Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürü Aydın: Sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçmek için çalışıyoruz

Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürü İdris Aydın, kayıt dışı çalışmayı önlemek ve sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçmek için yoğun bir şekilde çalıştı

Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürü İdris Aydın, kayıt dışı çalışmayı önlemek ve sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Denetim yapacak personel anlamında eksiklerinin olduğunu belirten Aydın, "Sayımız çok yetersiz. Bu sayı yeterli bir seviyeye getirilirse daha etkili bir denetim yapılabilir" dedi.

10–16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle basın mensuplarıyla toplantıda bir araya gelen SGK İl Müdürü İdris Aydın, program hakkında bilgiler verdikten sonra soruları cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, Sivas'ta kayıt dışı istihdamla ilgili sorusuna yanıt veren Aydın, "Kayıt dışı istihdamın önlenmesi kurumumuzun asli görevlerinden birisi. Tabi kayıt dışı Türkiye'nin sorunu. Özellikle bizim gibi sanayileşmemiş şehirlerde bu sorun biraz daha fazla. Mevzuatlar çerçevesinde kayıt dışını önlemeye çalışıyoruz. Biz bir komisyon oluşturduk kayıt dışıyla mücadele konusunda neler yapabiliriz diye. Arkadaşlar bunun çalışmasını devam ettiriyorlar" dedi.

Her işyerini denetlemenin mevcut personelle mümkün olmadığını da kaydeden Aydın, şöyle devam etti: "Bizim her iş yerini, her gün denetlememiz tabiî ki elaman itibariyle mümkün değil. Bu konuda cezai müeyyideler veya kurumun tek taraflı zorlamasından ziyade bu bilinci oluşturulmak lazım. İşverenlerde sigortalı çalıştırmanın önemi, sigortalı diyeceğimiz kişilerin kaçak çalışmamaları ki bizim sloganlarımız içerisinde 'Sigortasız çalışma, sigortasız çalıştırma' var. Yani denetimlerde mutlaka etkili ama gerek çalıştıran gerek çalışan itibariyle bu işi öncelikle fikren özümsetmek gerekiyor."

Sosyal Güvenlik Haftası 10–16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak ve ilk etkinlik 10 Mayıs 2010 Pazartesi günü saat 09.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayacak. Daha sonra SGK heyeti il protokolünü ziyaret edecek.