Ruhr bölgesindeki kömür ocaklarından dünyanın en büyük açık hava sanat gösterisi

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde eski maden ocaklarının üzerinde asılı dev sarı balonlarla gösterildiği, 'Schachtzeichen' adı altında

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde eski maden ocaklarının üzerinde asılı dev sarı balonlarla gösterildiği, 'Schachtzeichen' adı altında bir proje başlatıldı.

Organizatörlere göre Ruhr bölgesinde 4 bin metrekarelik bir alan üzerinde gerçekleştirilen bu proje, dünyada bir ilk ve en büyük açık hava sanat gösterisi olma özelliğini taşıyor. Bölgenin 350 değişik yerinde asılı helyum gazı ile dolu ve 14 kg ağırlığındaki dev sarı balonlarla bölgedeki dünden bugüne değişimin tanıtılması amaçlanıyor. Asılı Balonların altında ise 1910 öncesi açılan maden ocakları hakkında bilgiler ve resim sergisi gibi değişik aktiviteler yapılıyor.

Yüzyıl önce açılan ve bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayan kömür maden ocaklarının çoğu günümüzde kapanmak zorunda kalmış. Kapanan kömür ocaklarının taşıma kuleleri restore edilerek ayakta kalması başarılırken, maden ocaklarının bulunduğu çoğu alan bugün park, sanayi bölgesi, alış-veriş merkezi veya yerleşim yerleri olarak değişime uğramış.

Yaklaşık 80 metre yükseklikte asılı 3 metre 70 santimetre çapındaki dev balonlar zaman zaman kötü hava şartları nedeniyle aşağı çekilmek zorunda kalırken bunlardan 90 tanesinin hasar görerek yenilenmek zorunda kalındığı, bazılarının ise kimliği belirlenmeyen kişilerce ipleri kesilerek tahrip edildiği öğrenildi.

Mayıs sonuna kadar devam eden organizasyonda akşamları ışıklandırılan balonlar güzel bir görüntü oluşturuyor. Recklinghausen sınırları içerisinde de 37 değişik maden ocağı üzerinde dev sarı balonlardan asılı bulunduğu bildirildi.