Domates güvesi çiftçinin korkulu rüyası oldu

Burdur'da domateslerde son zamanlarda yoğun olarak görülen güve (Tuta Absoluta) çiftçileri tedirgin etti. Zararlıyla gerektiği şekilde mücadele edilme

  Burdur ' da domateslerde son zamanlarda yoğun olarak görülen güve ( Tuta Absoluta ) çiftçileri tedirgin etti . Zararlıyla gerektiği şekilde mücadele edilmemesi halinde yüzde 100 ' e yakın ürün kayıplarının olabileceği bildirildi .

Güvenin yoğun olarak Burdur ' a bağlı Kışla mahallesi , Askeriye ve Gökçebağ köyü , Çavdır ilçesine bağlı Söğüt beldesi , Gölhisar ilçesine bağlı Yusufça beldesi , Bucak ilçesine bağlı Çamlık beldesi ve Elsazı köyü ile Çeltikçi ilçesinin Bağsaray beldesinde görüldüğü belirtildi .

Tarım İl Müdürü Kadir Güven , domates güvesinin uygun hava şartlarında yaşam çemberini 28-29 günde tamamladığını ve yılda 10-12 döl veren bir zararlı olduğunu kaydetti . Dişisinin yılda 250 ile 260 yumurta bıraktığını belirten Güven , " Güve , bitkinin yaprak , sap ve meyve gövdelerini oyup yastık şeklinde geniş galeriler oluşturarak kendini göstermekte ve zarar vermekte . Galeri oluşturduğu bölgede beslenirken çıkardıkları dışkılar ve oluşturdukları oyuklar doğrudan ürünün kalitesini etkiliyor . Bunun yanında üründe başka hastalıklara da sebebiyet verdiğinden ekonomik kayıpları büyük oluyor . " diye konuştu .

Mücadelesi feromon tuzak asarak , zararlı ile kaplı bitki kısımlarının imha ederek ve kimyasal ilaçlar kullanarak yapılabildiğini işaret eden Güven , şöyle devam etti : " Feromon tuzaklarda 1 adet kelebek tespitinde 100 adet bitki kontrol edilir . 100 bitkiden de 3 adedinde zararlı görülürse mücadele dönemi başlatılır . Burdur ' da tarımla uğraşan çiftçilerimizin fazla zarar görmemesi için tespitinin ve mücadelenin mutlaka yapılmasının gerekli . Bu zararlıya karşı duyarlı olunmaması ve önlem alınmadığı takdirde çiftçilerimiz ileriki zamanlarda yüzde 100 ' e yakın ürün kayıpları yaşayabilirler . "