Haaretz: Abbas Ablukanın Kaldırılmasına Karşı Tel Aviv

-HAARETZ: ABBAS ABLUKANIN KALDIRILMASINA KARŞI TEL AVİV (A.A) - 13.06.2010 - FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI MAHMUD ABBAS'IN ABD BAŞKANI BARACK OBAMA'YA "HA

 

-HAARETZ : ABBAS ABLUKANIN KALDIRILMASINA KARŞI

TEL AVİV ( A . A ) - 13 . 06 . 2010 - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ' ın ABD Başkanı Barack Obama ' ya " Hamas ' ı güçlendireceği gerekçesiyle Gazze Şeridi ' ne uygulanan ablukanın kaldırılmasına karşı olduğunu söylediği " ileri sürüldü .

İsrail ' de yayımlanan Haaretz gazetesi , Abbas ' ın bu sözleri , Obama ile çarşamba akşamı Beyaz Saray ' daki görüşmesinde dile getirdiğini iddia etti .

Gazetenin , Avrupalı diplomatlara dayandırdığı haberinde , Abbas ' ın " Gazze Şeridi ' ne sınır geçişlerinin açılması ve ablukanın kolaylaştırılmasına ihtiyaç bulunduğunu , ancak bunun Hamas ' ı güçlendirmeyecek yollarla yapılması gerektiğini " söylediği kaydedildi .

Haberde , görüşmede Abbas ' ın üzerinde durduğu noktalardan birinin , İsrail tarafından bölgeye denizden uygulanan ablukanın şu aşamada kaldırılmaması gerektiği olduğu belirtildi .

Avrupalı diplomatlara göre , Mısır da İsrail ' e , ABD ile Avrupa Birliği ülkelerinin Gazze limanına gidip gelen gemileri incelemenin zorluğu nedeniyle deniz ablukasının kaldırılmasına karşı olduklarını net bir şekilde ifade etti .

İddia çerçevesinde Abbas , ablukanın hafifletilmesine yönelik uygulamaların çok dikkatli ve aşama aşama yapılmasını , bunun Hamas için bir zafer olarak algılanmasına meydan verilmemesini istedi .

Gazze Şeridi ' ndeki Filistinlilerin desteklenmesi , daha fazla mal ve ürün , insani yardımlar ile Gazze ' nin yeniden imarı için inşaat malzemelerinin girişine izin verilmesi yönünde İsrail ' e baskı yapılmasını isteyen Filistin lideri , bu yardımların kara ve deniz ablukasının kaldırılmasını içermeyen diğer yollarla yapılması gerektiğini belirtti .

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu , Avrupa Birliği ' nin Orta Doğu Temsilcisi Tony Blair ile cuma günü görüşmüş ve ikili , ablukanın nasıl yumuşatılacağı üzerinde yoğunlaşmıştı .

13 . 06 . 2010 10 : 00 : 50