Tarım arazisinin yanına kurulan taş ocağına ilk tepki köylülerden geldi
Hatay'da orman arazisine kurulması planlanan taş ocağı köylüleri harekete geçirdi.
Antakya merkeze bağlı Yukarıokçular, Bozlu ve Sofular köyü c
Antakya merkeze bağlı Yukarıokçular, Bozlu ve Sofular köyü civarında destekleme alınarak zeytin ekilen arazilerin yakınındaki orman arazisine taş ocağı kurulması köylülerin tepkisine yol açtı.
Hatay Tarım İl Müdürlüğünün onay ve görüşü alınmadan bu bölgede taş ocağı kurulmasına izin verildiği iddiasını ortaya koyan muhtarlar ve köy halkı, verilen karardan geç olmadan geri dönülmesini istedi.
Yukarıokçular köyü civarında bulunan Karahasanlı çiftliği, Tapur çiftliği, Bozlu köyü ve etrafında oturan ve tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, mera alanı olarak kullandıkları orman arazisine açılacak olan taş ocağının vereceği zararlar nedeniyle sıkıntı yaşayacaklarını ifade ederek, yetkililerin bu konuya engel olmasını istiyorlar.
Yukarıokçular köyü sakinlerinden Bekir Tuzsuz, Taşocağının desteklemeli zeytincilik yapılan arazilere çok yakın olduğunu ve kurulması durumunda çevreye büyük zarar vereceğini belirterek, "Biz muhtarlarla beraber gerekli yerlere başvuruyoruz. Tarım il Müdürlüğüne başvurduk taş ocağı yapacakların izin alınmadığı bize yazılı bildirildi. Taş ocağı açacak firma Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'ndan izin almış. Ama tarım il müdürlüğünden izin almamış. Oysa yakın bölgede zeytinlikler var, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin mera arazisi olarak kullandığı bir bölge. Burası taşocağı olmaya uygun değil.Yapılırsa burası yaşanmaz hale gelir. Bizler buranın taş ocağı yapılmaması için gerekli mücadelemizi yapacağız." şeklinde konuştu.
Bozlu köyü Muhtarı Hanifi Arslan da, "Taşocağının bölgeye zarar vereceğini düşünüyoruz, bu bölge köylünün hayvanlarını otlattığı bir yer ve zeytinliklere çok yakın. Bu nedenle buranın taşocağı yapılmaya uygun olmadığını düşünüyoruz. Bunun için gerekli mercilere başvurularımızı yaptık. Taşocağı yapılmasını istemiyoruz. Taşocağı bölgemize çok zarar verecek. Burada yaşayan köylüler hayvancılık ve tarımla geçiniyor, Zeytin ekiyor.Yetkililerin taşocağına engel olmasını istiyoruz." dedi.
Köy sakinlerinden Mehmet Aşkar da bölgenin hayvanlıcılık ve tarım ile geçimini sağladığını taş ocağının yapılması halinde iki önemi sektörün bu bölgede yok olacağını ve yaklaşık 5 bin civarından insanın işsiz kalma riski taşıdığını söyledi.