Çukurova Bölgesi'nin meyve zenginliği görücüye çıktı
Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen sert ve yumuşak çekirdekli meyveler Adana'daki meyve bayramında görücüye çıktı.
Beta Fidancılık yetkilisi Zira
Beta Fidancılık yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, meyve bayramını ileriki dönemlerde festival haline dönüştürmeyi düşündüklerini söyledi.
Beta Fidancılık, Kozan yolu üzerindeki Gökbuket Beldesi'ndeki meyve bahçesinde yetişen, şeftali, nektarin, Japon erik ve elma türlerine ait yaklaşık 12 meyve çeşidini misafirlere tanıttı. Geleneksel hale getirilen ve bu yıl 3.'sü kutlanan meyve bayramında meyve bahçesinde yetişen sert ve yumuşak çekirdekli meyveler davetlilerin beğenisini kazandı. Beta'nın yetiştirdiği meyveleri tadan Adana Valisi İlhan Atış emeği geçenlere teşekkür ederken, "Bereketli olsun" dedi.
Tamamı ihraç edilen nektarin, elma, erik ve şeftali çeşitleri ile ilgili katılımcılara bilgi veren Beta Fidancılık yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, meyve bayramını ileriki dönemlerde festival haline dönüştüreceklerini söyledi.
Meyve hasadının fiyat olarak çiftçiyi mutlu ettiğini dile getiren Tanrıver, "Diğer bölgelerdeki meyveler çıkmadan bizim orta mevsim çeşitlerimiz bile piyasaya çıktı. Onun dışında bölge erkencilikte diğer bölgelerden çok daha önde. Erkenci meyve gruplarında şansımız arttı ve diğer bölgelerde çıkmadan biz pazarda ürünümüzü satar olduk." dedi. Erkenci meyve gruplarında Nisan ayının son haftalarında hasadın başladığını belirten Tanrıver, 3-4 yıl önce alternatif ürün tabir edilen meyvelere olan talep artışı nedeniyle çiftçilerin artık çeşit bazında araştırma yaptıklarının altını çizdi.
Bölgede kiraz hariç sert ve yumuşak çekirdekliler grubunda hemen hemen tüm meyvelerin yetiştiğini, 8-9 tür meyve içerisinde her türde 8-10 farklı çeşit olduğunu aktaran Tanrıver, "Bunlar farklı dönemde olgunlaşıp hasat ediliyor. Sadece meyveyi üretmek yetmiyor satılabilir olmaları, komisyoncuların, paketleme evlerinin neyi tercih ettiği de önemli. Biz üreticiye önerirken pazar kalitesi olan ürünleri önermeye ve fazla yetiştirmeye başladık. Fidan temininden bahçe tesisine kadar özel sektör araştırma merkeziyiz. Çiftçi adına bir takım araştırma ve denemeleri yapıyoruz. Bu çalışma sonucuna göre onlara çeşit ve anaç önerilerinde bulunuyoruz. Onun haricinde fidan verdikten sonra dikimi ve bakımında yardımcı oluyoruz. Adana merkezli firmayız bu sebeple çiftçilerimizle iç içeyiz. 7-8 yaşına gelmiş bahçelerle temasımız hala devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda sözleşmeli çiftçilikle ilgili düşüncemiz var." diye konuştu.
Çukurova'da meyveciliğin yerleşmeye ve kabul görmeye, bölge çiftçisinin güzel kazanç sağlamaya başladığını dile getiren Emine Tanrıver, "Birlik ve beraberlik oluşturup, genelde hangi çeşitler üretiliyorsa bunları beraber pazarlama yapmak için sözleşmeli üretime geçmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.
Meyve bayramına Adana Valisi İlhan Atış, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Adana ve çevre illerden çok sayıda çiftçi, işadamı ve üreticiler katıldı.