Avrupa tedirginli süren piyasalarda ABD'de görülen iyileşme umutları artırıyor

Avrupa'da, Yunanistan'ın ardından Portekiz ve İspanya'da da krizin baş göstermesiyle para piyasalarında oluşan tedirginliği gidermek için kemer sıkmay

Avrupa'da, Yunanistan'ın ardından Portekiz ve İspanya'da da krizin baş göstermesiyle para piyasalarında oluşan tedirginliği gidermek için kemer sıkmaya başlayan ülke sayıyı giderek artıyor. Bu arada Asya piyasalarında ve ABD ekonomisinde görülen iyileşmeye, Euro'nun değer kaybetmesiyle ihracat performansında artış beklenen Euro bölgesininde katılabileceği düşüncesi önümüzdeki döneme ilişkin iyimser beklentilerin arttığı ifade ediliyor.

Yurtdışı piyasalarda geçen haftanın analizini yapan Bizim Menkul Değerler, İspanya'da kemer sıkma politikası çerçevesinde ortaya çıkan hükümet-sendika gerginliği, İngiltere'de açıklanan yeni paket ile Almanya'nın 2011'de kemer sıkmaya başlayacağını açıklamasına dikkat çekiyor. Şirketin yurtdışı piyasaların seyri ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Hafta sonu İspanya Merkez Bankasının CajaSur'a el koyması, IMF'nin İspanya'yı istihdam yasasında rakidal değişiklikler yapması konusunda uyarması ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriquez Zapatero'nun, İspanya'nın sendika baskılarına boyun eğmeyerek kemer sıkma planından vazgeçmeyeceğini açıklaması, İspanya ekonomisine olan endişelerin artmasına neden oldu. Ayrıca İngiltere'den gelen yeni kemer sıkma paketiyle Almanya'nın 2011 yılında kemer sıkma politikası uygulayacağı haberleriyle artan satış baskısı haftanın ilk işlem gününde ABD borsalarının son üç ayın en düşük seviyesine gelmesine neden oldu.

Salı günü ABD'de Kongre Bütçe Ofisi (CBO), Kongre'den geçtiğimiz yıl geçen 787 milyar dolar büyüklüğündeki ekonomik teşvik paketinin etkilerinin 1. çeyrek büyüme ve istihdam rakamlarında hissedilir şekilde görülmeye başlaması ve önümüzdeki dönemde ekonomik büyüme ve istihdamda istikrar sağlanabileceği düşüncesi, gün içerisinde Euro bölgesine yönelik endişeler sebebiyle yüzde 3'ün üzerinde kayıplar yaşayan ABD borsalarının toparlanarak kapanmasını sağladı.

Çarşamba günü ABD ve Japonya'nın makro ekonomik göstergelerinde görülen iyileşmeler, Euro bölgesine yönelik endişeleri azaltarak ABD'de borsaların yüzde 1'i aşan yükselişlerle açılmasını sağlarken, Çin'in Euro Bölgesi tahvillerindeki pozisyonlarını, bütçe açıklarına ilişkin artan endişeler nedeniyle gözden geçirmeyi düşündüğü haberleri kapanışa doğru ABD piyasalarının eksiye dönmesine neden oldu.

Perşembe günü Çin Merkez Bankası danışmanlarından Yu Yongding, Euro'daki volatilitenin Çin'in döviz rezervlerini çeşitlendirme stratejisinde ciddi bir etkisi olmayacağı açıklamaları ve Çin yönetiminin Euro bölgesinde tahvil alımının gözden geçirileceği haberlerini yalanlaması, bölgedeki borç ödeme sorununun daha da derinleşeceği endişelerini yatıştırarak piyasalara alım getirdi.

Haftanın son işlem gününde Euro/Dolar paritesi hareketlenirken, İspanya Merkez Bankası, bankaların bilançolarında gayrimenkule karşı ayırması gereken karşılıklara dair kuralları sıkılaştırmayı planladığını açıklaması piyasalarda baskı oluşturdu. Asya piyasalarında ve ABD ekonomisinde görülen iyileşmeye Euro'nun değer kaybetmesiyle ihracat performansında artış beklenen Euro bölgesininde katılabileceği düşüncesi önümüzdeki döneme ilişkin iyimser beklentilerin artmasını sağladı. ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi 73,6 seviyesine yükseldi.