Ekonomide iyileşme başladı doğalgaz ve elektrik tüketimi artıyor

Sanayinin yeniden dönmeye başlayan çarkları elektrik ve doğalgaz tüketimini de artırdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği'nin ...



Sanayinin yeniden dönmeye başlayan çarkları elektrik ve doğalgaz tüketimini de artırdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği'nin (GAZBİR) düzenlediği "Enerji Piyasası 5. Stratejik Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, küresel krizin ardından ekonomide ciddi sayılabilecek canlanmanın enerji sektörüne de yansıdığına işaret etti.

Köktaş, elektrik tüketiminin bu yılın dört ayında yaklaşık yüzde 10 arttığını söyledi.
Bunun, büyük ölçüde sanayi kullanımından kaynaklanması sebebiyle önemli bir gösterge olduğunu belirten Köktaş, doğalgazda da yatırımlarda, tüketimde, satışta ve ithalatta ciddi bir artış olduğunu kaydetti. Köktaş, "En güncel rakamlarla geçtiğimiz yılın ilk 3 ay ile bu yılın ilk üç ayını karşılaştırdığımızda yatırımlarda, tüm satış kalemlerinde ve ithalatta bir canlanma, bir artış dikkati çekmektedir. Sektörde bir hareketliliğin, canlanmanın, gelişmenin, büyümenin var olduğunu görüyoruz.'' dedi. Tüm dağıtım şirketleri tarafından abonelere ve serbest tüketicilere satılan ve başka tedarikçiler için taşınan toplam doğalgaz miktarının 5 milyar 850 milyon metreküp olduğunu belirten Köktaş, dağıtım şirketleri tarafından geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 oranında artışla 425 kilometre çelik ve polietilen boru döşendiğini kaydetti. Sadece ihalesi gerçekleştirilen dağıtım şirketleri tarafından geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat artışla 41 milyon TL'ye yakın yatırım yapıldığını belirten Köktaş, 2010 yılının ilk üç aylık döneminde doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelerine ulaştırdığı gaz miktarının ise yüzde 18'lik artışla 6 milyar 900 milyon metreküpe, aynı dönemde gaz ithalatının da 700 milyon metreküp artarak 9,9 milyar metreküpe yükseldiğini söyledi. Doğalgazın en ucuz ısınma kaynağı olduğunun altını çizen Köktaş, "Ancak aynı oranda aboneleşmeye maalesef ulaşamadık. Şirketler yaptıkları altyapının karşılığını abone ile alamıyorlar. Bu konuda şirketlere hak veriyorum ama biz hız kesmeden yatırımlara devam etmeliyiz." vurgusu yaptı.
Köktaş, bu duruma rağmen doğalgaz sektörünün şu anda 53 milyon kişi, yani yaklaşık 12-13 milyon hanehalkına gaz ulaştırabilecek altyapıya sahip olduğuna işaret etti. GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı ise doğalgaz sektörünün 15 milyar dolarlık ciroya ulaştığını kaydederek, "Yatırım miktarı 5 milyar dolara çıktı. 15 milyar dolarlık piyasa yakaladık. 60 bin insan istihdam ettik." dedi. Kazancı, EPDK'dan sektörün taleplerini dikkate almasını istedi. Kazancı, 'Sektörün gerçekleri, mevzuata eklenmeli' diyerek, aksi halde sektörde faaliyet gösteren şirketleri zor bir dönemin beklediği vurgusunu yaptı.
'Tarife ayarlanmazsa şirketler batar'
Doğalgaz sektörünün yapacağı yatırımlar ve bankalardan bulacakları finansmanı da büyük ölçüde etkileyecek yeni tarife metodolojisi GAZBİR zirvesinin en önemli gündem maddesini oluşturdu. GAZBİR adına konuşan Mehmet Kazancı, şirketlerin öngörülebilirlik kaygılarının giderilmesi için yeni bir tarife sisteminin ortaya çıkması gerektiğine; finans kaynaklarının da bu konuyu yakından takip ettiği ve sektör yatırımlarının bu şekilde değerlendirilebileceğine işaret etti. Kazancı öyle konuştu: "Bu denli büyük sektörün öngörülebilirlik kaygılarının giderilmesi gerekiyor. EPDK, şirketlerin geleceğini belirleyecek tarifede önümüzü aydınlatacak diye hayal kuruyoruz. Aksi halde şirket değerinin ne olacağını düşünemiyoruz. Fiyat formülünün iyi yapılmaması durumunda bu sektör batar."

Zaman