Başbakan Erdoğan: Sınırsız bir iktidarın olamaz; bunu bileceksin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak'taki maden kazasıyla ilgili muhalefet partilerinin yaptığı açıklamalara gönderme yaparak, "İnsan olarak bir y

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak'taki maden kazasıyla ilgili muhalefet partilerinin yaptığı açıklamalara gönderme yaparak, "İnsan olarak bir yere kadar muktedirsin. Sınırsız bir iktidarın olamaz; bunu bileceksin." dedi. "Bazıları bu konuda kuru sıkı atıyor." diyen Erdoğan, konuyla ilgili, "Bekâra karı boşamak kolay." ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, Malatya İş Adamları Derneği (MİAD) ve Malatya Valiliği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Dayanışma Gecesi'ne katıldı. Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği, Zonguldak'taki maden kazası ve Türkiye'nin uluslararası alandaki rolü ve konumu üzerinde durdu.

Erdoğan, ilk olarak Zonguldak'ta meydana gelen maden kazası ve sonrasında yaşanan olaylara değindi.

Olay sonrası yaptığı açıklamada söylediği "Bu mesleğin kaderinde bu var." ifadelerine tekrar açıklık getiren Erdoğan, şunları söyledi;

"Kader konusu malum çevrelerde hemen istismar konusu yapılmaya başlandı. Ben kaza ve kadere inanmayı anlatmadım. Bu konuda sizin meşrebinizi de cibilliyetinizi de biliyorum. Benim anlattığım şey şu bu mesleğin fıtratında bu var. Polis mesleğinin, askerlik mesleğinin fıtratında şahadet var."

Yaşanan kazanın üzerinden siyaset yapılmasını eleştiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Grizu patlaması dünyanın her yerinde oluyor. Tutturdular taşeron, taşeron, taşeron... Beş yıldır bu taşeronun çalıştırdığı yerde bir kaza olmadı. Ama kısa bir süre önce yine Kozluk'ta tamamıyla Türkiye Kömür İşletmeleri çalışmaları yürütüyordu; 243 vatandaşımız maalesef orada ölümle kucaklaştı. Gerçekçi olacağız, buradan siyaset yapmanın anlamı yok. Bu kimseye bir şey kazandırmaz. Tedbirlerde bir kusur, eksik, yanlış varsa onların üzerine gitmeliyiz.

İlgili bakanlıklar olayla ilgili gerekli denetim ve teftişleri yapıyor. Başından beri olay yerinde bulunduk. Ama insan olarak bir yere kadar muktedirsin, daha ötesine değil. Sınırsız bir iktidarın olamaz; bunu bileceksin. İktidarımızın sınırlı olduğunu bilmeye mecburuz. Bazıları bu konuda kuru sıkı atıyor. Sanki sınırsız iktidarları var. Onun için atalarımız güzel söylemiş, 'Bekâra karı boşamak kolaydır'. Bunların durumu bu."

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SON SÖZÜ MİLLET SÖYLEYECEK"

Başbakan Erdoğan, konuşmasının önemli bir bölümünü de anayasa değişikliğine ayırdı.

Milletin 28 yıldır demokratik bir anayasanın özlemini çektiğini belirten Erdoğan, "6 Mayıs günü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihi bir oylama yaparak Türkiye'ye yaraşan bir anayasa değişikliğini gerçekleştirdi. Artık son sözü millet söyleyecek. 12 Eylül darbesinin 30. yıldönümünde, 12 Eylül 2010'da. Bak bu tarihi biz belirlemedik. Çünkü biz yasa değişikliği yaptık, 60 günde referandum yapalım diye. Sağ olsun YSK bunu 120 gün yaptı, zorlamayla... Olmaz ya! İşimiz var bizim. Niye bu kadar uzatıyorsunuz bu işi. Yok efendim bunda değil bundan sonraki seçimde geçerli. Ona da kabul. İnanıyorum ki, benim milletim artık iki bayramı bir arada kutlayacak." diye konuştu.

Anayasanın her alanla doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Erdoğan, anti demokratik anayasayla, demokratik bir düzenin kurulamayacağını ifade etti. Anti demokratik anayasayla yatırım, üretim ve istihdamın artmayacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, hukuksuzluğun da sona ermeyeceğini vurguladı.

"Biz, üstünlerin hukukunu korumak için bu yola çıkmadık." diyen Erdoğan, "Biz hukukun üstünlüğünü korumak için bu yola çıktık. Haklı olan güçlü olduğu gün biz hedeflerimize ulaştık demektir." ifadelerini kullandı.

"ARTIK GÜNDEM BELİRLEYEN BİR TÜRKİYE VAR"

Türkiye'nin uluslararası rolü ve konumu üzerinde de duran Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin artık gündemi belirlenen değil, gündemi belirleyen bir ülke olduğunu aktardı.

Başbakan Erdoğan, "Özellikle ekonomide elde ettiğimiz başarılar ve diplomaside attığımız adımlar tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Türkiye, tarihinden, kültüründen, medeniyetinden aldığı mirasla dünya sahnesinde hak ettiği konuma doğru emin adımlarla ilerliyor." diye konuştu.

Erdoğan, konuyla ilgili olarak Yunanistan'la imzalanan anlaşmalar ve İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile yapacağı uranyum takasının Türkiye'de gerçekleşecek olmasını örnek gösterdi. Erdoğan, Türkiye'nin bölge barışına da önemli katkılar da bulunduğunu dile getirdi.

Ekonomideki gelişmelere de değinen Başbakan Erdoğan, muhalefete yüklendi. Erdoğan, "İşsizliği nasıl çözeceksin, çözümün ne, reçeteni ver. Uluslararası kriz teğet geçecek dedim; dalga geçtiler ekonomiyi çok iyi bilenler. Ben onlar kadar iyi bilmem. Ben bir şeye inanarak konuşuyorum. Bazı siyasiler diyor ki, 'delip geçti'. Komşunun hali belli, Avrupa Birliği ülkelerinin hali belli. AB ülkeleriyle kıyaslandığında birçok parametrede daha iyi konumdayız." açıklamalarında bulundu.

Erdoğan, Türkiye'nin yapay sorunlarını geride bıraktığını vurgulayarak, teröre, hoşgörüyle set çektiğinde her alanda farklı bir noktada olacağını kaydetti.

Programa; Erdoğan'ın yanı sıra çok sayıda işadamı, bürokrat ve politikacı katıldı.