Kazakistan'dan Türk işadamlarına 25 milyar dolarlık yatırım çağrısı

Kazakistan Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev, Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Nazarbayev, yatırımcılara '2020 Yenileşme Programı dâhilinde Kazakistan'a ...

 

Kazakistan Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev , Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti . Nazarbayev , yatırımcılara " 2020 Yenileşme Programı dâhilinde Kazakistan ' a 25 milyar dolarlık işletme açılacak . Bu fırsatı kaçırmayın . " diye seslendi .

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu organizasyonunda Kazakistan ' ın başkenti Astana ' da Kazak-Türk İş Forumu yapıldı . Türkiye ' den 150 kişilik işadamı heyeti katıldığı foruma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de iştirak etti . Toplantıda Türk firmaları 350 ' ye yakın Kazak şirketiyle bin 400 ikili iş görüşmesine imza attı .
İki gün süren forumun kapanışında işadamlarına hitap eden Nazarbayev , iki gün boyunca yapılan görüşmeler sonucunda 400 milyon dolarlık iş anlaşmasının imzalandığını bildirdi . Kazak Devlet Başkanı , Türk işadamlarını öncelikle kimya , petro kimya , tarım ekipmanları , enerji , ulaşım ve lojistik alanlarına yatırım yapmasını istedi .
FIRSATI KAÇIRMAYIN
Nazarbayev , " Kazakisan ' da inşaat alanlarında büyük yatırımlar yaptınız . Şimdi de üretime yönelik yatırımlarınızı bekliyoruz . Bu yıl içinde 144 işletme faaliyete geçecek ve 5 milyar dolarlık yatırım yapıldı . 2020 Yenileşme Programı çerçevesinde 25 milyar dolarlık yeni işletme açılacak . Bu fırsatı kaçırmayın . Orta Asya ' ya yapılan 108 milyar dolarlık yatırımın yüzde 80 ' ı Kazakistan ' a yapıldı . Alt yapıyı düzelttik ve yatırımcıya güven verdik " . dedi .
KUÇAKLAŞMAK YERİNE İŞ YAPALIM
Rusya ile Beyaz Rusya arasında gerçekleştirilen Gümrük Birliği ' ne de atıfta bulunan Nursultan Nazarbayev , Kazakistan ' da yapılacak yatırımların 170 milyonluk pazara da ulaşacağını kaydetti .
Yaşanan krizi rağmen bugüne kadar tek bir uluslar arası kredi almadıklarının altını çizen Nazarbayev , şöyle devam etti : " 2007 ' de doğal kaynaklardan yaratılan milli fondan kriz döneminde 10 milyar dolar harcadık Şu anda 55 milyar dolar fonda var . Petrol , altın rezervi ve maden kaynaklarımı fazla . Alternatif alanlarda yatırım yapılmasını istiyoruz . Sağlık , altyapı ve eğitim konularına ağırlık veriyoruz . Türk akrabalarımızla iş yapalım . İyi dostluğumuz var . Tarih , dini ve eğitimimiz ortak . Hep kucaklaşmak yerine gelin gerçek işler yapalım . Her projeyi inceleyeceğim , sizin başarıya ulaşmanızı sağlayacağım . "
YENİ ÖRNEKLER GÖSTERİN
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de işadamlarının karşılaştığı tüm sorunları Nazarbayev ' e ilettiğini ve çözülmesi konusunda adımlar atılacağın dile getirdi .
Türk yatırımlarını çekmek için düşünülen organize sanayi bölgesi projesinin Çimkent ' te kurulacağını belirten Gül , " Burada yer almanızı istiyorum . Madencilikten enerjiye kadar bir çok alan var . Müteahhitlikte güzel örnekler verdiniz . Yeni örnekler vereceksiniz . Lojistik , kara hava , demiryolları seferleri artırılacak . Özellikle demir yolu yatırımlarına ağırlık verilecek . Bakü-Tiflis-Kars demiryolu süratli bir şekilde ilerliyor . " ifadelerini kullandı .
EXİMBANK ' TAN KREDİ PROTOKOLÜ
Kazakistan ' daki Türk yatırım sayısının artmasını isteyen Gül , özellikle tarım , maden alanında büyük potansiyel bulunduğunu bildirdi . Bu yatırımlara Eximbank ' ın destek vermesi için protokol de imzalandığını açıklayan Gül , Kazak işadamlarına da seslenerek Türkiye ' de yatırım yapmalarını talep etti .
Abdullah Gül , " Türkiye güvenli bir ülke . Herkes ofisini İstanbul ' da açıyor . " değerlendirmesini yaptı . Türkiye ' deki organize sanayi bölgelerinin en büyük başarı alanlarından biri olduğuna işaret eden Gül , sanayiyi tabana yaymanın önemli gördüklerini sözlerine ekledi .

( CİHAN )

Zaman