Türkiye'yi 1 yıl oyalayan Peugeot gitti

Kamuyounda Türkiye'de açacağı fabrika ile sık sık gündeme gelen, yatırımla ilgili temaslarda bulunan 25 bin kişiye iş sağlayacak 1 milyar euroluk Peugeot son anda çark etti. Yatırımı Polonya'ya yaptı

Türkiye'yi 1 yıl oyalayan Peugeot gitti
  Hyundai ve Ford Motor ' dan sonra 25 bin kişiye iş sağlayacak 1 milyar euroluk Peugeot yatırımı Polonyaya yaptı .

İşsizlikle boğuşan Tü ; rkiye , on binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir dev otomotiv yatırımı başka ü ; lkeye gitti . Fransız PSA ( Peugeot-Citroen ) Group ' un 1 milyar euroluk yeni yatırımı kazanmak iç ; in Polonya ile ç ; ekişen Tü ; rkiye , kaybeden taraf oldu .

300 bin araç ; lık ü ; retim kapasitesine sahip olacak ve 5 bini doğrudan , 20 bini dolaylı ( yan sanayi ) olmak ü ; zere 25 bin kişiye iş sağlayacak PSA Group ' un yatırımını sü ; rpriz bir ü ; lke kazandı .

Fransız ü ; retici , gelişmekte olan ü ; lkelere satacağı orta sınıf sedan modeli iç ; in borç ; krizindeki İspanya ' yı seç ; ti . Bö ; ylece Tü ; rkiye , Hyundai ' nin 1 . 2 milyar euroluk ve Ford Motor ' un 675 milyon euroluk dev yatırımlarından sonra Peugeot ' nunkini de rakiplerini kaptırdı .

Yatırım kararı doğrultusunda PSA Group , Vigo ' ya 45 yıl iç ; inde 1 milyar euro ( 1 . 23 milyar dolar ) yatırım yapacak . PSA Group ' un internet sitesinden yaptığı aç ; ıklamaya gö ; re , şirket M3 ve M4 kod isimleri verilen yeni modellerini İspanya ' daki Vigo tesisinde ü ; retecek .

Yeni ü ; rü ; n hem Peugeot hem de Citroen markalarıyla pazarlanacak . Ü ; retilecek araç ; lar Akdeniz ç ; anağı , Ortadoğu ve Afrika başta olmak ü ; zere tü ; m dü ; nyaya satılacak .

Vigo tesisinin 420 bin adetlik ü ; retim kapasitesi bulunuyor . Vigo ' da Peugeot Partner Origin , Partner , Citroen C4 Picasso , Xsara Picasso gibi modeller ü ; retiliyor .

Peugeot Başkanı Tü ; rkiye ' ye ' Karar iç ; in 1 yıl bekleyin ' mesajı vermişti

PSA Group Markalar Direktö ; rü ; ve Peugeot Başkanı Jean Marc Gales , geç ; en yılın Eylü ; l ayında dü ; zenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı ' nda Peugeot yatırımıyla ilgili olarak , &rdquo ; Krizle bu projeyi nadasa , beklemeye bırakıldı .

Tü ; rkiye yatırımı , değerlendirme dosyası iç ; erisinde yer almaya devam ediyor . 12 ay iç ; inde kararımızı aç ; ıklayacağız&ldquo ; aç ; ıklaması yapmıştı . Gales , yatırımla ilgili şunları kaydetmişti :

&ldquo ; Peugeot ' nun ü ; rü ; n gamında eksik olan orta sınıfta bir sedan araç ; ü ; retimi iç ; in ç ; alışmalar sü ; rü ; yor . Bu aracın nerede ü ; retileceğine ilişkin henü ; z karar vermedik .

2010 ' da ü ; retim kararı verilecek , 12 ay iç ; inde de hangi ü ; lkede ü ; retileceği belli olacak . Avrupa ' da ö ; zellikle Tü ; rkiye ve İspanya ' da sedan modeller bü ; yü ; k ö ; nem taşıyor . Bu ü ; retim kararımızda etkili olacak . Bu aracın ü ; retim kararı verilmesinin ardından satışa sunulması 3-4 yılı bulacak . &rdquo ;

Bakan Ç ; ağlayan ' a gece mesaisi bile yaptırdılar

APSA Group ' un Tü ; rkiye ' ye yatırım yapmak istediğini 2008 ' de dö ; nemin Sanayi Bakanı Zafer Ç ; ağlayan duyurmuştu . Bakan Ç ; ağlayan , &ldquo ; Doğrudan 5 bin kişiye iş sağlayacak 800 milyon euroluk yatırım iç ; in yabancılarla geceyarısı gö ; rü ; ştü ; m ' aç ; ıklaması yapmış ve kısa sü ; re iç ; inde o şirketin PSA Group olduğu ortaya ç ; ıkmıştı .

Fransız ü ; retici Tü ; rkiye ' de yatırım iç ; in hü ; kü ; met yetkilileri ile ç ; ok sıkı bir pazarlık yü ; rü ; ttü ; . Yatırım Destek Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz ile de gö ; rü ; şen PSA Gorup , ö ; zellikle bedava arazi ü ; zerinde durdu .

Peugeot ' ya , Bursa ve ç ; evresindeki araziler ö ; nerilirken , otomotiv devi Tekirdağ ç ; evresinde araştırmalar yaptı . Bedava arsanın yanı sıra teşvikler de isteyen PSA Group ile hü ; kü ; metin sıkı pazarlığı kü ; resel krize kadar sü ; rdü ; . Krizde yeni yatırım kararını nadasa bıraktığını aç ; ıklayan PSA Group , 2009 ' da yeniden Tü ; rkiye ' yle gö ; rü ; şmelere başladı .

Son olarak Tü ; rkiye , Polonya , Ukrayna ve Romanya ' nın yarıştığı Peugeot yatırımı iç ; in finale 2 ü ; lke adını yazdırdı . Şirketin , ö ; nce 800 milyon euro olarak aç ; ıklanan ancak daha sonra 1 milyar euroya ç ; ıkan yatırımında finale Tü ; rkiye ve Polonya kaldı .

Ç ; ekler Tü ; rkiye ' nin korkulu rü ; yası

PSA yatırımıyla birlikte Tü ; rk otomotiv sektö ; rü ; nü ; n son 4 yıl iç ; inde kaç ; ırdığı bü ; yü ; k yatırım sayısı 3 ' ü ; buldu . Sektö ; r , son dö ; nemde yeni yatırımları ç ; ekebilmek iç ; in Ç ; ek Cumhuriyeti , Romanya , Polonya ve Slovakya ile rekabet etti . Kaç ; an yatırımların ilki 2005 ' te 1 . 2 milyar euroluk yatırım yapmak isteyen Koreli Hyundai oldu .

İzmit ' teki mevcut tesisinin yanı sıra yeni bir fabrika kurmak isteyen şirket , Tü ; rkiye ' deki ortağı Kibar Holding ile harıl harıl arsa bile aradı .

Tü ; rkiye ' nin birç ; ok bö ; lgesinde fizibilite ç ; alışmaları yapan Hyundai , 2006 yılı başında kendisine birç ; ok teşvik sağlayan Ç ; ek Cumhuriyeti ' ni seç ; ti .

Ford Motor da Tü ; rkiye yerine farklı bir ü ; lkeyi seç ; en otomotiv devi . Kocaeli fabrikasını Avrupa ' nın en bü ; yü ; k ticari araç ; ü ; ssü ; haline getiren ABD ' li ü ; retici , Fiesta modelinin sedan versiyonunu Tü ; rkiye ' de ü ; retmek istiyordu .

Ancak hü ; kü ; metten istediği teşvikleri alamayan Ford , 675 milyon euro tutarındaki yatırımı Romanya ' ya yapma kararı aldı . Şirket , hü ; kü ; metin elden ç ; ıkardığı Daewoo ' nun fabrikasının satın alarak tamamen modernize etti .

Gö ; zler şimdi Chery yatırımına ç ; evrildi

PSA Group yatırımından sonra şimdi tü ; m gö ; zler Ç ; inli Chery ' ye ç ; evrildi . Chery ' nin Tü ; rkiye distribü ; tö ; rü ; Mermerler Otomotiv CEO ' su Murat Mermer , Nisan ayındaki Pekin Oto Fuarı ' nda yaptığı aç ; ıklamada , &ldquo ; Ç ; inli ortağımız Chery , Avrupa ' ya Tü ; rkiye ü ; zerinden aç ; ılmak iç ; in kararlı .

Yatırım bedelinin yaklaşık 500 milyon doları bulmasını ö ; ngö ; rü ; yoruz . Ancak Karasu ' daki arazinin bir kısmı bataklık . Bu da maliyeti 150 milyon dolar artırabilir . Maliye Bakanımız Şimşek ile gö ; rü ; şerek bize ne gibi artı teşvikler verileceğini konuşacağız . Daha cazip şartlar sunmalılar&rdquo ; aç ; ıklaması yaptı .

vatan