Tokat'ta Dolu Sebze Ve Meyve Bahçelerine Zarar Verdi

Tokat'ta dün etkili olan dolu nedeniyle binlerce dekarlık sebze ve meyve bahçelerinde meydana gelen zararın yüzde 100 oranında olduğu bildirildi.

Tokat merkeze bağlı Büyük Yıldız, Küçük Yıldız, Emirseyit, Güryıldız beldeleri ile Söngüt, Ulaş, Çerçi köylerinde dün akşam saatlerinde yağan dolu, yaklaşık 10 bin dekarlık alandaki meyve ve sebze bahçelerine zarar verdi. Dolunun zararları gün ışığıyla birlikte ortaya çıkarken, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen ile birlikte zarar gören bölgede incelemelerde bulundu.
Belde sakinlerinin sorunlarını dinleyen Vali Şerif Yılmaz, hasarın yüzde 100'lere vardığını kaydetti. Dolu afeti sonucu 3 belde ve 3 köyde yaklaşık 10 bin dekar alanda hasar meydana geldiğini belirten Vali Yılmaz, yapılacak tespit sonrasında değerlendirme yapılacağını söyledi. Mağduriyeti gidermek için çalışma yapıldığını belirten Yılmaz, "Vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin mağduriyetini kısa sürede elimizden gelen tüm imkanları kullanarak gidermeye çalışacağız. Kimse endişe etmesin. Ama ağaçlarda
meydana gelen hasarın bu sene giderilmesi mümkün değil. Sezon içinde tekrar ağaç fidanı vererek bu sorunu telafi etmeye çalışacağız. Fide ekili tarlalarda ise alternatif çözüm hususunda gerekli yardımı sağlayacağız. Şuan maddi anlamdaki zararı söylememiz erken, ama hasar büyük" dedi.
Çiftçiler ise bölgenin afet bölgesi kapsamında alınarak zararlarının karşılanmasını, yeniden fide dikseler dahi bu zararı karşılayamayacaklarını dile getirdi. Dolu yağışı sırasında binlerce arısı telef olan Ordu Arcılar Birliği'nden Erdal Şeker de Vali Yılmaz'dan yardım yapılmasını istedi.
Bu arada doludan zarar gören arıları görüntülemek isterken arıların saldırısına uğrayan basın mensupları bölgeden kaçarak saldırıdan kurtuldu.