İsrail'in OECD üyeliğini engelleme girişimi

Filistinli sivil toplum örgütleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyelerinden, İsrail'in örgüte kabul edilmesini engellemelerini istedi.

Filistinli sivil toplum örgütleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyelerinden, İsrail'in örgüte kabul edilmesini engellemelerini istedi. Filistinliler, İsrail'in birliğe kabul edilmesinin, işlediği savaş suçlarını kabul etmek anlamına geleceğini savunuyor.

OECD'ye üye ülke ve bu ülkelerdeki sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunan Filistinliler, İsrail'i birlikten uzak tutmaları talep etti. OECD, Mayıs ayı sonunda İsrail'in üyeliğini görüşmek üzere toplanacak. İsrail'in üyelik talebinin kabul edilmesi bekleniyor.

İsrail'in üyeliğe kabul edilmesinin Arap dünyasınca bir 'hainlik' olarak algılanacağı uyarısında bulanan Filistinli örgütler, bunun İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği savaş suçlarına karşılık bir ödüllendirme olacağını, uluslararası hukuka bir darbe vuracağını savundu. Filistinliler, bu jestin aynı zamanda İsrail'in işgal politikasını daha da artıracağı uyarısını yaptı.

Filistinli sivil toplum örgütlerinden The Palestinian Boycott ve DivestmentSanctions National Committee, tüm OECD ülkelerinden bu uyarıları dikkate almaları çağrısında bulundu. Böyle bir yanlışın İsrail'in militarist yönünü daha da agresifleştireceğini savunun sivil toplum örgütleri, bunun da beraberinde Ortadoğu'daki dengeleri daha da istikrarsız hale getireceğini açıkladı.

OECD'yi uyaran Filistinli sivil toplum örgütleri, "Eğer İsrail'in bölgeyi kolonileştirme, ırkçı ve saldırgan politikaları görmezden gelinirse o zaman OECD bu yakınlaşma politikası nedeniyle İsrail'in işlediği savaş suçuna ortak olacaktır." ifadelerini kullandı.