Bakan Ergün: Yakın gelecekte Türkiye iç pazarında yılda 1 milyon otomobil satılacak

Kocaeli'ne Hyundai Assan İ20 otomobillerinin üretiminin açılışı için araçların üretim fabrikasına gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'

  Kocaeli ' ne Hyundai Assan İ20 otomobillerinin üretiminin açılışı için araçların üretim fabrikasına gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , Türkiye ' de geniş bir iç pazar olduğunu belirterek , yakın bir gelecekte Türkiye iç pazarında otomobil satışlarının yılda 1 milyon adede ulaşacağını söyledi .

Yapılan yatırımların Türkiye ' nin zenginliğini arttıran yatırımlar olduğunu , İ20 otomobillerinin istihdamı arttıracağını ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün , şöyle konuştu : " Yıllık 8 bin üretimlik kapasitesiyle bu bantlardan çıkacak i20 ' ler Avrupa ' ya ihraç edilecek ve yaklaşık 1 milyar seviyesinde gelir elde edilecek . Yine i20 üretimi sonrasında yan sanayi ile birlikte binden fazla kardeşimiz bu i20 ' lerin üretimi sayesinde iş sahibi olacaktır . Hyundai ' nin 13 yıl içerisinde göstermiş olduğu bu başarı yerli ve yabancı yatırımcılar için Türkiye ' nin ne kadar değerli bir yatırım merkezi olduğunu da açıkça göstermektedir . Firmanın i20 üretimi için 75 milyon dolarlık iyi önemli bir yatırım yapması bu gerçeği teyit ediyor . "

Bir ülkenin dünya standartlarında üretim yapmadan ürettiği ürünleri tüm dünyaya ihraç etmeden zengin olması mümkün olmadığını kaydeden Ergün , hükümetin 7 yıl boyunca uyguladığı ekonomik politikaların ana ekseninin güven ve istikrarı oluştur olduğunu vurguladı . Güven ve istikrarın olmadığı yerde yatırımın artmasının da beklenememesi gerektiğini dile getiren Ergün , eskiden Türkiye ekonomisinin son derece kırılgan olmasına rağmen ekonominin geçen yılki tarihin en ağır ekonomik krizlerinden birini büyük bir başarı ile atlattığını ifade etti .

Türkiye ' nin son 30 yıllık dönemde toplam 15 milyar dolar yabancı yatırımcı çekerken , son 7 yıl içinde 83 milyar dolarlık yabancı yatırımcı çekmeyi başardığının altını çizen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün , " Bütün bu gelişmeler yabancı sektörün daha fazla yatırım yapmasını , üretim , ihracat ve istihdam rakamlarımızın artmasını sağlamıştır . 2002 yılında özel sektör yatırımları Türkiye ' de 43 . 4 milyar TL iken bu rakam 2009 yılında küresel krizin etkilerine rağmen 126 milyar TL ' ye ulaşmıştır . Yani Türkiye ' nin son yıllarda yaşadığı büyüme kamu harcamalarıyla şişirilmiş bir büyüme değil , bizzat özel sektörümüzün yatırım ve üretimi neticesinde sağlanan bir büyümedir . " ifadelerini kullandı .

KORE GAZİLERİ VE MEMATİ DE AÇILIŞA KATILDI

2010 yılının ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre otomotiv üretiminin yüzde 59 . 3 , otomotiv ihracatının 58 . 6 oranında artış gösterdiğini ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı , " Büyük nüfusu ve yükselen orta sınıfı ile çok canlı bir iç pazara sahip olan ülkemiz , hükümetimizin yoğun diplomatik çabaları neticesinde dış Pazarı da önemli orada arttırmıştır . 2009 yılında 91 bin otomobil yapılan ülkemizde bu yılın ilk beş ayında 144 bin otomobile ulaşmıştır . Geçen yıl küresel krizin en etkili yaşandığı 2009 yılında ise , toplamda 370 bin otomobil üretilmiştir . Otomobil konusunda Türkiye iç pazarının daha alacağı çok yol vardır . Bugün itibariyle 2010 yılı beklentisi Türkiye iç pazarında 500 bin ' i aşacağı beklentisidir . " şeklinde konuştu .

Ülkede geniş bir iç pazar olduğunu , onun için de yakın bir gelecekte Türkiye iç pazarında otomobil satışlarının yılda 1 milyon adedi geçeceğini ifade eden Ergün , yatırımcılar ve üretimcilerin bu iç pazarı dikkate almaları gerektiğini kaydederek , " Türkiye hızla büyüyen bir ülke 36 milyar dolardan ihracatını alıp küresel kriz öncesinde 132 milyar dolara kadar çıkarttığımız bir ülke . Bu ihracatın içinde otomobil ihracatı en önemli yeri tutuyor . Eskiden tekstil 1 numaraydı şimdi otomobil bir numara . Ve bu bir numara olma özelliğini de koruyor . Türkiye ' nin geçmişte büyük ölçüde Avrupa ile sınırlı olan ihracat pazarları artık büyük bir derinlik ve genişlik kazanmıştır . " diye konuştu .

Öte yandan İ20 üretimi açılış töreninde yer alan Kore gazileri ve Kurtlar Vadisi dizisinde Memati rolünü canlandıran Gürkan Uygun , gazeteciler ve fabrika çalışanlarından yoğun ilgi gördü .