Yörük yolları alternatif turizme kazandırılacak

Antalya'da tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Yörük yollarının alternatif turizme kazandırılması, bölgede doğa sporları ve eko turizmini yaygınlaştırıl

Antalya'da tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Yörük yollarının alternatif turizme kazandırılması, bölgede doğa sporları ve eko turizmini yaygınlaştırılması amacıyla haritalama çalışması yapıldı.

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği(TOYÖKÜD), Solaklı Yörükleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Alman eko turizmi uzmanı Keerti Stephani'nin bir haftalık uğraşı sonrası dünyaca ünlü rafting alanı Taşağıl Beşkonak Köprülü Kanyon'dan Konya'nın Beyşehir Dumanlı Yaylası doğa yürüşü, Nordic Walking ve dağ bisikleti parkur alanı haritalama çalışmasının tamamlandığı belirtildi.

Yaptıkları haritalama çalışmasıyla Köprülü Kanyon-Dumanlı Yaylası arasında doğa sporları, yayla, çiftlik evi, naturel yaşam ve eko turizmini yaygınlaştırmak olduğunu belirten eko turizmi uzmanı Keerti Stephani, yaptıkları çalışmayla aynı zamanda TOYÖKÜD ve Solaklı Yörüklerinin desteğiyle Yörük yaşamını başta Almanya olmak üzere tüm Orta Avrupa ülkelerinde tanıtacaklarını söyledi. Keerti Stephani, "Yaptığımız çalışmayla tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Yörük yollarını alternatif turizme kazandırmak. Bölgede doğa sporları ve eko turizmini yaygınlaştırmak için ilk önce haritalama çalışmamız gerekiyordu. TOYÖKÜD ve Solaklı Yörüklerinin desteğiyle bir haftalık süre içinde çalışmamızı tamamladık. İkinci aşama projemiz Gündoğmuş Belediyesi ile Alara Vadisi'ni doğa sporları ve eko turizmine kazandırmak. İlk etapta bölgede Yörük çadırlarında ağırlanmak üzere İskandinav yürüyüşü, trekking, Yörük çadırında yaşam ve doğaya intibak ve dağ bisikleti turları olacak. Tanımlara ilk önce Almanya'nın Köln şehrinde başlayacağız." diye konuştu.

Solaklı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Gürler, yaptıkları çalışmayla Yörük kültürünü dünya gündemine taşımak istediklerini kaydetti.

TOYÖKÜD Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Alman eko turizmi uzmanlarıyla yaptıkları çalışmayla 10 asırlık Yörük yaşamı kültürü Avrupa ülkelerine tanıtacaklarını ifade etti.