Vatikan'ın Mesajı Önemli Vatikan

-VATİKAN'IN MESAJI ÖNEMLİ VATİKAN (A.A) - 01.06.2010 - DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ, İTALYA'YA YAPTIĞI İKİ GÜNLÜK RESMİ ZİYARET KAPSA

 

-VATİKAN ' IN MESAJI ÖNEMLİ

VATİKAN ( A . A ) - 01 . 06 . 2010 - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış , İtalya ' ya yaptığı iki günlük resmi ziyaret kapsamında Vatikan ' a da uğradı .

Bağış , Roma ziyaretinin son gününde Türkiye ' nin Vatikan Büyükelçisi Prof . Kenan Gürsoy refakatinde Vatikan Müzeleri ' ni ziyaretinin ardından Papalık Devletlerle İlişkiler Sekreteri ( Dışişleri Bakanı ) Başpiskopos Dominique François Joseph Mamberti ile görüştü .

Edinilen bilgilere göre Bağış , görüşme sırasında Türkiye ' nin AB ' ye üyelik müzakerelerinin Müslüman ülkeler tarafından da ilgiyle izlendiğine işaret ederek , " Türkiye ' nin Avrupa Birliğine üyeliği kadar , Vatikan ' ın 1 , 5 milyar Müslüman nüfusa ve dünyada kendini dışlanmış hisseden insana vereceği mesajlar da önemli . Dinler istismar edilmemelidir . Bizler dinler arası diyalog ve iletişimin artırılması gerektiği kanaatindeyiz " dedi .

Avrupa Birliğinin resmi üyesi olmamakla birlikte , zaman zaman " Avrupa ' nın Hristiyan kökenleri " tezinin savunuculuğuyla ön plana çıkan Vatikan ' ın Devletlerle İlişkiler Sekreteri Başpiskopos Mamberti ' nin ise Türkiye ' nin AB üyeliğine özel bir itirazları olmadığı imasında bulunarak , " Önemli olan Avrupa değerlerinin benimsenmesi ve uygulanmasıdır . Avrupa ile ortak değerleri paylaşacak bir Türkiye ' nin üyelik hakkı da olmalıdır . AB ' nin genişlemesi bir başarı hikayesidir . AB ' nin genişlemesi aynı zamanda barışa da katkıda bulunmuştur " diye konuştuğu öğrenildi .

Görüşme sırasında Bağış , Hristiyanlık inancının temel dogmalarının belirlendiği İznik Konsili ' nin Anadolu topraklarında toplanmış olmasına atfen , Fransız Başpiskopos Mamberti ' ye bir İznik çinisi de hediye etti .

Fransız Başpiskopos Mamberti ' nin de Türk diplomasisinin hassas bir coğrafyada komşu ülkelerle ilişkiler açısından son yıllarda olumlu ve aktif bir rol oynamasını takdirle karşıladığını ifade ettiği belirtildi .

Bağış ' ın Mamberti ' yi Türkiye ' yi ziyarete davet ettiği ve Fransız başpiskoposun bu davete olumlu yanıt verdiği ifade edildi .

Görüşmede İsrail ' in " Mavi Marmara " adlı Türk gemisine yaptığı saldırı da gündeme geldi . Bağış ' ın söz konusu saldırıyı " devlet terörü " olarak nitelediği , Mamberti ' nin de olayı kınadıklarını ve üzüntüyle karşıladıklarını , Vatikan ' ın uluslararası toplumla aynı çizgide yer aldığını söyleoiği öğrenildi . Mamberti ' nin , " Ölüler ve yaralılar en kısa sürede ailelerine ulaştırılmalı . İnsani boyutlu bu olayı yakinen takip etmeyi sürdürüyoruz " dediği belirtildi .

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ' ın , Roma Katolik Kilisesi ' nin lideri Papa 16 . Benediktus ' un Cuma günü Kıbrıs Rum kesimine yapacağı ziyareti de göz önüne alarak Başpiskopos Mamberti ' ye Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler , Kofi Annan planı öncesi ve sonrasındaki süreçle ilgili ayrıntılı bilgi vererek , KKTC ' nin adada barış ve çözümden yana olduğunu vurguladığı kaydedildi .

Devletlerle İlişkiler Sekreteri Başpiskopos Mamberti ' nin de Papa 16 . Benediktus ' un Kıbrıs Rum kesimine 4-6 Haziranda yapacağı ziyaret öncesinde Akdeniz ' de Gazze ' ye insani yardım taşıyan konvoya düzenlenen saldırıdan kaynaklanan gerilimden büyük üzüntü duyduğuna , anılan ziyarette adada barış ve çözüm için çaba harcayacağına değindiği öğrenildi .

01 . 06 . 2010 16 : 21 : 19