Bankalar ortak POS cihazında anlaştı



Ödeme noktalarındaki birden fazla POS cihazının yerini artık tek bir makine alacak. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) projeyi 2011'de işleme koyacak. BKM Genel Müdürü Sertaç ...



Ödeme noktalarındaki birden fazla POS cihazının yerini artık tek bir makine alacak. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) projeyi 2011'de işleme koyacak. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, ortak kullanım sayesinde 120 milyon lira tasarruf edeceklerini söyledi.

Tartışmalı bir sürecin ardından Bankalararası Kart Merkezi (BKM) önderliğinde ortak ATM kullanımı başlatılmıştı. Bu uygulamayla herhangi bir bankadan kartı olan müşteri istediği ATM'yi kullanarak bankacılık işlemleri yapabiliyor. Avrupa'da kart işlemleri konusunda öncü konumda olan BKM şimdi de ortak POS makinesi kullanımı projesinde piyasaya sürülme tarihini 2011 olarak belirledi. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Ortak ATM uygulamasından sonra ortak POS kullanımı konusunda çalışmaların 2011'e kadar bitmesini hedefliyoruz. Artık işyerleri tek bir POS makinesi ile işlem yapabilecek. Böylece ilk aşamada 120 milyon lira tasarruf bekliyoruz." dedi. Verimliliği artıracak bu uygulama ile işyerlerinde birden fazla POS makinesi kullanımı dönemi kapanacak. 1 milyon 700 bine ulaşan cihazların sayısı azalacak. Özinal, yeni altyapı kurulduktan sonra hiçbir uygulama farkı olmadan bankaların taksit ve ödül programlarının belirli standartlara yükseltilip tek POS cihazında işlem yapılacağını kaydetti.
Son 25 yılda 4 bin 350 kat artan kart cirosuyla Türkiye, Avrupa Birliği'nin ilk 15 ülkesi arasında yüzde 9'luk pazar payına sahip. Bundan sonraki adımın NFC (yakın alan etkileşimi) olduğunu ifade eden BKM Genel Müdürü, bu teknoloji sayesinde bireylerin cep telefonlarıyla istediği şehir veya ülkede ödeme ve bilgi alma hizmeti alabileceklerini belirtti. Bu sistemin zaten parça parça uygulandığına dikkat çeken Özinal, burada aslolanın standartların oturtulması olduğunu bunun da 2015'e kadar tamamlanacağını dile getirdi.
ÖDEME SİSTEMLERİNDE SON NOKTA: VÜCUDA ÇİP YERLEŞTİRME
Ödeme sistemlerinde son noktanın 'Biometri Doğrulama Sistemi' olduğu bilgisini veren Sertaç Özinal, Bundan sonraki adımda insanların ödeme yapmak için bir şey taşımak zorunda olmayacağı, vücuda yerleştirilen bir çiple ihtiyacı olan her türlü işlemi yapabileceğinin de altını çizdi.


Zaman