Suça İtilen Çocuklar Yasa Teklifi Tbmm Başkanlığında Tbmm

-SUÇA İTİLEN ÇOCUKLAR YASA TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞINDA TBMM (A.A) - 11.06.2010 - 'SUÇA İTİLEN ÇOCUKLARLA' İLGİLİ HAZIRLANAN YASA TEKLİFİ TBMM BAŞKAN-S

 

-SUÇA İTİLEN ÇOCUKLAR YASA TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞINDA

TBMM ( A . A ) - 11 . 06 . 2010 - ' Suça itilen çocuklarla ' ilgili hazırlanan yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu .

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ' in imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde , Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ' nun 32 . maddesinin ' Hükümet emrine karşı gelenler ' başlığı ' direnme ' şeklinde değiştiriliyor . Bu maddede de değişikliğe gidiliyor .

Buna göre , kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılanlara , ihtara ve zor kullanma yetkisinin kullanılmasına rağmen dağılmamakta ısrar etmeleri halinde uygulanan cezanın alt sınırı 1 , 5 yıldan 6 aya , üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla indirilecek .

Suçu işleyenler eylemi düzenleme kurulu üyesi ise cezanın yarı oranında artırılması hükmü getiriliyor .

İhtara veya zor kullanmaya rağmen kolluk görevlilerine karşı cebir veya tehdit kullanılarak direnilmesi halinde , TCK ' nın ' görevi yaptırmamak için direnme ' başlıklı 265 . maddesinde tanımlanan ceza uygulanacak .

TCK ' nın 265 . maddesindeki düzenlemede ; kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla , cebir veya tehdit kullanan kişinin 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması hükmü yer alıyor . Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde , 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına hükmolunması , suçun , kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde , verilecek cezanın 3 ' te 1 ' i oranında artırılması düzenleniyor .

-CEZALAR TAMAMEN KALDIRILABİLECEK-

Suçun , ' Silah veya patlayıcı madde , kesici , delici alet , taş , sopa , demir , yakıcı alet kullanılmadan , yasadışı örgütlere ait amblem taşınmadan , üniformayı andırır giysi giyilmeden , yüzü kapatan bez takılmadan işlenmesi ' ya da ' mülki amire haber verilmeden toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılması halinde ' verilecek cezalar 4 ' te 1 ' e kadar indirilerek uygulanabilecek ya da tamamen kaldırılabilecek .

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silah , patlayıcı madde , kesici , delici alet , taş , sopa , demir ve lastik çubuklar , boğma teli ve zincir gibi boğucu araçlar , yakıcı , yaralayıcı veya diğer zehirler , sis , gaz ve benzeri maddeleri taşıyarak katılanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak . Silahı bulundurmak suçsa , ayrıca bu suçtan dolayı da ilgili kanun hükümlerine göre ceza verilecek .

-ÇOCUKLARA YÖNELİK İNFAZ SİSTEMİ-

Teklifle , Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 34 . maddesi , başlığı ile birlikte değiştiriliyor . 34 . maddenin ' Tahrikçiler ve suç ortakları ' başlığı ' çocuklara uygulanacak hükümler ' oluyor .

Buna göre , çocukların ; Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ' na aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaktan , buna bağlı örgüt üyeliğinden , toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında işledikleri propaganda suçundan mahkum oldukları cezalar ; süresi aynı olmak koşuluyla , çocuklara özgü güvenlik tedbiri olarak infaz edilecek .

Ancak , bu hüküm , bu suçu ikinci kez işleyen çocuklar ile ateşli silah , mermi , bıçak ya da patlayıcı maddelerle toplantı gösteri ve yürüyüşüne katılan çocuklar hakkında uygulanmayacak .

-UYGULANMAYACAK HÜKÜMLER-

Teklife göre , çocuklar hakkında uygulanmayacak hükümler şöyle :

-Terörle Mücadele Kanunu ' nun ( TMK ) 5 . maddesinde öngörülen , ' terör suçları ' ve ' terör amacı ile işlenen suçlar ' a verilecek cezaların üst sınırının aşılması ve ceza artırımını düzenleyen hükümler .

-Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ' un ' Koşullu salıverme ' yi düzenleyen 107 . maddesinin 4 . fıkrasındaki ' Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde ' koşullu salıvermeden yararlanmak için cezanın belli bir bölümünü çekmiş olmayı öngören hükümler .

-KALDIRILAN HÜKÜMLER-

Teklifte , TMK 9 . maddede yer alan 15 yaşın üzerindeki çocukların da özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını düzenleyen hükmün yanı sıra TMK 13 . maddedeki ' Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmemesi , seçenek yaptırımlara çevirme ve erteleme yasağı ' nın , ' 15 yaşını tamamlamamış çocuklar hakkında uygulanmayacağı ' hükmünün yürürlükten kaldırılması öngörülüyor .

11 . 06 . 2010 15 : 23 : 11