"AGİT Türkmenistan ile işbirliğini geliştirmek istiyor"

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, çeşitli temaslarda bulunmak üzere başkent Aşkabat'a gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, çeşitli temaslarda bulunmak üzere başkent Aşkabat'a gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut ile görüştü.

AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut, uluslararası ve bölgesel örgütler ile işbirliği içerisinde olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsüyle barışa katkı sağladığını kaydetti.

AGİT olarak Türkmenistan ile ilişkilerini daha da genişletmeyi hedeflediklerini belirten Brichambaut, Türkmenistan'ın jeopolitik konumu nedeniyle Avrupa ile Asya arasında birleştirici bir unsur olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkmen liderin enerji güvenliği ve silahsızlanma gibi girişimlerini desteklediklerini ifade eden Brichambaut, söz konusu alanlarda ortak projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Berdimuhamedov ise konuşmasında, Türkmen tarafının da AGİT ile olan ilişkilerini güçlendirmeye hazır olduğunu ve örgütün güvenlik ve istikrarın sağlanması yönünde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Bu bağlamda, AGİT'in bu yıl içerisinde organize edeceği zirveye büyük önem verdiklerini belirtti.

AGİT Genel Sekreteri Marc Perrin de Brichambaut, Aşkabat temasları çerçevesinde Avrasya'nın enerji güvenliği konferansı ve AGİT Orta Asya temsilcilerinin toplantısına katıldı.

Avrasya'nın enerji güvenliğine ilişkin konferans, Türkmenistan Petrolgaz ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı ile AGİT tarafından düzenlendi.

Konferansa, AGİT'e üye 26 ülkeden 85 temsilci iştirak etti. Enerji uzmanlarının bir araya geldiği konferansta, Orta Asya bölgesinde Avrasya enerji güvenliği konusunda işbirliği yapılmasına yönelik birçok konu ele alındı.