SPK Başkanı halka arzlardan umutlu: Sene sonunda 30 şirketi aşabilir (Özel)

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray sene sonu itibarıyla halka açılan şirketlerin sayısının on yılın toplamını geçeceğini ve toplamda

  Sermaye Piyasası Kurulu ( SPK ) Başkanı Vedat Akgiray sene sonu itibarıyla halka açılan şirketlerin sayısının on yılın toplamını geçeceğini ve toplamda 30 ' u aşabileceğini söyledi .

Halka arz seferberliği ve hedeflerini Cihan ' a anlatan Vedat Akgiray , " Şirketlerin sermaye piyasasına olan taleplerinden çok memnunuz . Dünya piyasalarını göz önüne alınca , gelişmiş ülkelere bakınca gidişatımız fevkalade başarılı . Bu durum , ileri dönük umutlarımızı arttırıyor . " dedi . Halka açılmalar bağlamında cumhuriyetin 100 . yılı için konulan bin şirket hedefinin kısa sürede yakalanabileceğini kaydeden SPK Başkanı , şöyle konuştu :

" Türkiye Gazetesi ' nin halka arzının diğer şirketlere güzel bir örnek teşkil etmesini umuyoruz . Çünkü bu akıllı bir iş . Hem finansal hem de firma yönetimi bakımından olumlu , tavsiye ediyorum . Sene sonu itibarıyla yeni halka açılmış şirketler son on yılın toplamını geçecek . Kabul edilmeli ki bu başlı başına bir başarı . Piyasalarda görülen oynaklık , yurt dışındaki oynaklık bir nebze olsun dizginlenir , durulursa halka arzlar aniden daha hız kazanır . Sonbaharda bizi sürprizler güzel bekleyebilir . Önümüzdeki yıl daha iyi olacak . İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Hüseyin Erkan , sermaye piyasasına girecek şirket sayısının 30 ' u bulabileceğini dillendiriyor , ben bunu aşabileceğimizi umuyorum . "

Halka arzın aile şirketleri için bir reçete olduğunun altını çizen Akgiray , " Dede kuruyor , kardeşler kuruyor , çocuklar torunlar oluyor , damatlar ve gelinler geliyor . Yani şirketteki menfaat sahiplerinin sayısı aile büyüdükçe artıyor . Herkes yönetemez şirketi . ' Kim baş olacak , kimin maaşı ne olacak? ' bunlar tabii ayrı bir sorun . Hangi değer üstünden? Objektif platformda yani borsa gibi piyasada değerler belirlenmiyorsa para yüzünden aile kavgalarına tanık olabiliyoruz . Eğer şirket halka açık olursa değeri piyasada belirlenecek ancak kardeş ya da torun ayrılırsa o değerden satar gider . Kimsenin kalbi kırılmaz . Şirket büyüdükçe aile büyüdükçe halka açılmanın nimetleri ve aile barışı için de önemli . Tahlil edilecek bir şey . " değerlendirmesini yaptı .

Körfez bölgesine yapılan yatırımları da değerlendiren SPK Başkan Akgiray , " Körfezde atıl bekleyen büyük bir miktar söz konusu . Dünyanın gözü de orada . Düzenlemelerimiz ve imkânlarımız oradaki parayı çekmeye müsait . Kurumlarımızın yapılanma şekli hep başka kaynaklara dayalı olduğu için değişim yani adaptasyon kolay olmuyor . O iş başlar ve çok büyük gider . Bir takvim ve sayı vermek doğru değil ama o önemli bir kaynak , Türkiye onu kaçıramaz ve illa gidecektir . " dedi .