Dtik Başkanı Hisarcıklıoğlu: 'Türk Girişimcileri, Yurt Dışında Birbirinden Pay Kapmaya Değil, Güç Birliğine Yönlendireceğiz'

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye dışında faaliyet gösteren Türk girişimcileri yurt dışında birbirinden pay kapmaya değil, güç birliğine yönlendireceklerini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Türkiye'de ve yurt dışında hayata geçirdikleri proje ve faaliyetlerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde Avrasya'nın Türkiye için çok önemli bir alan olacağını ifade ederek geçen yıl Çin ve Hindistan'dan Türkiye'ye gelen heyetlerin sayısının geçmiş 10 yılın toplamından daha fazla olduğunun altını çizdi.
Hisarcıklıoğlu, "Buradan yola çıkarak Çin'in Şangay şehrinde DEİK'in temsilciliğini açmayı kararlaştırdık. Şanghay temsilciliğimizi, Türkiye ile Çin arasında bir geliştirme ofisi olarak tasarlıyoruz," diye konuştu.
Bu yılın Türkiye'de Japon yılı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, yıl sonunda geniş katılımlı Türk-Japon İş Konseyi toplantısı yapacaklarını; Rusya ile ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması için ise ABD'deki ATC konferanslarına benzer bir yapı ve etkinliği tasarlamaya başladıklarını anlattı.
4. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun 10-11 Haziran'da ve 17 Arap ülkesinin üye olduğu Arap İş Adamları Federasyonu ile 1. Türk-Arap İş Forumunun yılın ikinci yarısında toplanacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, 19-20 Haziran'da Hollanda'da 4. Maastricht Avrupa Türk İşadamları Zirvesi dolayısıyla Yurt Dışı Türk ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla 2 günlük büyük bir toplantı da organize edeceklerini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, söz konusu zirveye, Avrupa'daki Türk girişimci ve profesyonelleri davet edeceklerini belirterek, bu toplantının sadece Türklerin buluştuğu bir toplantı olmayacağını, Hollanda Senato Başkanı, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü, Türk milletvekilleri ve Avrupalı siyasilerin de burada yer alacağını anlattı. Hisarcıklıoğlu, Avrupalılarla buluşup Avrupalı Türkler'i konuşacaklarını ifade etti.

'1 TÜRK DÜNYAYA BEDEL, 2 TÜRK BİRBİRİNİ YER' ANLAYIŞI ORTADAN KALKIYOR
Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya Türk İş Konseyinin, dünyanın dört bucağında çalışan iş adamlarını tek bir çatı altında toplayarak güçlü bir kurumsal yapı oluşturduğuna işaret etti.
Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"DTİK çatısı altında Afrika-Orta Doğu-Körfez, Amerika, Asya-Pasifik, Avrasya ve Avrupa olmak üzere 5 bölge yapılanması gerçekleştirdik. Girişimcilerimiz, bu 5 bölgede bölge komitelerini meydana getirdiler ve demokratik bir platformda, kendi başkan ve komite üyelerini belirlediler. Yurt dışında 'bir araya gelmez' denilen Türk derneklerini, iş adamı örgütlerini ortak bir hedef için büyük ölçüde bir araya getirdik. 'Bir Türk dünyaya bedel, iki Türk birbirini yer' anlayışını yok etmek için 1 yılda çok
uğraştık. Bu çerçevede Dünya Türk İş Konseyi olarak 2009-2010 döneminde 17 Bölge Komite Toplantısı olmak üzere 35'ten fazla etkinlik gerçekleştirdik. Sloganımız da hedefimiz de iddialıydı Küresel güç Türkiye... Anadolu'da bir söz vardır: 'Tarlada izi olmayanın harmanda sözü olmaz.' Türk iş adamları, dünya ekonomisinden daha fazla pay almak, zenginleşmek istiyorsa, tarlada iz bırakmak için güçlerini birleştirmek zorunda."

TÜRK GİRİŞİMCİLERİN FACEBOOK'U KURULDU
Hisarcıklıoğlu, dünyadaki Türk girişimciler arasındaki ilk eşleştirme ve bilgi paylaşım portalı olan ve geçen yıl Kasım ayından itibaren deneme amaçlı kullanıma açılan Dünya Türk İş Konseyi İletişim Platformu'nun (www.dtik.org.tr) Cuma günü itibariyle resmen hizmete açıldığını kaydetti.
DTİK İletişim Platformu Projesi ile yurt dışında değişik ülkelerde yaşayan Türk iş adamlarının birbirinden haberdar olmalarını sağlamayı amaçladıklarını aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Kısmen bunda da başarılı olduk. Bu kurduğumuz internet sitesi ile bu konuda daha ciddi gelişmeler bekliyorum. Bu proje Türkiye'de bir ilktir. Buradaki bağlantı eşleştirme sistemi vasıtasıyla üyelere yaklaşık 200 bin eşleşme sağlandı. Türk girişimcilerin 'facebook'u olarak gördüğümüz bu platform üzerinden 75 farklı ülkeden 2 bine yakın Türk girişimci ve profesyonel, kendi iş profillerini oluşturdu. Bine yakın yeni üyelik başvurusu da değerlendirme aşamasındadır."

TÜRK DİASPORASI'NIN 10 TEMEL HEDEFİ
Türk diasporası olarak 10 temel hedefleri bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, söz konusu hedefleri şöyle sıraladı:
"Diaspora üyelerinin Türk pasaportunun yanı sıra bulundukları ülkenin pasaportunu taşıması.
Üyelerin ayrıca Türk girişimcilerin ve Türkler'in başarı gösterdikleri ülkenin basınında yer alması için çaba göstermesi.
Dünya Bankası, IMF, OECD gibi çokuluslu kuruluşlarda daha fazla Türk'ün yer alması.
Türk profesyonellerinin küresel şirketlerde üst düzeyleri hedeflemesi.
Diaspora üyelerinin bulundukları ülkenin sosyal hayatında aktif yer alması
Diaspora üyesi Türkler'in, yerel ve ulusal düzeyde siyasete girmesi fakat yalnızca Türklerin değil, herkesin sesi olması
Yurt dışında iş yapan Türk girişimciler ve şirketlerinin birbirine rakip olmaması gerekirse anlaşmazlıkları düzenleyecek ombudsmanlık sistemi kurulması"
Hisarcıklıoğlu, Dış Türkler Başkanlığı ve DEİK'in "Sürdürülebilir Diaspora Stratejisi" oluşturması gerektiğini de ifade etti.
Konuşmasında Dünya Türk İş Konseyi Yönetim ve İstişare Kurullarının üyeleri hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, aralarında Muhtar Kent, Rona Yırcalı, Can Akın Çağlar, Zeynel Abidin Erdem, Vural Öger, Atıl Kutoğlu gibi isimlerin de yer aldığı bu kişilerin elde ettikleri başarılardan örnekler verdi.
Yurt dışında faaliyet gösteren Türk iş adamlarını "Cesaret Çiçekleri" olarak niteleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
"Kayaların arasa Yurt dışında 'bir araya gelmez' denilen Türk derneklerini, iş aındaki çatlaklarda biten çiçekler gibi risk alarak zorluklara rağmen uzaklarda var olmayı başardılar. Ancak, bazen de bulundukları ülkelerde birbirlerine rakip olarak hız kaybettiler. Artık DTİK olarak bu girişimcilerimizi, yani cesaret çiçeklerini, yurt dışında birbirinden pay kapmaya değil, güç birliğine yönlendireceğiz. Hedefimiz 2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracat yapan, dünyanın en büyük 10
ekonomisinden biri haline gelmiş Türkiye'dir."
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, Türk Diasporası'nın amacının Türkiye'nin daha güçlü olması ve haklarının korunması olduğunu belirtti.
'Diaspora ve hedefleri konusunda herhangi bir siyasi destek var mı?' şeklinde bir soruya ise Hisarcıklıoğlu, DEİK'in böyle bir destek sayesinde kurulduğunu anımsatarak yanıt verdi.
(ERÖ-ERÖ-E)