Paket Köşk'te; temmuzda referandum sandığı geliyor

TBMM Genel Kurulu toplam 3 hafta süren anayasa değişikliği maratonunu tamamladı. Paket, bir madde haricinde kabul edilerek Çankaya'ya sunuldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 15 gü...



TBMM Genel Kurulu toplam 3 hafta süren anayasa değişikliği maratonunu tamamladı. Paket, bir madde haricinde kabul edilerek Çankaya'ya sunuldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 15 günlük inceleme süresi var. Fakat kararını geciktirmeyeceğini açıkladı. Ya paketi halkoyuna götürecek ya da Meclis'e iade edecek. Referanduma gidilmesi halinde temmuz ayında sandık kuruluyor.

Anayasa değişikliği teklifi, 3 hafta süren görüşmelerin ardından Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran 8. madde dışında fire vermeyen paketin geneli üzerindeki oylama önceki gece yapıldı. 336 oy alarak referandum sınırını aşan 27 maddelik reform paketi dün köşke sunuldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 15 gün içerisinde teklifi ya halkoylamasına sunacak ya da tekrar görüşülmek üzere Meclis'e iade edecek. Beklentiler, Gül'ün reform paketini referanduma götürmesi yönünde. Bu durumda 60 gün içerisinde yani temmuz ayında referandum sandığı kurulacak. Gül, yaptığı açıklamada, "Hukukçular gerekli incelemeyi yapıyor. Kararımın çok gecikmeyeceğini tahmin ediyorum." dedi. Meclis'teki zorlu bir maraton neticesinde kabul edilen anayasa değişikliği konusunda son sözü millet söyleyecek. Ancak muhalefetin referandumu engelleme çabaları var. CHP, Çankaya'dan onay çıkar çıkmaz Anayasa Mahkemesi'nin yolunu tutmaya hazırlanıyor. DSP ile anlaşmalarına rağmen iptal başvurusu için gerekli olan 110 imzaya ulaşabilip ulaşamayacakları ise merak konusu.
Anayasa'daki 27 maddede değişiklik öngören teklif, önceki gün 02.00 sularında geneli üzerindeki oylamayla sona erdi. Sadece parti kapatmaları zorlaştıran 8. maddesi 327 oy alarak düşen teklifin diğer maddelerine 332 ile 340 arasında kabul oyu çıktı. Paketin geneli üzerindeki oylamaya 409 milletvekili katıldı. 72 ret oyuna karşılık 336 kabul oyu çıktı. AK Partili milletvekilleri yoğun temponun ardından gelen bu sonucu alkışlarla ve birbirlerine sarılarak karşıladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, oylamaların ardından düzenlenen grup toplantısında duygusal bir konuşma yaptı; tüm milletvekillerine tek tek teşekkür etti. Milletvekilleri anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmelerinde 134, ikinci tur görüşmelerinde ise yaklaşık 60 saat çalıştı. Oldukça yoğun ve gergin bir maratondan çıkan vekiller, TBMM'nin bir haftalık 'çalışmama' kararıyla kısa bir tatile girmiş oldu.
Anayasa değişikliği görüşmeleri kimi zaman renkli kimi zaman da gergin görüntülere sahne oldu. 8. maddenin oylamasında yaklaşık 10 fire çıkması AK Parti'de çeşitli tartışmalara sebep oldu. AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca'nın hayır verdiğini düşündüğü milletvekillerinin isimlerini yazdığı kâğıdın basına yansıması tansiyonu yükseltti. CHP'lilerin Başbakan Erdoğan'ın dünyadaki liderler arasında mal varlığı bakımından 8. sırada yer aldığına yönelik iddiaları, yumruklaşmalara yol açtı. Daha sonra CHP'liler kendi iddialarının doğru olmadığını itiraf etti. AK Parti'li Zülfikar İzol, CHP'lilere tepki gösterirken elini masaya vurdu ve parmağını kırdı. Maratonun en önemli tartışma konularından biri de 'Hitler' benzetmesiydi. Başbakan, kendisini Hitler'e benzeten CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a cevap verirken Hitler'e benzetilecek biri varsa onun da CHP'nin 2. Genel Başkanı İsmet İnönü olduğunu söyledi. Bu benzetme Meclis gündemini uzun süre işgal etti.
Genel Kurul'da hüzünlü sahneler de vardı. Kız kardeşini kaybeden AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, cenaze için memleketine gidip acil olarak Meclis'e döndü ve gözü yaşlı bir şekilde oyunu kullandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız da Kayseri'de uğradığı yumruklu saldırı sonrası, bandajlı burnuyla oylamaya katıldı.

Zaman