İş adamı İshak Alaton'dan Türk okulları yorumu: Kıymeti bilinmemiş bir enginlik

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 8.sine katılmak üzere Türkiye'ye gelen yabancı öğrencilerden bir kısmı iş adamı İshak Alaton'u evinde ziyaret et

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 8.sine katılmak üzere Türkiye'ye gelen yabancı öğrencilerden bir kısmı iş adamı İshak Alaton'u evinde ziyaret etti. Ziyaretten oldukça memnun kalan Alaton, yurt dışındaki Türk okullarını, "Henüz kıymeti bilinmemiş, tam anlaşılamamış önüne set çekilmiş bir enginlik olarak görüyorum." diyerek övdü.

Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ile birlikte İshak Alaton'u ziyaret eden öğrenciler, görüşmede yarışmada sergileyecekleri performanslarından kısa örnekler sundu. Söz konusu eğitim kurumlarının Türkiye'de olanlarını da yurt dışında olanlarını da bildiğini söyleyen işa damı, "Henüz kıymeti bilinmemiş, tam anlaşılamamış önüne set çekilmiş bir enginlik olarak görüyorum. Türkiye'yi dünya ülkesi haline getirmesi beklenen ve bu yolda büyük adımlar atmış bir teşebbüs olarak görüyorum. Bu medeniyete aynı zamanda Türkiye'ye yapılan bir hizmet." dedi.

Yapılan hizmetin değerinin artık herkes tarafından anlaşılmaya başlandığına işaret eden İshak Alaton, "Bu anda benim hislerim şunu söylüyor. Artık o zor yıllar geride kaldı ve her şey ortaya çıkıyor. Yapılan hizmetin ne olduğu ve Türkiye'ye yaradığı Türk insanına yaradığı ayan beyan ortaya çıktı. Şimdi bunu millete anlatmanın, milletin bilmesinin zamanı geldi. Onun için belki bu olimpiyatlarda bir değişiklik göreceğiz. Bunu bütün medya yazacak." ifadelerini kullandı.

"BU HİZMETİ VEREN İNSANLARIN HAKLARI GEREKTİĞİ KADAR VERİLMEDİ"

Kendisini bu hizmeti, 'hedefini iyi tayin etmiş bir eğitim hizmeti' olarak gördüğünü vurgulayan Alaton, şunları söyledi: "Benim için önemli olan şu; bu bir eğitim hizmetidir ve hedefini iyi tayin etmiş bir eğitim hizmetidir. Dünyanın Türkiye'yi tanıma konusunda Türkiye'nin dünyaya hediye etmiş olduğu bir eğitim hizmetidir. Bundan daha kutsal bir hizmet düşünemiyorum. Yıllardır bu hizmeti veren insanların hakları gerektiği kadar onlara verilmemiş, hatta bazı yerlerde de yalnız küçümsenmekle kalmamış, kötülenmiş. Yalnız bunun sonuna geldiğimizi ben idrak ediyorum ve bunu da anlatmak gerekiyor diye düşünüyorum."

Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, ziyarette Türkçe Olimpiyatları hakkında bilgi verdi. Organizasyona geçen sene 115 ülkeden Türkçe konuşan öğrencilerin katıldığını ve finalin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara Kızılcahamam'da yapıldığını anlattı. Tekalan, bu seneki organizasyon ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"ÖĞRENCİLER ARTIK TÜRKİYE'NİN ÜLKELERİNDEKİ TEMSİLCİSİ"

"Bu sene 8.si yapılıyor. 120 ülke katılıyor. Önce kendi ülkelerinde yarışma yapılıyor, seçilenler buraya geliyor. Ama biz bunların hepsini birinci görüyoruz. Kayseri, Antep, Bursa, Antalya, Erzurum gibi illerde finaller yapılacak. Esas final 5'inde Ankara'da yapılacak. Şarkı finali 2 Haziran'da İstanbul'da yapılacak. 9 Haziran'da da son program aynı yerde yapılacak ve ülkelerine dönecekler. Okulları tatil olmuş durumda, eğitimleri engellenmiyor. Kendi aileleri de çok seviniyor."

Organizasyonun bir şarkı yarışmasından öte anlamlar ifade ettiğine işaret eden Şerif Ali Tekalan, öncelikle bu sayede Türkiye'ye gelen öğrencilerin ülkelerinde artık Türkiye'nin elçisi gibi davrandıklarını vurguladı. Tekalan, "Döndüklerinde sadece ailelerine değil, çevrelerine, televizyonlara çıkıp bütün ülkelerine burayı anlatıyorlar. Ayrıca çok ciddi ticari köprüler kuruyorlar. Ülkelerindeki iş adamları bunlar kanalıyla Türkiye'ye daha kolay gelip gidebiliyor. Aşağı yukarı 7-8 yıldır sadece bu organizasyon değil ama bunun da katkısıyla Türkiye'nin kazandığı paranın 8,5 milyar doları geçtiğini bu işi bilen insanlar söylüyor." şeklinde konuştu.