Kiralanan tarihi hamamının restorasyonu 6 ayda tamamlanacak

Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet döneminde Vezir Koca Mehmet Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kayhan Hamamı (Keresteciler Hamamı) restorasyonu b

Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet döneminde Vezir Koca Mehmet Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kayhan Hamamı (Keresteciler Hamamı) restorasyonu başladı. Sahiplerinden 10 yıllığına kiralanan tarihi binaya ilk çekici Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe vurdu. 6 ay içerisinde restorasyonu tamamlanacak bina kültürel amaçlı kullanılacak. Yıllardır özel mülkiyet konumundaki hamam için mülkiyet sahiplerine 'Ya kamulaştıralım veya siz restore edin' teklifi götürülmüş, ardından tarihi yapı belediye tarafından kiralanmıştı.

Şehirdeki atıl tarihi hamamlara yönelik başlatılan çalışma kapsamında merkez Osmangazi ilçesi Kayhan Mahallesi'ndeki tarihi bina yıllardır atıl duruyordu. 2005 yılında Kayhan Hamamı için kamulaştırma kararı alan belediye, mülkiyet sahibi Öz Hamarat ailesine 'Ya bize satın biz restore edelim veya siz restore edin' teklifini götürdü. Bunun üzerine Öz Hamarat ailesi, Kayhan Hamamı'nı restore kararı aldı, ancak aradan geçen zamana rağmen çalışmalar bir türlü başlatılamadı.

Fatih Sultan Mehmet döneminde hamam olarak kullanılan Kayhan Hamamı'nı aslına uygun olarak restore etmek isteyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu kez mülkiyet sahibi aileye 'Bize kiralayın, restore edelim 10 yıl sonra size teslim edelim' teklifini götürdü. Bunun üzerine aile belediye ile anlaşmaya vardı. 15. yüzyılın ilk yarısında Vezir Koca Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kayhan Hamamı'nın eskiden 'Dülgerler' ya da 'Keresteciler Hamamı' olarak bilindiğini kaydeden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hamamın, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği büyük yangınlar sonucu tamirat gördüğünü, son olarak 1940'da Özhamarat ailesi tarafından satın alındığını açıkladı.

Bursa'nın kalbinin Kayıhan ile Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde attığını hatırlatan Altepe, Kamberler Parkı ile dönüşümün yaşanmaya başladığı Kayhan'ın yeni projelerle farklı bir görünüme bürüneceğini söyledi. Tekel binasının kaldırılmasıyla önemli bir alan kazanılacağını kaydeden Altepe, "Kayhan sokaklarında da düzenlemeleri başlatacağız. Bölgedeki anıtsal niteliği bulunan yapılarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Kayıhan Hamamı'nın restorasyonunu da 6 ay içerisinde bitirip, bölgenin çehresini tamamen değiştirmek istiyoruz. Tarihi eserlere yönelik çalışmalarımız sürecek" dedi.

Konuşmaların ardından Kayhan Hamamı'nın restorasyonu Başkan Altepe'nin ilk çekici vurmasıyla resmen başladı.