Hollanda'da koalisyon kurma çalışmalarına hız verildi

Hollanda'da geçen çarşamba günü yapılan genel seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra zaman kaybetmeksizin yeni koalisyon kurma çalışmalarına hız verildi. Parti liderleriyle tek ...



Hollanda'da geçen çarşamba günü yapılan genel seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra zaman kaybetmeksizin yeni koalisyon kurma çalışmalarına hız verildi. Parti liderleriyle tek tek görüşen Kraliçe Beatrix, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi de göz önüne alarak bir an önce yeni yönetimin iş başına geçmesi için düğmeye bastı. Kraliçe, seçimden birinci çıkan Liberal Parti'nin (VVD) Senato Grup Başkanı Prof. Uri Rosenthal'ı partiler arasında arabuluculuk yapması için görevlendirdiğini açıkladı.

Meclise girmeyi başaran tüm parti liderleriyle pazartesi günü görüşmesi beklenen Uri Rosenthal, ilk etapta muhtemel koalisyon modelleri üzerinde kafa yoracak. Rosenthal daha sonra meclis çoğunluğu oluşturacak partileri bir araya getirmeye çalışacak. Ekonomik açıdan yaşanan zor günleri göz önüne alan Kraliçe'nin Rosenthal'den hızlı davranmasını istediği kaydedildi.
9 Haziran Çarşamba günü yapılan ve aşırı sağcı Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlükler Partisi'nin (PVV) büyük başarı elde ettiği seçimlerde Liberal Parti (VVD) kıl payı farkla birinci çıkmıştı. VVD, 150 sandalyeli Meclis'e 31, İşçi Partisi (PvdA) 30, Wilders'ın partisi 24, iktidarın büyük ortağı Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ise 21 milletvekili gönderebilmişti. Siyasi gözlemciler arabulucunun ilk etapta, VVD, PVV ve CDA'dan oluşacak sağ bir koalisyon modeli üzerinde kafa yoracağını dile getiriyor. Bunun gerçekleşmemesi durumunda ise sağ ve sol partilerden oluşacak ikinci seçenek gündeme gelecek.
Kraliçe tarafından arabulucu olarak atanan Prof. Rosenthal, Senato'daki VVD Grup Başkanlığı'nın yanı sıra Leiden Üniversitesi'nde kamu yönetimi dersleri de veriyor. VVD lideri Mark Rutte'nin güvendiği isimlerin başında geldiği belirtilen ve 1999 yılından bu yana senatör olarak görev yapan Rosenthal, 2005 yılında VVD Grup Başkanlığı'na seçilmişti. Rosenthal ayrıca kriz yönetimi konusunda da uzman.
(CİHAN)

Zaman