİLYAR DOLARA ÇIKARALIM
Rus Sanayici ve Girişimciler Birliği Başkanı Alexander N . Shokhin de , Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin geliştiğine değinerek , işbirliği potansiyelinin büyüklüğünün altını çizdi . İki ülke arasındaki ticaret hacminde yüksek rakamlara ulaşmayı hedeflemek gerektiğini söyleyen Shokhin , " Geçen yıllarda iki ülke arasında 35 milyar dolarlık bir hacim vardı . Bu yeterli bir rakam değil . Ancak ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarmak gerçekleşebilir bir hedef . " diye konuştu . Shokhin , Rusya ile Türkiye arasında lokomotif sektörün enerji olduğunu ve yeni teknolojilerin , işbirliğinin geliştirilmesine fırsat oluşturacağını söyledi .
Kamerun ' a ekmek fırınları götüreceğim
Altı milyon Euro ciroya sahip RW King şirketinin sahibi Kamerunlu işadamı Martin Azemkouo , ülkesinde elektrik ve dizel enjektörleri alanında faaliyet gösterdiğini , ancak Türkiye ' ye gelme amacının kendi faaliyet alanlarıyla ilgili yenilikleri görmenin yanı sıra ekmek fırınları alıp Kamerun ' a götürmeyi düşündüğünü söyledi . Kamerun ' un ve Afrika ' da birçok ülkenin ekmekle yeni tanıştığını aktaran Azemkouo , ekmek fırınlarıyla ilgili şirketlerle görüşeceğini ve o firmaları hem ülkesinde ortak yatırıma davet edeceğini hem de distribütörlük teklif edeceğini kaydetti .
' Kazan kazan ' ilişkisi ticareti artırıyor
Afrika Birliği Ticaret Komiseri Elizabeth Tankeo , Ticaret Köprüsü ' nün , Türkiye ' nin bütün dünyayla ilgilendiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi . THY ' nin Afrika uçuşlarının aradaki uzaklığı ortadan kaldırdığını dile getiren Tankeo , " Türkiye büyükelçilikleri çoğaldı . ' Kazan kazan ' ilişkisiyle çok önemli bir ortaklık kuruluyor . Afrika ' dan daha çok hammadde ihraç ediyorlar , ancak nihai ürünler de ihracatımızı artırıyor . " dedi . Zirvenin uzun soluklu ticari ilişkilerin tesisi için önemine dikkat çeken Tankeo , Afrika ' nın dünya ticaretine katılımı için gösterdiği çabalardan dolayı TUSKON ' a teşekkür etti .
' Türk malları hem kaliteli hem de Avrupa ' dan ucuz '
Zirveye katılan yabancı işadamlarından Sırbistanlı Galenika isimli ilaç firmasının Direktörü Guljbehar Sabovic , 100 milyon Euro cirolu , Balkanların ' en büyük ' şirketlerinden biri olduklarını ve 25 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek , Türkiye pazarını en az Rusya kadar değerli ve büyük hacimli gördüklerini söyledi . Arjantin ' de temizlik ve güvenlik sektöründe faaliyet gösteren Grupo Goits ' in sahibi Raul Alberto Benedini de , Türkiye ' den 800 bin dolarlık alım yapmak istediklerini , aynı zamanda silah alımı için de görüşmelerde bulunacağını kaydetti . Perulu demir çelik şirketi Tradi S . A . ' nın ortağı Oscar Peschiera ise , " Daha önce Türkiye ' den ithalat yapmıştık . Çin , Japonya , Kore , Brezilya , Meksika ' dan mal alıyoruz . Türkiye , iyi fırsatlar sunuyor ve bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz . " diye konuştu . Perulu diğer bir şirket olan ve tekstil makineleri alanında faaliyet gösteren Logusa ' nın sahibi Early Malaga , Türkiye ' ye tekstil makineleri distribütörlüğünü almak için geldiklerini söyledi . Geçen yıl iki makine alıp Peru ' da sattıklarını kaydeden Malaga , " Bu sene 1 milyon dolarlık alım yapmak istiyoruz . Türkiye ' deki mal çok kaliteli , aynı zamanda Almanya ve İsveç ' te üretilen makinelere göre daha ucuz . Dolayısıyla Türkiye ' ye doğru bir yönelişimiz var . " diye konuştu .

Zaman