Türkçe sevdalıları Balıkesirlilere unutulmaz bir gün yaşattı

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında 20 ülkeden 40 öğrenci

  Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği ( TÜRKÇEDER ) tarafından bu yıl 8 . ' si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında 20 ülkeden 40 öğrenci Balıkesirlilere unutulmaz bir gün yaşattı . Öğrencilerin okuduğu şiir , şarkı ve halk oyunları gösterileri ayakta alkışlandı .

Atatürk Stadı ' nı hınca hınç dolduran yaklaşık 15 bin Balıkesirli muhteşem gösteriyi büyük bir heyecanla izledi . Programa Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan , AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur , AK Parti Milletvekili İsmail Özgün , İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur , Susurluk Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer , Bigadiç Kaymakamı Süleyman Yıldırım , Bigadiç Belediye Başkanı Mustafa Göksel , Dursunbey Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz , Sındırgı Belediye Başkanı Özgür Ertuğrul , Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul , İl Milli Eğitim Müdürü Abdürrahim Köksal , İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın , AK Parti İl Başkanı Adil Çelik , AK Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker , Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir , sivil toplum temcilcileri , siyasi parti temsilcileri , bölge müdürleri , bürokratlar , işadamları ve çok sayıda davetli katıldı .

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın hep bir ağızdan okunmasıyla başlayan programın ilk gösterisi Balıkesir Özel Fırat İlköğretim Okulu 3 . sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan Türk büyüklerini anlatan tiyatro gösterisi oldu . Daha sonra muhteşem havayi fişek gösterisinin ardından sahneye çıkan Yemen ekibinin sunduğu ' Şemame ' isimli halk oyunu gösterisi binlerce Balıkesirli ' yi adeta coşturdu .

Balıkesir ' de ilk kez düzenlenen Türkçe Olimpiyatları ' na büyük ilgi gösteren binlerce Balıkesirli Atatürk Stadı ' nın tribünlerinin tamamen dolması üzerine saha içine alındı . 2006 yılının şarkı birincisi Belaruslu Ksenya Juk ' un seslendirdiği ' Memleketim ' isimli şarkıya binlerce Balıkesirli de eşlik etti .

" UZUN YILLAR ÖNCE BUNU HAYAL BİLE EDEMEZDİK "

Programda Balıkesirli işadamı Emin Ermişler ' e eğitime ve organizasyona yapmış olduğu katkılardan dolayı ' Vefa Ödülü ' nü Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan verdi .

Vali Arslan , yaptığı konuşmada , bu güzel etkinliğin Balıkesir ' de yapılmasından dolayı çok memnun olduğunu belirterek , emeği geçenlere teşekkür etti . " Dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocukların Türkçe ' yi bu kadar güzel konuşuyor olmasını uzun yıllar önce hayal bile edemezdik " diyen Vali Arslan , sözlerine şöyle devam etti : " Ancak şimdi 120 ülkede çocuklar dilimizi konuşuyor . Bu çok önemli bir olaydır ve bugün bunu yaşıyoruz . Türkiye Cumhuriyeti Devleti ' nin başarılarının böyle devam etmesi halinde önümüzdeki yıllarda her anlamda daha çok hatırı sayılan , sözü dinlenen , dünya dengelerinde söz sahibi olan bir ülke olacaktır . Bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz . Zaman zaman kamuoyunda Türkiye ile ilgili çizilen olumsuz tablolara takılıp kalmayın , dünyanın en büyük 17 . , Avrupa ' nın ise en büyük 6 . ekonomisine sahibiz . Çok güçlü bir genç nüfusumuz , güçlü bir ordumuz var . Endişeye , telaşa gerek yok . Yeter ki bir olalım , beraber olalım . Gelecek günler Türkiye için olağanüstü güzel olacaktır . "

Şelale Eğitim Kurumları Genel Müdürü İzzet Bilir , Vali Yılmaz Arslan ' a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi .

Finlandiyalı Danial Vahdera ' nın Balıkesirlilerin yoğun alkışları arasında okuduğu ' Yaş 35 ' şiiri beğeni topladı . Sahneye ' Merhaba Balıkesir ' selamıyla çıkan Moğolistanlı Gantsoj Ganbotaar ' ın Üstad Necip Fazıl Kısakürek ' in Sakarya isimli şiirini okuması konuklara duygulu anlar yaşattı . Geçen yılın şiir kötegorisinde birinci olan Kızgızistanlı Çaho Rinvanov ' un ' Daussıla ' isimli şiiri büyük alkış aldı .

ŞEHİT ÖĞRETMENİN EŞİNE VEFA ÖDÜLÜ

1997 yılında Kazakistan ' da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden öğretmen Hüseyin Demirtaş ' ın eşine vefa ödülü verildi . Şehit öğretmenin eşi Münevver Demirtaş ödülünü almak üzere sahneye üç çocuğu ile birlikte geldi . Demirtaş ' a ödülünü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur verdi . Uğur , Balıkesir ' in müstesna bir gün yaşadığını belirterek , " Bu programı düzenleyenlere teşekkür ediyorum . Bu çocuklara Türkçemizi öğreten ve eğiten öğretmenlerimize minnettarız . Ayrıca bu güzelliklerin hamisine de saygılarımı , hürmetlerimi arz ediyorum . " diye konuştu . Münevver Demirtaş ise ödülü tüm öğretmenler adına aldığını söyledi .

Mezun olduğu Güney Afrika ' daki Türk okulunda öğretmenlik yapan Nikolas Bixa ' nın Diyarbakır şivesi ile konuşması ise kahkahalara neden oldu . Yurt dışındaki okullarda 11 yıl boyunca hizmet eden Özel Fırat Koleji Müdür Yardımcısı Halim Kömürcü ' ye de vefa plaketi verildi . Kömürcü plaketini AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün ' ün elinden aldı . 120 farklı ülkeden öğrenci ile Türk insanını buluşturan herkese teşekkür eden Özgün , " Bu yıl Türkçe Olimpiyatları ' nın 8 . ' si yapıldı . Geriye dönüp baktığımızda gerçekten büyük ilerlemeler oldu . Öğrenci ve öğretmenlerimizle gururlanıyoruz . Bu okulların açılmasında emeği geçenleri yürekten kutluyorum . " diye konuştu .

Yemen ekibinin sunduğu halay ilgiyle izlendi . Son olarak sahneye çıkan Kırgızistan ekibinin oynadığı kolbastı gösterisi uzun süre alkış aldı . Programın sonunda sahneye çıkan tüm öğrenciler hep bir ağızdan Türkçe Olimpiyatları şarkısını seslendirdi .