Ab İran'a Ek Yaptırımlara Hazırlanıyor Brüksel

-AB İRAN'A EK YAPTIRIMLARA HAZIRLANIYOR BRÜKSEL (A.A) - 16.06.2010 - BM GÜVENLİK KONSEYİNİN İRAN'A YENİ YAPTIRIMLAR KARARIYLA YETİNMEYEN AB, PETROL V

  -AB İRAN ' A EK YAPTIRIMLARA HAZIRLANIYOR

BRÜKSEL ( A . A ) - 16 . 06 . 2010 - BM Güvenlik Konseyinin İran ' a yeni yaptırımlar kararıyla yetinmeyen AB , petrol ve doğal gaz üretimi başta olmak üzere birçok hayati sektörde İran ' a ilave yaptırımlar getirecek .
AB ' nin yarın toplanacak zirvesi için hazırlanan karar taslağında , " nükleer programını müzakere etmek istemeyen " İran ' a yönelik yeni kısıtlamaların " kaçınılmaz " olduğu belirtiliyor .
Üye ülkelerin prensipte onay verdiği ek yaptırımlar arasında , İran ' ın petrol ve doğal gaz sektörüne yeni yatırım , teknik destek ve teknoloji transferinin yasaklanmasının yanı sıra ticaret , bankacılık , sigortacılık ve kargo taşımacılığı sektörlerinde malvarlığını dondurma dahil yeni kısıtlamalar getirilmesi bulunuyor .
AB liderlerinin siyasi onayının ardından , İran ' ın Devrim Muhafızlarına seyahat yasağı ve banka hesaplarının dondurulmasını da içerecek ilave yaptırımların detayları , AB dışişleri bakanlarının 26 Temmuzdaki toplantısında kararlaştırılacak .

- " TÜRKİYE VE BREZİLYA ' NIN ÇABALARI MEMNUNİYET VERİCİ AMA . . . " -

AB zirve kararları taslağında , İran ile uranyum takası anlaşması imzalayarak BM Güvenlik Konseyindeki oylamada yaptırımlara " Hayır " diyen Türkiye ve Brezilya ' nın diplomatik çözüm çabalarının " memnuniyetle karşılandığı " belirtilse de , Tahran ' da imzalanan takas anlaşmasının " nükleer sorunun özüne çözüm getirmediği " ileri sürülüyor .
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki , bu ay başında Brüksel ' i ziyaret ederek AB ' yi yaptırımlar konusunda uyarmıştı . Mutteki , birkaç yıl önce İran ' ın en büyük ticaret ortağı olan AB ' nin bugün arka sıralarda kaldığına dikkat çekerek ilave yaptırımların AB ekonomisine zarar vereceğini belirtmişti .
16 . 06 . 2010 13 : 59 : 23