Martı kanat 60 bin euro indi 3 Türk aldı, 7'si sırada

Mercedes'in 'martı kanat' olarak da bilinen SLS AMG'si, Türkiye'ye F1 pilotu Schumacher'le geldi. 6 adet aracı, Mercedes Benz Türk'ten önce getiren bazı özel galeriler fiyatı 375 bin euro olarak açıkladı. Mercedes ise geç getirdiği aracı 320 bin eurodan satacağını açıkladı. MBT Direktörü Süer Sülün, 610 bin TL'lik araçtan 3 adet sattıkların

 

Mercedes ' in ' martı kanat ' olarak da bilinen SLS AMG ' si , Türkiye ' ye F1 pilotu Schumacher ' le geldi . 6 adet aracı , Mercedes Benz Türk ' ten önce getiren bazı özel galeriler fiyatı 375 bin euro olarak açıkladı . Mercedes ise geç getirdiği aracı 320 bin eurodan satacağını açıkladı . MBT Direktörü Süer Sülün , 610 bin TL ' lik araçtan 3 adet sattıklarını , yıl sonuna kadar 7 SLS AMG daha satacaklarını söyledi



Mercedes ' in geçtiğimiz hafta Türkiye tanıtımını yaptığı efsane martı kanatın günümüze uyarlanan modeli SLS AMG , yollara çıkıyor . Türkiye ' den üç kişinin satın almak için kapora verdiği , martı kanat modelini Mercedes ' ten önce özel ithalatçı galeriler getirdi ve 375 bin eurodan başlayan fiyatla satışa çıkardı . Mercedes ise aracı 320 bin eurodan satacağını açıklayarak , grey market olarak da adlandırılan bağımsız ithalatçılara ' süper çalım ' attı
Kökeni 1950 ' lere uzanan efsanevi martı kanat Mercedes 300 SL ' in modern yorumu SLS AMG , Türkiye yollarına çıktı . 320 bin eurodan başlayan fiyatıyla grey marketin 375 bin euroluk fiyatına kafa tutan Mercedes Benz Türkiye , 60 bin euro daha ucuz fiyatla bu araçtan 3 adet sattı . Yıl sonuna kadar 7 adet SLS AMG daha satarak , yıllık 10 adete yükseleceklerini söyleyen MBT Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün , ' Bu özel Mercedes modelini ilk müşterilere teslim etmeye başlıyoruz . Bu araçtan daha önce 6 adet Türkiye ' ye geldi . Bağımsız ithalatçıların getirdiği bu 6 aracın bazıları satıldı . Ama hepsinin satılmadığını biliyorum . Biz onlara göre yaklaşık 60 bin euro daha avantajlı fiyatla satışa çıkıyoruz ' şeklinde konuştu .

GALERi FİYATI 60 BİN EURO DAHA FAZLA
Önümüzdeki günlerde ilk sahiplerine teslim edilecek SLS AMG araçlar grey market adı verilen bağımsız ithalatçılar tarafından da Türkiye ' ye ithal edildi . Sayısının 6 adet olduğu belirtilen bu araçların satılanları , 375-385 bin euro fiyat etiketine sahip . Mercedes ise bu aracı 320 bin eurodan başlayan fiyatlarla satışa çıkardı . Bu durumda alımlarını galeriden yapanlar 60 bin euro ( Yaklaşık bir adet yeni E serisi fiyatı ) fazla ödemiş oluyor . Galerilerle alış veriş yapmanın , arsa karşılığı ve takas gibi yöntemlerle de gerçekleştiğine dikkat çeken Sülün , ' Bizim bu tür alışverişlerle işimiz olmaz ' şeklinde konuştu .

BU YIL KOTA DOLDU
TL bazındaki fiyatı düşük euro kurunda bile 600 bin lirayı geçen martı kanat , yıllık 2500 adetlik üretim adetine sahip . Model ömrü boyunca da 16 bin adet üretilmesi planlandı . Fakat dünya çapında gördüğü yüksek talep yüzünden üretim adetinin artırılması gündemde .

4 saniyede 100 km hıza ulaşıyor
1950 ' lerİn efsanevi ' martı kanat ' Mercedes-Benz 300 SL modelinin , günümüzde yeniden yorumlanmasıyla ortaya çıkan SLS AMG açık durumda martı kanatlarını andıran kapılarıya farklı bir tasarıma sahip . Gövde iskeleti aluminyumdan yapılan SLS AMG , 1620 kg ağırlığında . SLS AMG , 6 . 3 litrelik V8 silindirli gelişmiş AMG motoru ile 6800 dev/dak ' da 571 beygir güç üretiyor . 650 Nm ' lık azami torka sahip olan SLS AMG bu sayede 0 ' dan 100 km/s ' ye 3 . 8 saniyede ulaşıyor . Yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 13 litre süper plus benzin .

Mercedes ' le yarıştı ama Mercedes otobüse binemedi
Türkİye ' ye 2 kez Ferrari adına kırmızı formayla gelen Schumacher , bu kez grili beyazlı Mercedes formasıyla karşımıza çıktı . Schumacher ' in takım tercihinde Türkiye açısından ilginç bir durum var . Alman pilotun son iki takımı da Türkiye ' de üretim yapan fabrikaların takımları oldu . Ferrari ve Mercedes . Ferrari ' nin sahibi Fiat ' ın Bursa fabrikasında Palio 2000 kullanarak jest yapan pilot için Mercedes otobüs ve kamyon kullunımı organize etmedi . MBT yetkilileri , ' Schumacher , Türkiye ' de üretilen Mercedes kamyon veya otobüslerden birini kullanmadı ' dediler .

Vergi avantajlı C 180 K ile Almanya ' yı geçerek dünya birincisi oldu
Lüks otomobil sınıfında 10 bin adetli satış rakamlarına marka bazında ilk ulaşan Mercedes Benz olacak . Bu yılki binek otomobil satış hedeflerinin 10 bin adet olduğunu dile getiren Mercedes Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün , Türkiye ' deki 43 yıllık geçmişlerinde bu başarının ilk kez elde edileceğini belirtti . Vergi avantajlı C 180 K modelinin bu başarıda büyük paya sahip olduğunu dile getiren Sülün , ' Türkiye ' deki 1 . 6 lt motorlu C180 K satışlarında Mercedes ' in merkezi Almanya ' yı bile geride bıraktık . Dünyada en çok Mercedes C 180 K satan ülke olduk ' açıklamasını yaptı . Mercedes , geçen yıl 6 bin C 180 K sattı . Aracın bu yılki satışları ise şimdiden 2 bin adeti buldu .

Tanıtım için araç olmayınca sipariş otomobil kullanıldı
F1 yarIŞI nedeniyle Türkiye ' ye gelen Schumacher ' in katıldığı etkinliklerden biri de Mercedes Benz ' in ' martı kanat ' modeli SLS AMG ' nin Türkiye tanıtımı oldu . Değeri 320 bin eurodan başlayan ( Yaklaşık 620 bin TL ) bu özel otomobili daha şimdiden üç Türk müşteri satın aldı . Gördüğü ilgi yüzünden test veya demo amaçlı üretuilmeyip , sadece satış amaçlı üretilen SLS AMG ' nin Santral İstanbul ' daki Enerji Müzesi ' nde yapılan tanıtımda kullanılan aracın da önceden satılmış araçlardan biri olduğu ortaya çıktı . Araç sahibinden özel izin alınarak tanıtım amaçlı kullanılan ve direksiyonuna Schumacher ' in geçtiği bu araç , böylece bir ilke de imza atmış oldu .

Otokoç 4 ayda 13 bin araç sattı
KOÇ Grubu ' nun otomotiv perakendeciliğindeki temsilcisi Otokoç Otomotiv , 2010 yılının ilk 4 ayında satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artırarak 13 . 146 araca ulaştı . Otomotiv perakendeciliği ve araç kiralama sektöründeki ilk dört ay sonuçlarını değerlendiren Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir , yeni araç satışlarının nisan ve mayıs aylarında da hız kesmediğini , 2009 sonundaki beklentilerin aksine pazarın büyümeye devam ettiğini söyledi . Özdemir şöyle devam etti : ' Otokoç olarak ulaştığımız iş hacmi itibarıyla Türkiye sınırlarını aşarak Avrupa ve Amerika ' daki mega bayilik yapılarıyla da yarışır hale geldik . Yeni araç satış adetlerine göre bir değerlendirme yapıldığında , otomotiv perakendeciliğinde Amerika ' da 8 . sıradayız ; Avrupa ' da ise distribütörlük yapan bayiler hariç bir sıralama yaptığımızda ilk 10 ' da yer alıyoruz . ' İhtiyatlı bir iyimserlikle sektörde bu yıl toplam araç satışlarının 625 bin seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Özdemir , Otokoç Otomotiv ' in bu pazardan 56 bin araç satışıyla % 9 pay alacağını , orta vadede ise Türkiye ' deki her 10 yeni araçtan birini satmayı hedeflediklerini belirtti .

Makyaj Corolla ' ya yaradı ekomotor seçeneği geldi
Toyota ' nIn orta sınıf sedan modeli Corolla ' nın yüzü yenilirken , motor seçenekleri arasına 1 . 33 lt hacimli ekonomik motor eklendi . Yenilenen Corolla 35 bin 500 TL ' den başlayan fiyatlarla satışa çıktı
Yenilenen Corolla 1 . 6 lt benzinli ve 1 . 4 lt D-4D dizel motor seçeneklerinin yanına 1 . 33 lt hacimli ekonomik benzinli motor seçeneğini de ekledi . Yüksek performans ve yakıt ekonomisini bir arada sunan Toyota Optimal Drive teknolojisine sahip 99 beygir gücnüdeki 1 . 33 litrelik benzinli motor giriş seviyesi motor seçeneği olarak sunuluyor .
Yeni Corolla ' da öndeki radyatör ızgarasının yeniden şekillendirilmesi dikkat çekiyor . Farlarla birlikte tamponu da değişen Corolla ' nın arka tasarımında ise stop lambalarıyla arka tampon ve tampona entegre reflektörler yenilendi .

3 DONANIMLA ALINABİLİR
Yenilenen Corolla ' da entegre sinyal lambalarına sahip katlanabilen yan aynalar , arka park kamerası monitörü , Bluetooth , USB ve AUX girişi , far yıkama ve uzaktan kumandalı bagaj kilidi gibi özelliklerin yanı sıra kırmızı ve mavi olmak üzere iki adet canlı yeni renk seçeneği de sunuluyor . Yenilenen Corolla Comfort , Comfort Extra ve Elegant olmak üzere üç donanımla satılıyor .

Halil Okşit




Akşam