Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Keleş: Yılda 2 bin 500 hafız yetişiyor, daha fazla olmalı

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) adına Suudi Arabistan'ın kutsal şehri Mekke'de uzun yıllar görev yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Ekre

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) adına Suudi Arabistan'ın kutsal şehri Mekke'de uzun yıllar görev yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Ekrem Keleş, bu ülkede düzenlenen Kur'an okuma yarışmalarında, eskiden Türkiye'den katılım ve başarı elde edenler olmasına rağmen, son 13 yıldır kimseyi göremediğini söylüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hafızlığa çok önem verdiğini belirten Keleş, Türkiye'de yetiştirilen hafız sayısının şu an yıllık 2 bin 500'lere yaklaştığını kaydederek, ''Ancak İslam için çok şehit veren 70 milyonluk bir ülke için bu yeterli değil, çok daha fazla olmalı.'' dedi.

Kur'an kurslarında bir yılda çoğunluğu bayan olmak üzere, 270 bin civarında talebe okuduğunu aktaran Keleş, yaz kurslarında bu rakamın 1 milyona çıktığı bilgisini verdi.

Hafızlık müessesesini ayakta tutan sayılı Kur'an kurslarından biri olan Manisa Akhisar'daki Hilaliye'nin 35. mezuniyet töreni, yurdun dört bir yanından binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Akhisar'daki erkek ve kız Kur'an kursları ile Uşak'taki Dülgeroğlu Hilaliye Kız Kur'an Kursu'nda eğitimlerini tamamlayan 35'i kız, 29'u erkek 64 hafız, düzenlenen merasimle diplomasını aldı.

Diyanet camiasından müftü, vaiz, hatip ve kârilerin renk kattığı merasimde konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Keleş, müminler içinde en seçkin topluluğun Kur'an'ı öğrenen ve öğretenler olduğunu, Ehl-i Kur'an Meclisi'ne meleklerin gıpta ettiğini vurguladı.

Hafızlığın çok büyük bir makam, Kur'an'ı ezberlemenin çok büyük bir nasip olduğunu dile getiren Keleş, makam, mevki ve diplomasını hafızlığa değişmeye hazır olduğunu ifade etti. 2 bin 500'e yakın hafız yetiştirip, 10 binden fazla talebeye Kur'an okumayı öğreten Hilaliye'nin temellerini atan merhum Şahin Yılmaz Hocaefendi'yi hayırla yad eden Keleş, ''Diyanet camiası adına teşekkür ediyorum. Bu hizmete destek veren herkesi tebrik ediyorum. Akhisar da bu kadar hafız yetiştirdiği için çok büyük bir şeref taşıyor.'' diye konuştu.

Hilaliye Eğitim Vakfı Başkanı Abdullah Yılmaz da dar yerde sıkışan Kur'an Kursu için geniş bir Kur'ani İlimler Külliyesi yapılacağının müjdesini verdi. İzmir yolu üzerinde 30 dönümlük arazi alındığını bildiren Yılmaz, ''İnşallah daha güzel bir proje olacak. Dar yerde sıkışan kursumuzu lazım olan birimlerin de içinde olacağı şekilde genişleteceğiz. Maddi ve manevi dua ve himmetlerinizi bekliyoruz. Kur'ana ait hizmetleri bu millet yerde koymaz.'' şeklinde konuştu.

Dost ve Hilal TV ile Anadolu'daki bazı yerel kanallardan canlı yayınlanan programa AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Abdullah Yeğin, Ağrı'nın kanaat önderlerinden Nusret Kocabay Hocaefendi de katıldı.

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya, Manisa Eğitim Merkezi Müdürü Osman Egin, Haseki Eğitim Merkezi'nden Yavuz Mutlu ve Adem Bilir, İstanbul Üsküdar Selimiye Camii İmam Hatibi Zinnuri Kurt, Fatih Camii İmam Hatibi Osman Şahin, Beyoğlu Piyalepaşa Camii İmam Hatibi İshak Daniş ve Diyarbakır Ulu Camii İmam Hatibi Mehmet Emin Mülayim Kur'an tilavetleriyle merasime renk kattı. Törenden bir gün önce mezunlar günü düzenlenirken, üç yıl önce vefat eden Şahin Yılmaz Hocaefendi'nin kabri ziyaret edildi.