Çin Pazarına Yeniden Nur Yağıyor Ankara

-ÇİN PAZARINA YENİDEN NUR YAĞIYOR ANKARA (A.A) - 29.05.2010 - TÜRKİYE'DE İÇ TALEPTE GEÇEN YILIN SON ÇEYREĞİNDEN İTİBAREN BAŞLAYAN CANLANMA EĞİLİMİ, B

-ÇİN PAZARINA YENİDEN NUR YAĞIYOR

ANKARA (A.A) - 29.05.2010 - Türkiye'de iç talepte geçen yılın son çeyreğinden itibaren başlayan canlanma eğilimi, başta Çin olmak üzere, Hindistan, Güney Kore, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalattı yeniden artırdı.

Ankara Ticaret Odasınca (ATO) TÜİK verilerine dayanarak yapılan belirlemelere göre, bu yılın Ocak-Mart döneminde Türkiye;nin toplam ithalatı yüzde 32,7, dış ticaret açığı da yüzde 175,3 oranında artarken, Çin'den yapılan ithalat yüzde 45,7, Güney Kore'den yaptığı ithalat yüzde 43,5, Tayvan'dan yaptığı ithalat yüzde 84,5, Hindistan'dan yaptığı ithalat yüzde 76,4 yükseldi.  

Türkiye'nin genellikle dayanıklı ya da yarı dayanıklı tüketim malları ile ara malı ithal ettiği söz konusu ülkelerden yılın ilk çeyreğinde yapılan ithalattaki toplam artış ise yüzde 50,9 olarak gerçekleşti. Aynı ülkelerden yapılan ithalat 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında azalmıştı.

Türkiye'nin bu yılın ilk üç aylık döneminde Çin'den yaptığı 3,6 milyar dolarlık ithalatın, 116 milyon dolarlık kısmını ayakkabı ithalatı oluşturuyor.

Türkiye yine 3 aylık dönemde Çin'den 89 milyon dolarlık oyuncak ithal etti. Çin'den ithal edilen buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve televizyon için üç aylık dönemde ödenen para 139 milyon doları buluyor. 

Bu ülkeden yapılan telli ya da telsiz telefon cihazı ithalatına üç ayda ödenen para ise 260 milyon doları aşıyor. Dünyanın önemli bir konfeksiyon üreticisi olan Türkiye'nin yılın ilk üç aylık döneminde Çin'den yaptığı giyim eşyası ithalatı ise 191 milyon dolara ulaşıyor. Çanta-bavul ithalatı için üç ayda 42 milyon dolar, çanak-çömlek ithalatı için ödenen para 35 milyon doları buluyor.

180'den fazla ülkeyle dış ticaret yapan Türkiye'nin Ocak-Mart 2010 döneminde verdiği 12,1 milyar dolarlık dış ticaret açığının 3,2 milyar doları, diğer bir ifadeyle dörtte biri sadece Çin'le yapılan dış ticaretten kaynaklandı.   

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye ekonomisinde büyümenin yeniden başlamasıyla birlikte, 'Çin kabusunun' da geri döndüğünü öne sürdü. Aygün ithalatta da yeni bir patlama yaşanmasının, işsizlik sorununun çözümünü güçleştirdiğini savundu.

   

29.05.2010 11:09:58