Antakyalı öğrenciler nesli tükenmekte olan denizatlarının korunmasını istiyor

Antakya'da bir grup öğrenci, kamuflaj ustası olarak nitelendirilen ancak doğal dengenin bozulmasının ardından nesilleri tükenme noktasına kadar gelen

Antakya'da bir grup öğrenci, kamuflaj ustası olarak nitelendirilen ancak doğal dengenin bozulmasının ardından nesilleri tükenme noktasına kadar gelen deniz atlarının korunmasını istedi.

Antakya Hacı Ali Nurlu Lisesi öğrencileri Burcu Özgün, Yonca Mermoğlu, Pelin Ezer ve Esengül Çolak nesli tükenme noktasına gelen denizatlarının korunması için gerekli çalışmaların hızlandırılmasını ve vatandaşların bu canlı türü hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Japonya ve Kore'de geleneksel ilaç yapımlarında kullanılan denizatlarının 18. yüzyılın sonuna kadar Avrupa'da da ilaç yapımında kullanıldığını hatırlatan Burcu Özgün, "Efsanelerden çıkmış izlenimi uyandıran bu deniz canlılarının milyonlarcasının, afrodizyak ve ilaç yapımında kullanılmak amacıyla acımasızca öldürülmesi sonucu bu canlı türünün artık nesli tükenme noktasına kadar geldi. Uzakdoğulular bu ilaçların astım gibi solunum yolu hastalıklarına ve iktidarsızlık gibi cinsel işlev bozukluklarına iyi geldiğine inanıyor. Ancak, bu geleneksel inanış bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Ayrıca denizatları süs eşyası olarak da büyük ilgi görüyor. Daha çok büyük ve açık renkli olanların tercih edildiği Hong Kong'ta kilosunun bin doların üzerinde olması, denizatlarının geleceğinin ne kadar tehlikede olduğunu gösteriyor. Bilim adamlarının uyarıları üzerine bazı ülkelerde koruma altına alınmasına rağmen yapılan araştırmalar, denizatı nüfusunda ciddi bir azalma olduğunu ortaya koyuyor. Eğer çok sıkı tedbirler alınmazsa, ne yazık ki, Bengal kaplanlarının akıbeti onları da bekliyor." dedi.

Doğal çevrenin ve canlı hayatının korunmasında olduğu gibi denizatlarını da korumak için de herkese büyük görevler düştüğünü söyleyen Pelin Ezer ise "Denizatlarını yaşadığı alandan ayırmayın, su yüzeyine çıkartmayın. Yaşadıkları alanların bozulmasına izin vermeyin. Kurutulmuş denizatlarını satın almayın. Tecrübeli bile olsanız denizatlarını akvaryum balığı gibi kullanmayın." diye konuştu.