Ali Bardakoğlu: Merkezi vaaz sistemini 2011-2012 yılına kadar kaldırmayı planlıyoruz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, ''Biz, siyaset üstü bir kurumuz, siyasetin dışı değil, siyasetin üstü bir kurumuz. Her siyasi görüşün

  Diyanet İşleri Başkanı Prof . Dr . Ali Bardakoğlu , ' ' Biz , siyaset üstü bir kurumuz , siyasetin dışı değil , siyasetin üstü bir kurumuz . Her siyasi görüşün , her inanışın , her farklı hayat tarzının bizim hayat tarzımızda yeri olması lazım , tıpkı camilerimiz gibi . " dedi . Bardakoğlu , merkezi vaaz sistemini 2011-2012 yılına kadar kaldırmayı planladıklarını , her din görevlisinin kendi vaazını , hutbesini kendisinin vermesini arzu ettiklerini ifade etti .

Ali Bardakoğlu , Tokat 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı ' nda düzenlenen bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında , il genelindeki din görevlileri ile bir araya geldi . Son yıllarda ' ' Sosyal Açılımlı Din Hizmeti Projesi ' ' başlattıklarını , bu projeyle din hizmetlerini caminin dört duvarı arasından çıkarıp , toplumun her alanına ulaşmasını arzu ettiklerini söyledi . Birlik beraberlik mesajları veren Bardakoğlu , giyimi , kuşamı , eğitimi , mezhebi , meşrebi , dindarlık derecesi ne olursa olsun her insana aynı yakınlıkta olduklarını söyledi .

Üzerinde durdukları diğer bir konunun ise , ' ' Ahlak Eksenli Dindarlık ' ' olduğunu vurgulayan Bardakoğlu , şunları söyledi : ' ' Ahlak eksenli dindarlık belki de çağımız insanının en çok ihtiyaç duyduğu alandır , bir çağrıdır . Çünkü biz dindarlığı sadece kıldığımız namaza , tuttuğumuz oruca , yaptığımız belli ibadetlere ve şekillere hapsedemeyiz . Dindarlık , hayat boyu devam etmesi gereken bir bilinç halidir , bir birlikteliktir . Yüce Rabbımızın denetimi , gözetimi altında olduğumuzu , onun bize bu dünya hayatını hep güzellikle yaşamak üzere görev verdiğini ifade etmektir . Bu itibarla , dindarlık belli ibadetleri yerine getirmek değil , 24 saatimizi ve ömrümüzü kuşatan bir bilinç ve farkındalık durumudur . Böyle olduğu için de dinin olgunlaşması , dindarlığın olgunlaşması ahlakla olur . Din imanla başlar , ibadetlerle gelişir ama güzel ahlakla olgunlaşır . Bundan dolayı ahlak eksenli dindarlık projemizi , vurgumuzu son dönemlerde daha öne çıkardık . İstiyoruz ki dinin güzel ahlakı herkesi kuşatsın , toplumu kuşatsın , şehirleşmiş bir Müslümanlık toplumda egemen olsun . ' '

" BİZ HEP BİRLEŞTİRMEDEN , BÜTÜNLEŞTİRMEDEN YANAYIZ "

Din görevlilerinin doğru bilgiyi , değiştirmeden , olduğu gibi Allah rızası için insanlara ulaştırmakla yükümlü olduğunu anlatan Prof . Dr . Bardakoğlu , ' ' Görevimiz , doğru bilgiyi insanlara aktarmak ve kendi hayatımızda onu örneklendirmektir . Bu açıdan da din görevliliği zor bir görevdir . ' ' dedi . Bardakoğlu , Diyanet İşleri Başkanlığının gücünün , kuvvetinin , itibarının kucaklayıcı olmasından kaynaklandığına dikkat çekti . ' ' Biz , siyaset üstü bir kurumuz , siyasetin dışı değil , siyasetin üstü bir kurumuz . Her siyasi görüşün , her inanışın , her farklı hayat tarzının bizim hayat tarzımızda yeri olması lazım , tıpkı camilerimiz gibi . ' ' ifadelerini kullandı . Kurumlarının , her türlü ayrışmanın dışında kalarak , hatta o ayrışmaları birleştirerek , küçük çatlakları onararak , gönüller dünyasını tamirle yol aldığını belirten Bardakoğlu , ' ' Ayrılıktan gayrılıktan yana bizim hiçbir tavrımız olamaz . Biz hep birleştirmeden , bütünleştirmeden yanayız . ' ' diye konuştu .

" KUR ' AN KURSLARI İÇİN PEDAGOJİK ESASLARA UYGUN DERS KİTAPLARI HAZIRLADIK "

Bardakoğlu , yaz Kur ' an kurslarında sadece din eğitimi değil , çocukların vatanını , milletini , bayrağını sevmesine , annesine , babasına ve büyüklerine saygılı olmasına , kendisi ve toplumla barışık iyi bir vatandaş olmasına yönelik de eğitimler verildiğini anlattı . Yaz Kur ' an kursları için üniversitelerle iş birliği yaparak pedagojik esaslara uygun ders kitapları hazırladıklarını aktaran Bardakoğlu , çağdaş , şeffaf , herkesin gözü önünde eğitim verdiklerini kaydetti . Bardakoğlu , konuşmasının ardından , başarılı Kur ' an kursu öğreticilerine ve imamlara teşekkür belgelerini takdim etti .

Toplantıya , Tokat Valisi Şerif Yılmaz , AK Parti Tokat Milletvekili Şükrü Ayalan , MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru , Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof . Dr . İzzet Er , İl Müftüsü Abdurrahman Koçak , ilçe müftüleri ve din görevlileri katıldı .